Linux armhf a drivery (instalace a tvorba)

Roman

Linux armhf a drivery (instalace a tvorba)
« kdy: 02. 08. 2014, 17:54:32 »
Zdravím,
pracuji pro Anglickou firmu zabývající se 3D tiskem, nyní se snažíme vytvořit samostatné zařízení pro ovládání 3D tiskáren,
 takový tablet na ovládání co největšího množství druhů 3D tiskáren, software už máme naprogramovaný, celé je to na armhf architektuře podobně jako Raspberry Pi a jede to na armhf Debianu, poslední fáze vývoje teď bude testovat to s různými 3D tiskárnami (ty se připojují vždy pomocí USB kabelu)
 a snažit se to s nimi rozjet a tady přichází na řadu drivery. Nemám velké zkušenosti s nahráváním driverů do Linuxu a rád bych, abyste mě nasměrovali správným směrem, abych věděl, co se mám naučit a jaké informace získat, aby pak byl schopný dokázat nainstalovat drivery a zprovoznit naše zařízení s co nejvíce tiskárnami.
Je to hodně obecná otázka, za to se omlouvám. Zajímá jak se v Linuxu instalují drivery (jestli je nějaký obecný postup nebo to vždy záleží na konkrétním driveru), jak je těžké je vytvořit drivery, když nejsou a co se dá dělat, když drivery jsou, ale ne pro Armhf architekturu (jak třeba upravit driver pro 32bitovou architekturu na armhf architekturu). Díky moc za rady.

Navíc pokud je tady někdo, kdo se cítí být machrem na toto téma nebo zná někoho takového a měl by zájem mi asi za měsíc pomoci, až budu v časovém presu, tak se mi můžete ozvat na "rfrajt7 zavinac gmail dot com", abych měl na koho se obrátit pro rychlou pomoc, za kterou bych i zaplatil. Děkuji

Roman

Lol Phirae

Re:Linux armhf a drivery (instalace a tvorba)
« Odpověď #1 kdy: 02. 08. 2014, 18:22:37 »
pracuji pro Anglickou firmu zabývající se 3D tiskem, nyní se snažíme vytvořit samostatné zařízení pro ovládání 3D tiskáren,
software už máme naprogramovaný, poslední fáze vývoje teď bude testovat to s různými 3D tiskárnami a tady přichází na řadu drivery. Nemám velké zkušenosti s nahráváním driverů do Linuxu

Pardon, ale...

- Famfula, jak to chodí?
-Chodí to výborně, ale neseje to...
-To je u secího stroje dost podstatná závada ne?

;D ;D ;D

Roman

« Odpověď #2 kdy: 02. 08. 2014, 18:45:55 »
Zdravím,

ono to už výborně funguje s naší tiskárnou, což byl také původně plán, že to bude pouze pro naši tiskárnu,
 ale teď se zaměstnavatel rozhodl, že to chce vyvíjet dál i jako zařízení pro další tiskárny, s čímž přichází nové výzvy

fahacz

« Odpověď #3 kdy: 02. 08. 2014, 21:45:07 »
Mno a jak tedy ted ovladate ted svoji tiskarnu? Nejak z userspace nebo snad uz mate modul do jadra?
Jeste k tomu rozhrani to je skutecne USB nebo jen cosi serial-over-usb ale FTDI?

Roman

« Odpověď #4 kdy: 02. 08. 2014, 22:09:41 »
Tiskárna se ovládá běžně přes počítač (Linux, Windows, Mac) spojená USB kabelem přes některý z mnoha softwarů s uživatelským rozhraním, většinou ty 3D tiskárny jsou vybaveny různými arduino a podobně klony a jedná se tedy spíše o FTDI,
ale spíš je to už každé tiskárny jiné, každá má trochu jiný hardware.

Trident

« Odpověď #5 kdy: 02. 08. 2014, 22:17:41 »
Zdravím,
 takový tablet na ovládání co největšího množství druhů 3D tiskáren, software už máme naprogramovaný, celé je to na armhf architektuře podobně jako Raspberry Pi a jede to na armhf Debianu, poslední fáze vývoje teď bude testovat to s různými 3D tiskárnami (ty se připojují vždy pomocí USB kabelu)
 a snažit se to s nimi rozjet a tady přichází na řadu drivery. Nemám velké zkušenosti s nahráváním driverů do Linuxu a rád bych, abyste mě nasměrovali správným směrem, abych věděl, co se mám naučit a jaké informace získat, aby pak byl schopný dokázat nainstalovat drivery a zprovoznit naše zařízení s co nejvíce tiskárnami.
Je to hodně obecná otázka, za to se omlouvám. Zajímá jak se v Linuxu instalují drivery (jestli je nějaký obecný postup nebo to vždy záleží na konkrétním driveru), jak je těžké je vytvořit drivery, když nejsou a co se dá dělat, když drivery jsou, ale ne pro Armhf architekturu (jak třeba upravit driver pro 32bitovou architekturu na armhf architekturu). Díky moc za rady.

