Dualboot s Ubuntu spustí jen Windows

Mik

Re:Dualboot s Ubuntu spustí jen Windows
« Odpověď #15 kdy: 09. 10. 2014, 17:59:00 »
to jsem neudělal, co s tím teda? kamarád mi teď radí abych to zpravil pomocí EasyBCD pro Windows

tomyp

« Odpověď #16 kdy: 09. 10. 2014, 18:04:26 »
no nevim :D dej znova instalovat ubuntu - objeví se ti jednotlivé oddíly a když na něj klikneš myší mělo by se objevit zmazat zvětšit a přípojný bod a pak musíš nastavit jeden oddíl na / jeden na /home a jeden na swap.

mrkni na tohle, já používám mageiu a něco takového bys měl mít i v ubuntu

http://wiki.mageia.cz/4:instalace:live_dvd

poustevnik

« Odpověď #17 kdy: 09. 10. 2014, 18:07:09 »
ubuntu se při instalaci nezeptá, jestli a kam instalovat grub?

jamar

« Odpověď #18 kdy: 09. 10. 2014, 18:08:37 »
Hm, OK, tak to vypadá, že se tam UEFI nepoužívá. Rozdělení disku je podle mě v pohodě, pro domácí použití to není třeba víc komplikovat samostatnýma partišnama na boot nebo home. Takže, pokud se nebojíš textové konzole a toho, že v nejhorším případě ti pak nenaběhnou ani ty windows, tak bych udělal tohle:

1) Pust konzoli a přepni se na roota:
$ sudo -i

2) Chroot do nainstalovaného systému:
# mkdir /mnt/ubuntu
# mount /dev/sda5 /mnt/ubuntu
# cd /mnt/ubuntu
# mount -t proc proc proc/
# mount --rbind /sys sys/
# mount --rbind /dev dev/
# chroot /mnt/ubuntu /bin/bash

3) Ted jsi prihlášený v nainstalovaném systému, z něj opravíš a nainstaluješ grub:
# update-grub
# grub-install /dev/sda

Tím se přepíše MBR na disku, tj. i původní windowsí bootloader, který tam byl předtím, se nahradí GRUBem. Skripty spouštěné při update-grub by ale windowsí instalaci měly detekovat a přidat do menu grubu. To můžeš ověřit v konfiguráku grubu:
# cat /boot/grub/grub.cfg

Jedna z položek menu (menuentry ...) by měla ukazovat na Windows.

4) Pokud šlo všechno dobře, tak to rebootuj:
# reboot

... a měl by ti naskočit Grub s výběrem OS.

tomyp

« Odpověď #19 kdy: 09. 10. 2014, 18:11:21 »
... Rozdělení disku je podle mě v pohodě, pro domácí použití to není třeba víc komplikovat samostatnýma partišnama na boot nebo home. ....

A bude pak mlátit hlavou do zdi, že musí zálohovat, až bude přeinstalovávat na novou verzi.  ;)

« Odpověď #20 kdy: 09. 10. 2014, 18:17:51 »
bootovat umím, jen jsem dřív linux moc nepoužíval, navíc spolubydlící ho má a tak mi pomáhal když jsem si nebyl něčím jistý, ale s tímhle si ani on neví rady.. hele jestli nechceš poradit, tak nepiš, chci to jen vyřešit

:o  :o  >:(

Hele, já z Tebe chtěl jen dostat víc informací, aby Ti už pak někdo mohl poradit.
Příště napiš "Naistaloval jsem si ubuntu iso, ale naběhnou mi jen windows", spousta lidí tu má křišťálové koule ...

« Odpověď #21 kdy: 09. 10. 2014, 18:20:31 »
A bude pak mlátit hlavou do zdi, že musí zálohovat, až bude přeinstalovávat na novou verzi.  ;)
No, řekl bych, že Ubuntu má aktualizace na nové verze celkem dobře vyřešené, než aby se muselo přeinstalovávat. A když už bych dělal čistou instalaci, tak rovnou i s čistým home, bez různých zapomenutých konfiguráků atd. A data bych si holt na chvíli někam rsyncnul... Navíc když si to ted dělá jako zkušební instalaci k windows... Já když jsem kdysi  s Linuxem podobně začínal, tak jsem si zas potom nadával, proč jsem si tu /home partišnu udělal tak malou ;-)

Mik

« Odpověď #22 kdy: 09. 10. 2014, 18:40:01 »
tak už jsem problém vyřešil pomocí toho EasyBCD, při startu jsem si nastavil že se mě pc zeptá co chci spustit, linux mi jede v pohodě, jen mi přeblikává a občas zmizí kurzor myši, nicméně jiný problém s tím nemám. Možná jsem ale při instalaci neměl tak dávat na kamaráda a měl jsem si radši najít nějaký návod na internetu, protože jsem například nezaškrtl nainstalovat balíčky třetích stran, kde jak tipuju byly celkem užitečné nástroje které teď budu muset doinstalovávat...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 09. 10. 2014, 18:45:55 »
protože jsem například nezaškrtl nainstalovat balíčky třetích stran, kde jak tipuju byly celkem užitečné nástroje které teď budu muset doinstalovávat...

Blbost, tim se akorat nainstaluje spousta picovin, ktere pak clovek ani nepouzije. Instalujte podle potreby, staci na to par kliku v synapticu nebo jeden prikaz.

Mik

« Odpověď #24 kdy: 09. 10. 2014, 21:10:04 »
Ještě bych se chtěl zeptat, nevíte jak zapnout zvuk? vůbec mi tu u ničeho nejede zvuk.

« Odpověď #25 kdy: 09. 10. 2014, 21:18:01 »
protože jsem například nezaškrtl nainstalovat balíčky třetích stran, kde jak tipuju byly celkem užitečné nástroje které teď budu muset doinstalovávat...

Blbost, tim se akorat nainstaluje spousta picovin, ktere pak clovek ani nepouzije. Instalujte podle potreby, staci na to par kliku v synapticu nebo jeden prikaz.

Musím nesúhlasiť, pri inštalácii Ubuntu balíčky tretích strán znamenajú väčšinou drivre pre grafiky, zvukovky, blob pre wifi (intel), video a zvukové kodeky, ktoré nie sú pod licenciou GPL.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 09. 10. 2014, 21:24:51 »

Musím nesúhlasiť, pri inštalácii Ubuntu balíčky tretích strán znamenajú väčšinou drivre pre grafiky, zvukovky, blob pre wifi (intel), video a zvukové kodeky, ktoré nie sú pod licenciou GPL.

Tak si povolite potrebna repa a opet instalujete podle potreby. Aspon vite, co instalujete a nedivite si, kam se vam ztratilo misto na disku.

Ještě bych se chtěl zeptat, nevíte jak zapnout zvuk? vůbec mi tu u ničeho nejede zvuk.

Pustte terminal, v nem alsamixer a podivejte se, jestli nemate neco zamutovane nebo na nule.

nobody

« Odpověď #27 kdy: 09. 10. 2014, 21:49:20 »
balicky tretich stran jde doinstalovat v grafice, nebo v terminalu:
metabalicek ubuntu-restricted-extras (ten zaroven automaticky nainstaluje i metabalicek ubuntu-restricted-addons)

jedna se v podstate o licencovane audio/video kodeky, adobe flash plugin, unrar a ttf_fonty_od_ms...

obecne se muzes dost veci dozvedet na Ubuntu Wiki v cestine