Klimatizace na pracovišti

Pavel0

Klimatizace na pracovišti
« kdy: 03. 08. 2014, 13:09:38 »
Ahoj,

od toho co pracuji v jedne velke sede klimatizovane kostce zacal sem mit problemy jako bolest hlavy, abnormalni podrazdenost, problemy s pruduskama, rymu....

Nekteri moji debilni kolegove (jinak se to rict ani neda), neustale nastavuji klimatizaci na 20 C i kdyz je venku 30 ...

Domnivam se zdroj mych problemu prave pochazi odtud. Ma nekdo podobny zazitek?
« Poslední změna: 03. 08. 2014, 21:38:36 od Roman Bořánek »

Lol Phirae

Re:Klimatizace na pracovisti
« Odpověď #1 kdy: 03. 08. 2014, 13:22:15 »
Viz nařízení vlády 361/2007 Sb.,  příloha č. 1, část A,  tabulka  č. 3. Pro kategorii "kancelářské krysy" v zásadě platí minimální přípustná teplota nastavení klimatizace 24,5 °C.

andy

« Odpověď #2 kdy: 03. 08. 2014, 13:59:35 »
Ano, ja to mam podobne. Nastastie to tak ma u nas vacsina a preto to nastavuju max o 3 stupne menej. Ked to aj znizuje vlhkost, tak je to pocitovo tak akurat. Mozno boli hlava aj tvojich kolegov, ale daju si radsej tabletku. Ja byt tebou, tak to riesim s niekym kto o tom moze rozhodnut a s nimi sa vobec nebavim. Su take hovada, co si radsej aby si dal dole sako znizi teplotu o 5st..

« Odpověď #3 kdy: 03. 08. 2014, 14:30:46 »
Ahoj,

od toho co pracuji v jedne velke sede klimatizovane kostce zacal sem mit problemy jako bolest hlavy, abnormalni podrazdenost, problemy s pruduskama, rymu....

Nekteri moji debilni kolegove (jinak se to rict ani neda), neustale nastavuji klimatizaci na 20 C i kdyz je venku 30 ...

Domnivam se zdroj mych problemu prave pochazi odtud. Ma nekdo podobny zazitek?

Bez mučení se přiznám, že patřím mezi ty "debilní kolegové", který se potí už při 20 stupních a sedět celý den (byť v co nejvolnějších kraťasích a tričkách) při ještě vyšších teplotách je pro něj utrpení.
Vždycky jsem se ale snažil, aby mnou (doufám, že nenásilně) prosazovaná teplota byla snesitelná i pro ostatní a samozřejmě je mi jasné, že když má někdo tu smůlu, že sedí přímo pod vývodem fušerácky udělané klimy, tak tam dlouho sedět nevydrží, aniž by ho to nestálo zdraví.

Problém je ale v tom idiotském, nějakými managory kdysi dávno vykalkulovaném  (ale spíš asi jen převzatém) nápadu, nastájit co nejvice lidí do jedné veliké haly, nejlépe pstavené podle projektu cizinců, kteří o klimatu v Česku vědí velké lejno (např. z Dřeváklands). K tomu samozřejmě 3 toalety pro 50 lidí na patře.

S debilně fungující klimatizací.
Pak je opravdu těžké sladit dohromady preference tolika jednotlivců v tom společném kravíně.
Nejednou se mi stalo, že když jsem si dal okružní "procházku" po patře, prošel jsem několika klimatickými pásmy ...

PS:
http://www.lupa.cz/clanky/jak-prezivat-a-pracovat-v-open-space-prakticka-pomoc-pro-kolegy-z-economie/
http://www.vitalia.cz/clanky/syndrom-z-open-space/
PPS: Ro zumím tomu "moudru", že teplota v klimatizované místnosti by měla být nižšší jen o pár stupňů, než je venku, ale když je venku těch 40 ve stínu, tak s tím mám opravdu problém ...

Hodní lidé přijdou do nebe, zlí do open space

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 03. 08. 2014, 14:59:43 »
Popsane problemy s klimatizaci jsou dost bezne. A ryma nemusi byt zpusobena jen nachlazenim, ale i alergii. Kanaly klimatizace se totiz maji pravidelne cistit a desinfikovat, vetsinou se na to ale asi sere. Takze tam je vrstva prachu, ze by toho byla plna Avie a v tom buji plisne a roztoci. Cili vy pak dychate zdravou smes prachu, plisni a roztocu. Osobne mam lehci alergii na plisne a v takovem hnoji bych nevydrzel. Funguji jako indikator plisni a na navstevach lidem indikuji pritomnost plisni a uz jsem nasel i drevomorku. Obecne, jak se nekde neda otevrit okno, tak se mi tam nelibi.

Atlantis

« Odpověď #5 kdy: 03. 08. 2014, 15:00:19 »
Ono čéče nejde ani tak o absolutní teplotu - kdybys seděl v nějakým sklepě, kde je přirozeně všude 20°C, tak ti to bude příjemný. Průser je ta klimatizace jak fouká- a navíc všude je jiná teplota - takže nějakej člověk daleko od ní se potí a má u sebe 25°C (a přímo na něj nefouká), zatímco ty máš třeba jen 15°C a ještě na tebe fouká.Nedají se třeba jinak naklonit ty lamely, aby to foukalo třeba u stropu a líp se rozprostřelo po místnosti?