Navíc pokud je tady někdo, kdo se cítí být machrem na toto téma nebo zná někoho takového a měl by zájem mi asi za měsíc pomoci, až budu v časovém presu, tak se mi můžete ozvat na "rfrajt7 zavinac gmail dot com", abych měl na koho se obrátit pro rychlou pomoc, za kterou bych i zaplatil. Děkuji

Roman
Romane. Normalne bych si myslel ze je to prispevek od nekoho kdo si chce delat srandu. Nekdo kdo evidentne nema paru o tom co to muze predstavovat to vyviji a pak zjisti ze se kousnul. To vyvijite tak, ze ted jste zjistili ze vlastne potrebujete dovyvinout drivery? A to jako jste vsichni na psychofarmakach nebo je to jeden z tech startupovych gelousu? Ja bych ten projekt ani nezacinal pokud bych nemel podchycen vyvoj teto velmi kriticke casti!!! Aplikacni cast je pak brnkacka.

Muzu ti dat kontakt na cloveka ktery se vylozene zabyva temito vecmi. Delal drivery od domaci automatizace pres prumyslove stroje az k tem inteligentnim vysavacum s linuxem. A zbesilosti typu prepisovani driveru z windows delal taky. Je to magor a genius v jednom;)

Takze par otazek:
Mate k driverum ktere nejsou pro vasi architekturu zdrojaky? Treba pod NDA?
Pokud nemate mate aspon specku k protokolu jak tiskarna komunikuje?
Pokud ne mate aspon binarni blob ktery nekde muze bezet a provadet se jeho reverzni engineering?
Jake je rozhrani mezi driverem a aplikaci? Neco standardizovaneho nebo proprietarni?

BTW:armhf je vetsinou armv7 coz je 32bit architektura, ale tys myslel 32bit intel x86 vid?

To jako vedeni rozhodne jen tak od sebe aniz byste meli aspon neco v zakladu funkcniho? Jen tak od stolu aniz by udelali zbeznou analyzu/pokec co to bude zahrnovat? To si jako myslite ze ty tiskarny maji vsechny naky univerzalni komunikacni protokol nebo co?

Roman

« Odpověď #6 kdy: 02. 08. 2014, 22:45:41 »
ach jo, je těžké věci vysvětlit správně,
náš prototyp fungoval už s mnoho tiskárnami výborně,
 zjednodušme otázku, přestaňme se zabývat firmou prosím,
 pracuje v ní mnoho lidí schopnějších než já, jen jsem se tady na fóru zeptat,
 co byste mi doporučili jako četbu nebo co se mám učit, když se potřebuji dozvědět více o tom, jak fungují drivery v Linuxu, jak je instalovat, upravovat atd.
 prostě mě to téma zajímá a rád bych pak byl i v tomto směru ve firmě více užitečný, i když to není moje hlavní práce,
Budu rád za kontakt na géniuse driverů.
Děkuji

Jenda

« Odpověď #7 kdy: 03. 08. 2014, 07:38:46 »
Tiskárna se ovládá běžně přes počítač (Linux, Windows, Mac) spojená USB kabelem přes některý z mnoha softwarů s uživatelským rozhraním, většinou ty 3D tiskárny jsou vybaveny různými arduino a podobně klony a jedná se tedy spíše o FTDI,
ale spíš je to už každé tiskárny jiné, každá má trochu jiný hardware.
Pak naprosto nezáleží na architektuře a vlastně ani na tom, že je to Linux. Drivery pro všechny běžné USB-sériáky jsou už v jádře a aplikace si jenom otevře port a začne do něj zapisovat nějaká data. Nezávisle na OS.

Btw. RPi má normálně hardwarový sériák přímo na desce. Není potřeba řešit zalagované a drahé USB.

Jenda

« Odpověď #8 kdy: 03. 08. 2014, 07:45:00 »
co byste mi doporučili jako četbu nebo co se mám učit, když se potřebuji dozvědět více o tom, jak fungují drivery v Linuxu, jak je instalovat, upravovat atd.
Linux - Dokumentační projekt.

V tvém případě nebude potřeba žádné drivery (ve smyslu kernelu) řešit. Když připojíš ke svému systému FTDI, hned se ti vytvoří /dev/ttyUSB0 (kdyby ne, tak modprobe ftdi_sio). Pak je to o otevření portu (záleží na programovacím jazyku a pomůže Google nebo podobný hledač) a zapisování dat tak, jak si je přečteš v dokumentaci k tiskárně, případně portaci existujícího SW pro jiný systém a nějakém tom owrapování, aby to umělo pracovat s unixovými sériáky (zase záleží na jazyku).

Roman

« Odpověď #9 kdy: 03. 08. 2014, 09:11:38 »
To pomohlo, díky moc Jendo!