Názvy síťových rozhraní v CentOS 7

mijo

Názvy síťových rozhraní v CentOS 7
« kdy: 07. 08. 2014, 10:56:02 »
Ahoj

po nainstalovani Centos 7 mam nazvy sitovych rozhrani enp3s0 nebo enp4s0  a ja bych tam rad mel eth0, eth1 atd...
Zkousel jsem nastaveni pres /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules ale nepomohlo to.
Soubor /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules neexistoval, tak jsem ho vytvoril ...vypada nejak takhle

Kód: [Vybrat]
SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?", ATTR{address}=="00:24:1d:xx:xx:xx", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth", NAME="eth0"
a po rebootu nic..

prosim o radu

velice dekuji

mijos
« Poslední změna: 07. 08. 2014, 11:30:26 od Petr Krčmář »

Lol Phirae

Re:Centos 7 - nazvy sitovych interfaceu
« Odpověď #1 kdy: 07. 08. 2014, 11:00:51 »
Napiš Lennartovi.

« Odpověď #2 kdy: 07. 08. 2014, 11:18:14 »
Ahoj
po nainstalovani Centos 7 mam nazvy sitovych rozhrani enp3s0 nebo enp4s0  a ja bych tam rad mel eth0, eth1 atd...
Zkousel jsem nastaveni pres /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules ale nepomohlo to ....

>:(  >:(  >:(

Ježišmarjá, já měl za to, že tato zhovadilost jen proběhla, ale (normální) lidi autory téhle zhovadilosti uřvali a vše se vrátilo k zavedeným (a čemu vlastně vadícím?) zvyklostem ...

mijo

« Odpověď #3 kdy: 07. 08. 2014, 11:20:02 »
ohhh....dekuji za radu :)

Proc to lidi delaji? clovek potrebuje pomoct, napise na forum, a dostane odpoved ve stylu: "kup si vesteckou kouli, 3x si ji vylesti o svuj zadek, rekni abraka dabra, a mozna to pomuze"  ....

Nereknu kdyby nekdo postnul neco ve stylu.....napis tvurci systemd blabla.......a nebo zkus tohle.......tak drzim pec.....

tak ja budu doufam, ze snad ti co vi, nebo budou mit prinosnejsi komentare nevymreli.........

btw, ano pouzil jsem google, volal priteli na telefonu, a jako "posledni" moznost zkousim forum.....

dik

M.

vty

« Odpověď #4 kdy: 07. 08. 2014, 11:31:34 »
Zkusil bych radek v souboru v rules.d zmenit na neco podle tohoto vzoru:

SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="XX:XX:XX:XX:XX:XX", NAME="eth0"

Někdo

Re:Názvy síťových rozhraní v CentOS 7
« Odpověď #5 kdy: 07. 08. 2014, 11:34:59 »
Mně s Ubuntu 14.04 pomohlo v grubu nastavit parametry jádra "net.ifnames=1" a "biosdevname=0" (bez uvozovek).

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 07. 08. 2014, 11:41:06 »
Nereknu kdyby nekdo postnul neco ve stylu.....napis tvurci systemd blabla.......a nebo zkus tohle.......tak drzim pec.....

Dyt ti to píšu, abys napsal Lennartovi.  ;D

http://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/PredictableNetworkInterfaceNames/

mijo

Re:VTY - Centos 7 - nazvy sitovych interfaceu
« Odpověď #7 kdy: 07. 08. 2014, 11:50:41 »

SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="XX:XX:XX:XX:XX:XX", NAME="eth0"

super :) tohle pomohlo, mooc dekuji

v grubu jsem zkousel dat biosdevname=0 ale nic se po rebootu nezmenilo

takze jeste jednou dekuji

M.

vty

Re:VTY - Centos 7 - nazvy sitovych interfaceu
« Odpověď #8 kdy: 07. 08. 2014, 12:17:33 »

super :) tohle pomohlo, mooc dekuji

v grubu jsem zkousel dat biosdevname=0 ale nic se po rebootu nezmenilo

takze jeste jednou dekuji

M.

Není zač  ;)

Pro úplnost sem dávám ještě link na hezčí popis jak na to:
https://alteeve.ca/w/Changing_Ethernet_Device_Names_in_EL7_and_Fedora_15%2B

a na dokumentaci přímo od RH:
https://access.redhat.com/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/7/html/Networking_Guide/ch-Consistent_Network_Device_Naming.html

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Názvy síťových rozhraní v CentOS 7
« Odpověď #9 kdy: 07. 08. 2014, 14:13:28 »
Centos neni moje parketa, ale zeptal jsem se strejdy Googla a mam dojem, ze hledate tohle: http://wiki.centos.org/FAQ/CentOS7#head-31ebc6642958a0df12304d6aab9a49034a3b7802