Ahoj,
mel bych takovy dotaz. Mam providera, ktery mi do me vnitrni site dava po ethernetovem kabelu subnet 192.168.1.0/24. Pokud k nemu pripojim jakekoliv klientske zarizeni (pocitac, atd.), dam si IP z jeho rozsahu a pouziji jeho GW (192.168.1.1) jako svou gefault GW, vse funguje jak ma (ping, http provoz, ftp, atd.).
Totez, pokud mezi sve PC a jeho gateeway pripojim zarizeni, ktere pracuje pouze na L2 (switch, APcko v bridge modu).
Problem nastane, pokud dam do sve site cokoliv, co provoz ode me NATuje (treba ja jsem se svym PC v siti 192.168.2.0/24 a NATuji packety na 192.168.1.0/24, ktere mu predavam na jeho GW IP 192.168.1.1). Od tohoto okamziku projde pres providera pouze ping, traceroute, ale provoz z vyssich vrstev, nez L3 neprojde.
Tusim, ze ma zapnute nejake nastaveni na jeho vnitrnim interface, ale netusim co. Neni mi jasny rozdil mezi packetem, ktery vygeneture moje klientske PC a da mu ho primo a timtez packetem, ktery pouze projde routerem a na vystupu se provede NAT tak, aby mel packet SRC IP z rozsahu 192.168.1.0/24.
Proveder pouziva nejaky routerboard od MikroTiku. V mem routeru problem nebude, uz jsem jich zkousel vic (i v jinych sitich), kde funguji bez problemu.
Diky za pripadny tip.