Jak vyřešit fóra na Root.cz

belzebub

Jak vyřešit fóra na Root.cz
« kdy: 29. 09. 2014, 12:07:48 »
Diky tomu, ze jsem se zde nedavno ve foru na neco zeptal, a diskuse se velice rychle prelila pres uvodni fazi (ne, to co chces je blbost, protoze ja to delam jinak a tak je to lepsi) az po finalni vyhruzky, urazky, a debatu k vecem vubec nesouvisejicim s tim, na co jsem se ptal.

A to samozrejme neni vyjimka. Troufnu si tvrdit, ze to je systematicky problem, a ze root cz (resp. internet info) maji fora a komentare realizovane zpusobem, ktery primo nabada k nekonstruktivni diskusi, urazkam a off-topicu. Tim nerikam, ze ja jsem svaty a ze jsem k tomu neprispel, ale duvod proc to tak je, spociva v tom, ze ten, kdo navrhoval diskusni/komentarovy system, vubec nechapal jak neco takoveho funguje (stejne jako 99% vsech jinych lidi navrhujicich podobne systemy).

Jeff Atwood (spolutvurce StackOverflow/StackExchange) to pochopil a vysledkem je Discourse (http://www.discourse.org/) - mozna jste si toho uz na jinych strankach vsimli. Jaky je rozdil mezi Discourse a mezi JAKYMKOLIV JINYM SW pro diskuse/fora? Asi takovy, jako dotazy a odpovedi na foru root.cz a na StackOverflow. Discourse je navrzeny tak, ze CHAPE, co lide maji tendenci delat, a snazi se usnadnit lidem pozitivni, konstruktivni a uzitecne chovani, a komplikovat urazeni, off-topicy, flamewars apod.

Pro ty co si o tom chteji neco precist: http://blog.codinghorror.com/civilized-discourse-construction-kit/

Takze dotaz na pana Krcmare - nemate uz take dost ruznych belzebubu a jinych anonymnich hulvatu, kteri kazi mistni diskuse a komentare? Co nasadit discourse?
« Poslední změna: 29. 09. 2014, 12:54:50 od Petr Krčmář »

Pavel...

Re:Jak vyresit v podstate nefunkcni fora na root.cz
« Odpověď #1 kdy: 29. 09. 2014, 12:23:44 »
Jeff Atwood (spolutvurce StackOverflow/StackExchange)

StakOverflow... to je ten system ktory ked jediny clovek z mojho okolia tam nieco kontruktivne chcel napisat, tak zistil, ze je
to prakticky nerealizovatelne.
No neviem ci je toto ciel.

« Odpověď #2 kdy: 29. 09. 2014, 12:33:56 »
Jeff Atwood (spolutvurce StackOverflow/StackExchange)

StakOverflow... to je ten system ktory ked jediny clovek z mojho okolia tam nieco kontruktivne chcel napisat, tak zistil, ze je
to prakticky nerealizovatelne.
No neviem ci je toto ciel.

Zvlastne, ja tam casto hadzem otazky aj odpovede a doteraz som problem nemal... Vie ten jediny clovek z tvojho okolia citat pisat a pouzivat internet?

« Odpověď #3 kdy: 29. 09. 2014, 12:36:13 »
Offtopic hned v prvej odpovedi bude asi nejaky rekord, nie? :D

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 29. 09. 2014, 12:53:35 »
naopak mě tady ten root svobodny system vyhovuje
na stackoverflow jsem mel treba problemy, ze jsem se nemohl zapojit do diskuze z duvodu, ze nemam score 50+ ....why?
dale jsem napsal srozumitelny prispevek 'neco mi nefunguje tady je ukazka kodu'...zadne nadavky a neco out off topic a netrvalo dlouho a dostal jsem score -2 ....why?
takoveto systemy se mi vubec nelibi
jedine co me tady na root vadi jsou lidi jako lolphirae, kteri jen opravdu nevecne znechucuji a demotivuji, ale to by se dalo vymitit :_)
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Re:Jak vyřešit fóra na Root.cz
« Odpověď #5 kdy: 29. 09. 2014, 13:04:38 »
Fórum je tu takové, jaké si ho uděláte. Vy jste diskutující, my máme jedinou možnost: mazat. Ale to dělat nebudeme, máme na to jasná pravidla.

StackOverflow se mi líbí, debatovali jsme o tom na poradě už asi před dvěma lety. Vidím tu tři konkrétní problémy:

1) Nevím o žádné otevřené implementaci, která by se dala snadno nasadit. Netvrdím, že neexistuje. Tohle bude asi ten nejmenší problém.