Jinak já patřím taky mezi ty "debilní kolegy" - ale vem si to tak, že ty bys měl být vůči nim ohleduplnější z důvodu, že když je ti zima, tak si kdykoliv můžeš třeba něco víc oblíct, vzít si tlustší ponožky/tričko/sako.... Zatímco lidi, kterým je vedro si kromě kraťasů (pokud to vůbec můžou nosit do práce) toho sundat prostě víc nemůžou. Takže z tohoto pohledu jsou jakoby "v právu" ti, kteří mají raději zimu.

Nox

« Odpověď #6 kdy: 03. 08. 2014, 15:10:11 »
U nas se to nastesti vyresilo tak, ze jsme se shodli, ze klimatizovat na mene nez 25 stupnu je hloupost. Bohuzel pro nekoho to asi opravdu muze byt stale vedro.
Jinak v prve rade si over, jestli treba nesedis u PC nejak neprirozene nahrbeny. Jeden u nas si taky stezoval na klimatizaci, a pritom se u toho kroutil jak paragraf. Hlavni monitor ma byt primo proti tobe, ne pod nejakym silenym uhlem pri kterem ty musis byt obtoceny kolem stolu.

« Odpověď #7 kdy: 03. 08. 2014, 15:11:41 »
... Osobne mam lehci alergii na plisne a v takovem hnoji bych nevydrzel. Funguji jako indikator plisni a na navstevach lidem indikuji pritomnost plisni a uz jsem nasel i drevomorku. Obecne, jak se nekde neda otevrit okno, tak se mi tam nelibi.

;D  ;D  ;D
Tywoe, Jardo, Ty nejenže si furt na něco stěžuješ tady na root-u.
Ty přindeš někam na návštěvu a začneš jim tam sklízet houby a třídit červotoče.
Nechceš si na to založit nějakou živnost?

« Odpověď #8 kdy: 03. 08. 2014, 15:12:14 »
...
No offence!
 ;)

« Odpověď #9 kdy: 03. 08. 2014, 15:14:02 »
U nas se to nastesti vyresilo tak, ze jsme se shodli, ze klimatizovat na mene nez 25 stupnu je hloupost. Bohuzel pro nekoho to asi opravdu muze byt stale vedro.
Jinak v prve rade si over, jestli treba nesedis u PC nejak neprirozene nahrbeny. Jeden u nas si taky stezoval na klimatizaci, a pritom se u toho kroutil jak paragraf. Hlavni monitor ma byt primo proti tobe, ne pod nejakym silenym uhlem pri kterem ty musis byt obtoceny kolem stolu.

Viděl jsem lidi, kteří u stolu seděli tak, že jim sotva byla vidět ramena, lokte měli pod úrovni desky stolu.
Nekecám.
Když jsem se divil, byl jsem za podivína ...

klima

« Odpověď #10 kdy: 03. 08. 2014, 15:41:18 »
Pokud je někomu horko při 23°, tak by měl hlavně zajít k doktorovi nebo zhubnout :D

Mirek

« Odpověď #11 kdy: 03. 08. 2014, 16:03:50 »
Já bych vám ty vaše klimatizace pěkně vypnul, ať si zvykáte.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 03. 08. 2014, 16:26:38 »
Tywoe, Jardo, Ty nejenže si furt na něco stěžuješ tady na root-u.
Ty přindeš někam na návštěvu a začneš jim tam sklízet houby a třídit červotoče.

Jo, diky, to by byla uzasna zivnost. Budu chodit k lidem na navstevu, tam se necham dve hodiny otravovat nejakymi jalovymi kydy, nalevat cajem z pytliku a cpat domacim pecivem, zatimco budu cekat, jestli me zacnou svedet oci a tect z nosu a oci.

Jiste, v budove, kde ani nejdou otevrit okna je to jiste vynikajici napad. Miluji moderni architekturu. Je uzasna, akorat se v ni neda zit.

Pokud je někomu horko při 23°, tak by měl hlavně zajít k doktorovi nebo zhubnout :D

A take se prestat prezirat masem a tuky v lete, kdyz clovek zdaleka nepotrebuje tolik vytapet. Kancelarske krysy se cpou veprem knedlem zelem a pak si stezuji, ze je jim horko, poti se a smrdi jak zdechlina.

Atlantis

« Odpověď #13 kdy: 03. 08. 2014, 16:46:41 »
I ve 23°C umí být slušně vedro - stačí teď v létě když zaprší. Sice z 30°C je najednou 23°C, ale vlhkost je tak kolem 95% a to je pocitově fakt hnus. Pak je paradoxně příjemněji v místnosti, kde běží klimatizace na 26°C, než venku, kde je 23°C

Trident

« Odpověď #14 kdy: 03. 08. 2014, 16:56:20 »
V budovach kde nejdou otevirat okna musi jet vzduchotechnika minimalne v rezimu bez chlazeni kvuli vymene vzduchu. Na vymenu vzduchu jsou nyni jiz hygienicke predpisy stejne jako na maximalni mnozstvi CO2 ktere si vyfunime. Totez plati pro dopravni prostredky bez oteviracich oken.