Mikrotik se nepřipojí přes Wi-Fi

Miramel

Mikrotik se nepřipojí přes Wi-Fi
« kdy: 05. 09. 2014, 17:23:22 »
Ahoj,

mám menší, ale o to nepříjemnější problém s Mikrotikem.
Pokud použiju Quick nastavení, pak se s RB133 (miplsle) verze 6.13 připojím k zadané WIFI síti jako klient a to bez problémů.

JENŽE, pokud zařízení celé vymažu (bez defaultní konfigurace), připojím se na MAC adresu, nadefinuji si security profil s tím mým primitivním heslem, co tam mám. Jdu do WIFI sítě, přepnu to na mód klient, tam tu síťovku povolím, zvolím security profil s vybraným heslem, dám vyhledat sítě a pokusím se k cílové síti připojit, no tak se mi to nepřipojí, jen to brouzdá po kanálech, ale nic.
Zkusil jsem zaklikat snad už všechna nastavení jak v samotné wifi, tak v security profilu, ale prostě se to nepřipojí, nechce se tomu, nic.

Oproti tomu, pokud zařízení přepnu do módu AP, tak komplet konfiguraci udělám a všechno funguje.
Jenže klienta z toho jsem schopný udělat jen tím Quick nastavením!
Hrozně mě to štve, těch WIFIn jsem měl v ruce víc, než kolik by jich v pytli unesl Bivoj!
A tady ne, prostě se nepřipojím.

Štve mě to o to víc, že bych snad měl vybrat jen cílovou síť, mít nakonfigurovaný security profil se správným heslem (WPA2-PSK, AES, asdfghjklqwertyuiop), zařízení přepnuté do režimu klienta, zadané SSID cílové sítě....a mělo by se to slinkovat.
Jasně, pak bych si musel vyřešit přidělení adres pro tohle rozhraní a maškarádu, ale ono se to ani neslinkuje.

Co s tím? Co s tím?
« Poslední změna: 08. 09. 2014, 11:04:35 od Petr Krčmář »

Miramel

Re:Mikrotik - nelze se připojit do sítě přes wifi
« Odpověď #1 kdy: 05. 09. 2014, 17:33:44 »
Návodů jsem taky viděl celou hromadu, třeba tenhle: http://www.youtube.com/watch?v=D6FjlHP_Syc
Nebo tenhle: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Connect_to_an_Available_Wireless_Network

A mega dalších :-/

Ale néééé, prostě ručně se to spojení nevytvoří.

Miramel

« Odpověď #2 kdy: 05. 09. 2014, 17:37:10 »
Poslední poznámka, ve verzích řady 3 a 4 jsem s tím žádný problém neměl.
Vždy to fungovalo bez nejmenších problémů.

j

« Odpověď #3 kdy: 05. 09. 2014, 17:40:52 »
Netvrdim ze ti to pomuze, ale zkus jinou verzi firmware ... ja  si taky zazil s mikrotikem svy, a od ty doby zasadne neupgraduju, pokud to funguje ;D (me se delo to, ze openvpn generovala 100% zatizeni cpu, coz vedlo k tomu, ze proste router ... neroutoval). Neznamena samo ze nejnovejsi je ta nejspravnejsi ... pokud muzes, klidne vyzkousej i uplne jinou radu.

Miramel

« Odpověď #4 kdy: 05. 09. 2014, 17:49:49 »
Nojo, jenže tohle je dost starý zařízení.
Dostal jsem ho s firmwarem verze cca 3.0 a postupně ho dostal přes 3.4 na verzi 4, pak pět a nakonec na šestku.
(Cesto jsem snad 2x převáděl licenci z verzi na jinou verzi.)
V nějaké verzi 5 se to kousalo, blblo to, nešlo přes to protlačit víc než 1Mbps.
Teď je tam verze, která funguje naprosto spolehlivě, není zatížené CPU, protlačím přes to co chci, jen prostě nemůžu vytvořit spojení ručně  :-\ což mě tak strašně, ale strašně štve >:(

Ale asi ano, asi zkusím jinou verzi, jen abych si ověřil, že chyba není mezi monitorem a klávesnicí.
To jsem zvědavej, co cestou přestane fungovat.

Jen pro info, mám tu ještě RB433AH a to pro změnu ve verzi firmware 6+ vůbec nevidí síťové karty s bootuje tak 30 minut.
Po system downgrade na verzi 5 všechno funguje jak má.
Takže kdybych mohl, tak to odzkouším s tím RB433 ve verzi 6, no ale ta na tom nefunguje a dostat to zařízení znovu do "cca tak nějak funkčního stavu" byl porod vyžadující HW reset zařízení včetně zkratu a dobře 6 hodin čekání, až se zařízení dostane znovu do "tak nějak použitelného stavu". Kdybych věděl, že se s tím budu tak babrat, sehnal jsem si konzolový kabel.
Grrrr!

Tom22

« Odpověď #5 kdy: 05. 09. 2014, 17:56:21 »
Asi bych zkusil nastavit to tím Quickem, ujistit se, že se to slinkovalo, a pomocí příkazu "export" zaznamenat konfiguraci.
Pak bych nastavoval ručně a porovnával, co všechno ten quick udělal odlišně.
Mělo by z toho vypadnout, v čem je problém (odhaduji něco jako nastavení země, normy, výkonu atd., je toho tam zatraceně hodně).

Mám i dobrou zkušenost s použitím utility "diff" na takto získané zálohy - občas kontroluju, co vše bylo mezi zálohami změněno.

Miramel

« Odpověď #6 kdy: 05. 09. 2014, 18:03:21 »
To je velmi dobrý nápad!
Že mě to hned nenapadlo!

Tom22

« Odpověď #7 kdy: 05. 09. 2014, 18:11:21 »
Pokud se podaří, napište prosím, co to bylo - docela jsem zvědavej  ;)

asd

« Odpověď #8 kdy: 05. 09. 2014, 20:39:00 »
Kontrolní otázka, kde se dá nastavit v tom módu client? Já tam takovou možnost teda nemám...
Tipuju, že bude problém v nastavení DHCP clienta a rout.

M.

« Odpověď #9 kdy: 05. 09. 2014, 20:58:41 »
Prvně, nejsem si jist, zda řada ROS 6 je oficiálně pro historickou RB133 podporována. Zůstal bych na ni u 5.26.
Dále několikrát jsem viděl podobný problém na jiných RB a velice rychle se ukázalo, že to APčko kam se chci připojit vyžadují v režimu WPA2 i TKIP, takže vedle AES je vhodné zkusit povolit i TKIP a třeba se to připojí hned.

Tu blbnoucí RB433 bych zkusil přemazat natvrdo pomocí netinstall utility od Mikrotiku, třeba pak ROS6 na ni začne fungovat jak má. A nezapomenout udělat upgrade i routerbootu.

čtenář

Re:Mikrotik RB133 - neumíš to nastavit
« Odpověď #10 kdy: 05. 09. 2014, 22:51:11 »
Chlape aktualizuj na 6.19 + firmware aktuálně pro RB133 je verze 2.18 Zapomeň na 6.20rc1 (ta verze je problémová na RB433UAH, ale jako bridge funguje na RB133 vpohodě) a přes ten quick to nedělej. Pokud si nevíš rady můžu pomoct jestli dáš nějaký přístup na to IPv4, IPv6 nebo znouze vzdálená plocha-pomoc....a zadarmo to bude