Dualboot s Ubuntu spustí jen Windows

Mik

Dualboot s Ubuntu spustí jen Windows
« kdy: 09. 10. 2014, 13:56:08 »
Dobrý den,
nainstaloval jsem si Ubuntu 14.04 vedle Windows 8.1 ale při startu PC mi to nedá na výběr a spustí se automaticky hned jen Windows. Při hledání řešení jsem narazil na grub, že ho mám spustit v Live verzi linuxu, ale problém je, že ho tam vůbec nemůžu najít ani spustit, zkoušel jsem ho i instalovat ale nešlo to. Nejspíš jsem to ale dělal špatně, protože Linuxům a tomuto moc nerozumím.

Mohl by mi tu někdo vysvětlit jak pro blbce (bez složitého názvosloví a zbytečného obkecávání, a krok po kroku, i ty co si myslíte že jsou jasné), jak udělat, aby se mi při startu PC ukázal výběr OS, nebo případně alespoň řekl, jak spustit to Ubuntu co tam mám nainstalované? Děkuji
« Poslední změna: 09. 10. 2014, 14:02:05 od Petr Krčmář »

Mik

Re:Dualboot s Ubuntu spustí jen Windows
« Odpověď #2 kdy: 09. 10. 2014, 15:28:09 »
Stáhl jsem si oficiálni iso ze stránek, nastavil jsem ho na flashdisk (přenesl obraz nebo jak se tomu říká) z kterého jsem ho bootoval, dal jsem že ho chci spustit bez instalace, po spuštění jsem klikl na instalační soubor, vybral jsem češtinu a další věci co tam byly na výběr, v tomto problém nebude, dokončil instalaci, restartoval podle pokynů ale při restartu už opět naběhl windows.

« Odpověď #3 kdy: 09. 10. 2014, 15:42:16 »
Stáhl jsem si oficiálni iso ze stránek, nastavil jsem ho na flashdisk (přenesl obraz nebo jak se tomu říká) z kterého jsem ho bootoval, dal jsem že ho chci spustit bez instalace, po spuštění jsem klikl na instalační soubor, vybral jsem češtinu a další věci co tam byly na výběr, v tomto problém nebude, dokončil instalaci, restartoval podle pokynů ale při restartu už opět naběhl windows.

Huh?
Chápu to správně, že žádný návod, prostě sis řekl "A teď tam přinistaluju ty jubunty, tak si stáhnu iso, uložím, nabůtuju z toho, nainstaluju to tam, dám restart a voilà, při bůtu se mně to bude ptát, chci-li windowsy, nebo ty kůl junity ..."?

(sorry, že se ptám tak idiotsky, ale reaguju na to "..., protože Linuxům a tomuto moc nerozumím.")

Mik

« Odpověď #4 kdy: 09. 10. 2014, 15:56:44 »
bootovat umím, jen jsem dřív linux moc nepoužíval, navíc spolubydlící ho má a tak mi pomáhal když jsem si nebyl něčím jistý, ale s tímhle si ani on neví rady.. hele jestli nechceš poradit, tak nepiš, chci to jen vyřešit

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 09. 10. 2014, 16:02:39 »
Tak si zase zabootuj to live distro, pust si rootovskou konzoli, v ni pust disk -l. By me zajimalo, kam se ten Linux vlastne nainstaloval. Nejak jsem evidel zminku o prerozdeleni disku.

Mik

« Odpověď #6 kdy: 09. 10. 2014, 16:16:38 »
tady posílám obrázek rozložení disku http://leteckaposta.cz/490123659 (poslal bych screen, ale blbne mi tu kolejní internet, proto fotka)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #7 kdy: 09. 10. 2014, 16:26:29 »
To rozdělení disku je do začátku dobrý. Anglicky umíš (dobře)? To jen kvůli tomu, že je hodně pravděpodobný, že někdo potřeboval přesně to, co teď Ty a určitě to už někde vyřešil... Ubuntu má výhodu v tom, že už spousta lidí spoustu věcí řešila a vyřešila a hodně toho tak jde najít.

Klidně bych poradil, i postup, ale já dualboot bohužel nikdy nedělal :-( Resp. ne s Ubuntu.

Mik

« Odpověď #8 kdy: 09. 10. 2014, 16:36:37 »
anglicky umím a návody jsem už hledal a i jsem nějaké našel, vím že by se to mělo udělat přes grup, ale nedaří se mi ho najít/ nainstalovat/ spustit, nejspíš je chyba na mé straně, ale proto raději píšu sem na české stránky o český návod, abych si byl jistý, že tomu budu opravdu rozumět (prosím zdržte se komentářů ať se teda raději naučím líp anglicky atd... to mi nijak nepomůže).

tomyp

« Odpověď #9 kdy: 09. 10. 2014, 17:01:19 »
grub nespouštěj separé, tu nabídku bys měl dostat během instalace - použít volné místo, vše smazat, vlastní rozdělení disku -> vlastní rozdělení disku oddíl ext 4 cca 20giga - pro systém mount  / (root), swap, a /home zbytek co uznáš za vhodné a dát instalovat a mělo by to naběhnout - uefi je problém to jsem nikdy nedělal.

jamar

« Odpověď #10 kdy: 09. 10. 2014, 17:12:53 »
Pokud to má UEFI, tak by stačilo ho v BIOSu vypnout, ne? I když už jsem měl v rukách notebook, kde to nešlo a musel jsem tam flashovat opatchovaný BIOS... Na druhou stranu, všechny stroje s UEFI měly vždycky na disku jako první nějakou "uefi system partition" nebo něco podobného a to tady nevidím. Když ten stroj pustíš, proběhne klasicky BIOS a pak vidíš logo windows s animací anebo jenom logo výrobce, pod tím že se to načítá a pak to hned skočí do windows?
Pokud tam UEFI není, tak bych to udělal ručně, tj. z live distra chroot na to nainstalované a tam update-grub a grub install.

Mik

« Odpověď #11 kdy: 09. 10. 2014, 17:43:39 »
Tomyp: během instalace jsem tam nabídku nedostal
jamar: naběhne logo Asus a intel, poté se zobrazí samotný kurzor (když dám F2, dostanu se do biosu) a potom se už začne načítat windows

tomyp

« Odpověď #12 kdy: 09. 10. 2014, 17:46:00 »
to rozdělení by ti mělo naběhnout během instalace ubuntu, a pokud to nedelá tak to bude tím uefi, ale to jsem zatím nikdy neřešil, v tom ti neporadím.

Mik

« Odpověď #13 kdy: 09. 10. 2014, 17:50:17 »
vlastní rozdělení jsem tam nedělal ale naběhlo mi tam rozdělení oddílu na windows nebo tak něco tak jsem zvolil že chci 100 GB pro linux a zbylých cca 800 pro Windows, to je jediné co tam bylo, rozdělení disku mám takové  http://leteckaposta.cz/490123659

tomyp

« Odpověď #14 kdy: 09. 10. 2014, 17:56:52 »
no jo ale po tom rozdělení bys měl jednotlivým oddílům nastavit co tam má být viz můj předchozí příspěvek