2) Diskusní systém s hodnocením je vhodný na otázky, na které existuje jedna nebo velmi málo správných odpovědí typu: „Jak změním hostname na serveru?“ Ale pro volnou diskusi (jako je například tato) je to krajně nevhodné. Rozbije se kontinuita diskuse, protože přehazování příspěvků na základě hodnocení ignoruje chronologické pořadí.

3) Největší problém: lidi na Rootu mají tendenci hodnotit na základě emocí. Jako to už tady někdo výš zmínil. Typický příklad: Někdo napíše pod článek o LibreOffice, že mu ten kancelářský balík nevyhovuje, protože on používá funkce... a že mu proto přijde lepší MS Office. Jsou tam argumenty, je to věcný, velmi rozumný a relevantní názor. Pic, dvacet lidí to označí jako spam = přejí si, aby to bylo smazáno.

Kromě toho, že tlačítko „Nahlásit spam“ má sloužit k něčemu jinému, to jasně ukazuje, jakou váhu tu má názor, který se lidem nehodí do krámu. Přesně proto jsme zamítali jakékoliv nápady na diskuse, které se budou schovávat, pokud třeba dvacet čtenářů označí komentář za špatný. Takhle by tu nedostal prostor nikdo s menšinovým názorem. Což je podle mě dost závažný problém.

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 29. 09. 2014, 13:13:37 »
Citace
Kromě toho, že tlačítko „Nahlásit spam“ má sloužit k něčemu jinému, to jasně ukazuje, jakou váhu tu má názor, který se lidem nehodí do krámu. Přesně proto jsme zamítali jakékoliv nápady na diskuse, které se budou schovávat, pokud třeba dvacet čtenářů označí komentář za špatný. Takhle by tu nedostal prostor nikdo s menšinovým názorem. Což je podle mě dost závažný problém.

přesně tak, hňupy, provokatéry a prostě blbce stačí ignorovat, nereagovat na jejich příspěvky a všechno může zůstat tak jak je...
díky
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Zdenek Henek

« Odpověď #7 kdy: 29. 09. 2014, 13:41:18 »
Citace

přesně tak, hňupy, provokatéry a prostě blbce stačí ignorovat, nereagovat na jejich příspěvky a všechno může zůstat tak jak je...
díky

taky souhlasim, nic bych nemenil

moc odpovedi nepisu, ale kdybych se musel dopredu zalogovat, tak bych nenapsal zadnou

odpovedi, ktere se mi nelibi ignoruji a nesnazim se presvedcit ostatni ....

pepak

« Odpověď #8 kdy: 29. 09. 2014, 14:05:38 »
1) Nevím o žádné otevřené implementaci, která by se dala snadno nasadit. Netvrdím, že neexistuje. Tohle bude asi ten nejmenší problém.
Neznám to zevnitř, ale zvenku se mi zdá, že to funguje docela pěkně: https://askbot.com/

Citace
3) Největší problém: lidi na Rootu mají tendenci hodnotit na základě emocí.
Nejen na Rootu.

Vaše argumenty beru a v podstatě souhlasím. Ale možná by nebylo od věci, mít ten dotazovací systém jako doplněk ke stávajícím komentářům článků a diskusím, ne jako jejich náhradu. Protože teď je skutečně obtížné se na Rootu dozvědět něco mimo obsah článků. Je to dobře vidět na posledních diskusích - někdo hledá řešení pro svoje specifické potřeby a maximálně během jedné stránky se odpovědi zvrhnou tak, že ta otázka je úplně ztracená. To na další potenciální tazatele moc motivačně nepůsobí. Další komunikační kanál, který by upozaďoval diskusi a preferoval relevantní odpovědi, by mohl být dobrým řešením.

omg

« Odpověď #9 kdy: 29. 09. 2014, 14:17:44 »
Offtopic hned v prvej odpovedi bude asi nejaky rekord, nie? :D
mas na mysli tu reklamu pod dotazem? to teda jo. jinak nechapu co myslel belzebub dotazem "komplikovat offtopicy" jako ze zakernemu uzivateli nastavi IQ test v podobe dvou ruznych workflow? jednim prispeje do noveho vlakna a druhym do stejneho? no to si muze myslet asi jedine ... sem by se hodila ta urazka ..., ze neco takoveho eliminuje offtopicy. pak bude mit zas problem, ze jeho dotaz bude behem nekolika malo minut bez odpovedi zapadly na ste strance za vsemi offtopic tematy a bude tu brecet opet znovu. jinak se na to da pouzit taky odpoved vic vlaken, vic impressi, vic adiddbush.

