Mám notebook s 6 GiB (= 4+2 GiB) RAM a chtěl bych nějakou RAM přidat. Uvažuju nad tím, že bych tam místo 2GiB modulu dal 8GiB modul. Otázka je, jak ho vybrat. Jasné je, že by mě měla zajímat sběrnice (musí být stejná - SO-DIMM, 204 pinů), technologie (stejná - DDR3), frekvence (pokud možno stejná nebo vyšší - 1333MHz) a různé latence (pokud možno stejná nebo nižší). Dále jsem se také setkal s napětím (to už je těžší najít), to by asi mělo být stejné.
Mohl bych se snažit koupit co nejpříbuznější model od Samsungu, ale to bych měl na výběr pouze z 2GiB a 4GiB. Tzn. mohl bych přejít z 4+2 GiB na 4+4 GiB. Variantu této RAM s 8 GiB jsem nenašel.
Co všechno si mám pohlídat?
Kde bych případně mohl najít vhodnou RAM? Díval jsem se na
Heuréku a
TS Bohemii a
Alzu, nicméně třeba z časování všude nacházím nejvýše CAS latenci. Nemám problém hledat třeba na anglickém serveru, pokud máte někdo na nějaký tip.
Informací o svých RAM jsem našel docela dost - jednak na
stránkách Samsungu a číslo modelu
přes dmidecode.
Je třeba
tato RAM vhodná? Parametry, co jsem našel (SO-DIMM DDR3, 1333MHz, časování CL9, 1.5V, chladič, 204pinů, snad i napětí 1.5V), sedí, ale ostatní nevím, jak zjistit. Vyplatí se připlatit si pár stovek za něco lepšího? (Nemá pro mě ale moc smysl nad 3 roky záruky, notebooku zbývají necelé tři roky.)