Ahoj,
řeším aktuálně svoje další působení v oblasti IT a tápu v mém dalším postupu, moje aktuální situace je asi taková:
Mým primární zájmem jsou sítě a servery (primárně Linux, dříve Windows), doma zkouším konfigurovat virtualizaci, asterisk a vedle toho blbůstky, které se týkají bezpečnosti (Snort, efektivní iptables, teď mám v plánu HAVP), baví mě to nejvíce z toho, co jsem si zatím vyzkoušel (programování v C# a v C, sítě (cisco)), v budoucnu bych se chtěl naučit skriptovat. O bezpečnost jako takovou se aktivně zajímám, čtu články, snažím se pochopit možné útoky a obranu proti nim a případně to aplikovat na svém VPS.
Je mě přes dvacet, mám vystudovanou SŠ se zaměřením na IT (programování a počítačové sítě), představy a myšlenkové pochody uhnuté na to, co mě baví a rád bych, aby se mi koníček stal prací, tedy, abych dělal právě to, co mě zajímá a baví.
Hlavní otázkou je - Je to reálné ?
Bydlím v menším městě (žádné Brno, ani Ostrava) a zatím bych se nerad stěhoval. Dá se sehnat práce v menším městě v oboru bezpečnosti ? Co jsem koukal na inzeráty prací, tak je toho dost málo a když už se něco vyskytne, tak to nejsou žádné “junior” pozice – vzhledem k tomu, že nikdo nemá peníze na “zaučování” absolventů, tak všude chtějí min. 2 roky praxe. Plus k tomu, jak se řeší bezpečnost v Česku jsem také slyšel několik informací z různých zdrojů (např. jak "aktivně" opravují banky své internetové bankovnictví) - a právě tento laxní přístup k řešení těchto problémů hraje v mou nevýhodu.
Nebráním se ani tomu jít v budoucnu učit/školit (VŠ/kurzy?) bezpečnost a systémy kolem. To by ale pravděpodobně znamenalo vysokou školu. Je mi myšlenkově i přístupem nejblíž oproti FIT VUT/FIT ČVUT, kde je to o tom nabrat "co nejvíce studentů a potom jich 3/4 vyhodit” (mám roční zkušenost na elektro-VŠ škole, ze které jsem odešel pro to, že nesplnila má očekávání (pro remcaly – všechny zkoušky jsem měl udělané)).
Pohrávám si tedy znovu s tím, zkusit přijímačky na FI MUNI (minulý rok jsem je podcenil a nedostal se), jsem si jist, že mi škola v mé odbornosti něco dá (linuxové skriptování, práce ve více lidech, naučit se myslet "nad věcí", základy kryptografie, matematiky, roztažení mozku atd.), je to správný směr ? Nebo jít směrem odborných kurzů a zkusit se nechat někde zaměstnat (tedy čekat na vhodnou nabídku práce) ?
Myšlenkově by mi bylo bližší zatím studovat, nemám totiž pocit, že mám dostatek znalostí na působení v praxi + ani tu samotnou praxi..
Položil jsem spoustu dotazů, spíše bych to viděl na takovou volnější diskuzi, takže když k tomu budete mít co říct, budu rád za váš příspěvek. Nerad bych, aby to sklouzlo k flame o tom, jak jsou VŠ k ničemu, tak se toho prosím vyvarujte. :-)
Díky předem za vaše názory.