omg

« Odpověď #10 kdy: 29. 09. 2014, 14:23:35 »
na stackoverflow jsem mel treba problemy, ze jsem se nemohl zapojit do diskuze z duvodu, ze nemam score 50+ ....why?
dale jsem napsal srozumitelny prispevek 'neco mi nefunguje tady je ukazka kodu'...zadne nadavky a neco out off topic a netrvalo dlouho a dostal jsem score -2 ....why?
jedine co me tady na root vadi jsou lidi jako lolphirae, kteri jen opravdu nevecne znechucuji a demotivuji, ale to by se dalo vymitit :_)

stack overflow proboha lidi hlavne nepouzivejte na nic dulezityho ty ukazky kodu co tam jsou... typicka ukazka... v rescue isu jsem nemel split in-place s truncate ... kdo by to cekal, ale zato tam byl web prohlizec.... boha jeho proc. a tak vypadla z vyhledavace stranka se stack overflow na skript, ktery pri rozsekani 1TB souboru po 10GB vyprodukoval zmetek v podobe mnoha desitek 700MB soboru ve kterych pokazde chybelo neco pres 9GB dat, ktery diky shell aritmetice a overflow v ni byly nenavratne fuc.

stack overflow never more.

opravit odpoved bylo taky nemozne.

omg

« Odpověď #11 kdy: 29. 09. 2014, 14:30:59 »
je to krajně nevhodné. Rozbije se kontinuita diskuse, protože přehazování příspěvků na základě hodnocení ignoruje chronologické pořadí.

az nebudete vedet co roupama... snad jen jeste pri postnuti quote prolinkovat puvodni komentar s doprednym odkazem. zhruba:

T1: komentar A
T2: komentar B quote A link na A

zmenit prosim na:
TI: komentar A
TII: komentar B quote A link A
TII: komentar A next link B

T1,2/TI,II je casova osa.

« Odpověď #12 kdy: 29. 09. 2014, 14:46:40 »
mas na mysli tu reklamu pod dotazem? to teda jo. jinak nechapu co myslel belzebub dotazem "komplikovat offtopicy" jako ze zakernemu uzivateli nastavi IQ test v podobe dvou ruznych workflow? jednim prispeje do noveho vlakna a druhym do stejneho? no to si muze myslet asi jedine ... sem by se hodila ta urazka ..., ze neco takoveho eliminuje offtopicy. pak bude mit zas problem, ze jeho dotaz bude behem nekolika malo minut bez odpovedi zapadly na ste strance za vsemi offtopic tematy a bude tu brecet opet znovu. jinak se na to da pouzit taky odpoved vic vlaken, vic impressi, vic adiddbush.

mam na mysli to co napisal Pavel... O stack overflowe bola len okrajova zmienka, teraz tu polovica ludi debatuje o tom co je na nom zle :D

strepty

« Odpověď #13 kdy: 29. 09. 2014, 14:49:38 »
Diky tomu, ze jsem se zde nedavno ve foru na neco zeptal, a diskuse se velice rychle prelila pres uvodni fazi (ne, to co chces je blbost, protoze ja to delam jinak a tak je to lepsi)
Mne sa to stava aj v zivote, ked sa spytam admina ako urobit nieco on mi odpovie ako to robi on. Nie preto ze by ma nemal rad, ale preto ze ma to riesenie uz odskusane a moje riesenie je plne otaznikov.
Osobne utoky su  zbytocne a pre pochopenie temy nepodstatne.

Hmmm

« Odpověď #14 kdy: 29. 09. 2014, 14:52:23 »

stack overflow proboha lidi hlavne nepouzivejte na nic dulezityho ty ukazky kodu co tam jsou... typicka ukazka... v rescue isu jsem nemel split in-place s truncate ... kdo by to cekal, ale zato tam byl web prohlizec.... boha jeho proc. a tak vypadla z vyhledavace stranka se stack overflow na skript, ktery pri rozsekani 1TB souboru po 10GB vyprodukoval zmetek v podobe mnoha desitek 700MB soboru ve kterych pokazde chybelo neco pres 9GB dat, ktery diky shell aritmetice a overflow v ni byly nenavratne fuc.

stack overflow never more.

opravit odpoved bylo taky nemozne.
Tak samozrejme nikdy nie je pisane, ze kod, ktory niekto v odpovedi posle, bude automaticky spravny. A je velmi naivne takyto kod okamzite nasadit na produkcne data bez otestovania.

Ale mne odpovede a kody zo stackoverflow nespocetne krat pomohli. Samozrejme nasli sa pripady, kedy dany kod nefungoval, ale aj ti, ktori odpovedaju su len ludia a mylia sa alebo nepoznaju cely kontext a tak ich odpovede proste nepasuje. Ale da sa z nej vela vycitat a inspirovat sa pri hladani spravneho riesenia. Takze za mna Stackoverflow +++1.

A k tej tvojej typickej ukazke...no len ty tusis, ze co to bolo, o co tam islo a co to malo robit, lebo je to uplne nezrozumitelne napisane ;)