Git - vytvoření prázdného repozitáře

dl

Git - vytvoření prázdného repozitáře
« kdy: 11. 08. 2014, 22:19:09 »
Jaký je správný postup při vytváření nového projektu pomocí gitu? Mám vytvořit prázdný projekt na serveru a pak ho naklonovat nebo obráceně -- vytvořit si projekt lokálně a nahrát ho na server? Děkuju.

Re:Git - vytvoření prázdného repozitáře
« Odpověď #1 kdy: 11. 08. 2014, 22:34:40 »
Git ti v tomhle nechava celkem libovuli, do niceho te nenuti - at uz mas projekt a pridavas ho do gitu, zakladas ho a zacinas gitem...

Ja vetsinou zakladam na serveru (github) a pak klonuji, muzes klidne i opacne, ale pak si musis po git init a zalozni na serveru pridat remote (mozna je i jine workflow, ale nevim o nem). A trebas nastroje od Jetbrains to maji integrovane, takze muzes po git init z IDE vyrobit projekt na githubu a remote se ti nastavi "zadarmo".

deer

« Odpověď #2 kdy: 11. 08. 2014, 22:39:45 »
S gitom, normalne zacni pracovat na projekte lokalne. V lubovolnom momente mozes inicializovat repozitar pomocou 'git init'.
Teraz mozes komitovat zmeny, stale lokalne, ale uz verzujes.

Ked sa rozhodnes pracu vystrelit na remote repo, chod do administracie vzdialeneho repozitara (github, gitlab, to co mas) a naklikaj tam novy repo. Skopiruj si odtial adresu pre klonovanie. Lokalne zadaj tento prikaz 'git remote add origin URL'. Mozes skontrolovat pomocou 'git remote -v'. Pushni vsetky zmeny na remote repo pomocou 'git push -u origin master'. Prepinac -u pouzi iba tento jedenkrat, potom ho uz nepouzivaj.

Enjoy & profit.

dl

« Odpověď #3 kdy: 11. 08. 2014, 23:00:09 »
Díky za rychlé odpovědi. Zkouším Visual Studio Online, centrální repozitář musím nejdříve založit tak jako tak, takže jsem to udělal jako píše Ondřej Nekola. Pak si však můžu repozitář klonovat z VS přes Team Manager nebo použít Git Bash... ten mně ale upozorní, že klonuji prázdný repozitář (Warning), tak mne napadlo jestli neni o něco chytřejší a neradí mi jiný postup...

FrostyX

« Odpověď #4 kdy: 12. 08. 2014, 14:58:50 »
S gitom, normalne zacni pracovat na projekte lokalne. V lubovolnom momente mozes inicializovat repozitar pomocou 'git init'.
Teraz mozes komitovat zmeny, stale lokalne, ale uz verzujes.

Ked sa rozhodnes pracu vystrelit na remote repo, chod do administracie vzdialeneho repozitara (github, gitlab, to co mas) a naklikaj tam novy repo. Skopiruj si odtial adresu pre klonovanie. Lokalne zadaj tento prikaz 'git remote add origin URL'. Mozes skontrolovat pomocou 'git remote -v'. Pushni vsetky zmeny na remote repo pomocou 'git push -u origin master'. Prepinac -u pouzi iba tento jedenkrat, potom ho uz nepouzivaj.

Enjoy & profit.

Pokud se rozhodnu udělat nějakou blbinu, která má být jen pro mě, pro zábavu a nevím, jestli to za dvacet minut celé nezahodím, tak ano.

Ale když zakládám nějaký serióznější projekt, přijde mi lepší otevřít github, na pár kliků vytvořit repo a dát clone. Výhody:
  • Je to jednodušší
  • Když si to zakliknu, v repu budu rovnou mít soubory LICENSE (výběr z mnoha licencí) a README.md
  • Můžu pushovat, takže pak nemusím brečet, že se mi něco stalo s diskem
  • Hned od začátku mohu jednoduše kód sdílet s lidmi

Body 3 a 4 mi přijdou natolik zásadní, že se vyplatí je mít k dispozici hned. Proto bych nejdřív vytvořil repo, to jednoduše naklonoval a pracoval.