Vykoupím elektroodpad nebo zdarma odvezu

Vykoupím elektroodpad nebo zdarma odvezu
« kdy: 10. 07. 2014, 15:50:20 »
Vykoupím celé elektronické zařízení i jednotlivé díly. Počítače, notebooky, tiskárny, komponenty, paměti, procesory a podobně. Z firem je možné zajistit odvoz zdarma a vystavení certifikátu o ekologické likvidaci. Vše kromě nebezpečného odpadu (ne baterie, monitory, ledničky a podobně). Info o podmínkách a výkupních cenách na info@vykup-vysocany.cz

Bla

Re:Vykoupím elektroodpad nebo zdarma odvezu
« Odpověď #1 kdy: 10. 07. 2014, 20:41:57 »
áá těžíš zlato z konektorů? Vyplácí se to?

« Odpověď #2 kdy: 10. 07. 2014, 21:57:44 »
Optám se jako vážný zájemce. Zákazníci po nás chtěji doklady o ekologické likvidaci starého hw. To neni problém napsat, ale při případné kontrole bych měl pravděpodobně proti těm dokladů mít doloženo, že byl od zákazníků vybraný elektroodpad řádně zlikvidován.

Bylo mi porazeno, že si musim najít nějakou firmu která má oprávnění s tímto odpadem nakládat a snad s ní dokonce uzavřít nějakou smlouvu že to budou vykupovat??? Dokážete poradit jak to je?

A další věc je, že když mi někdo donese celý počítač tak já preferuji rozebrání na díly s tím, že co se může hodit si nechám a prodm je co nepotřebuji. Můžu tot udělat a nebo bych měl to co dostanu od zákazníka poslat ve stejném stavu dál?

Dík

čtenář

« Odpověď #3 kdy: 10. 07. 2014, 23:33:40 »
áá těžíš zlato z konektorů? Vyplácí se to?

Spíš to bude házet do studny. Je na tom stříbro a to desinfikuje vodu.

Není lepší někomu ty funkční počítače a tiskárny věnovat, než je nechat takhle zlikvidovat? Svůj předešlý PC jsem taky věnoval a potěšil.

Mě by se hodilo všechno co by šlo použít na cvičný miniCNC (Domažlicko), chci si hrát. Pak by se mi hodilo všechno kolem Wi-Fi na mezivesnickou síť.

Bla

« Odpověď #4 kdy: 11. 07. 2014, 00:27:23 »

Jsi buď blázen nebo idiot, ale možná obojí ::)
Stříbro samozřejmě vodu dezinfikuje, ale stříbra na odhaleném PCB najdeš jen méně než pár setin gramu.
Oproti tomu každý počítač obsahuje cca 1gram zlata a to na konektorech.
Já takhle vytěžil asi 20 gramů z cca 20-ti kilo elektroodpadu.

Kilo elektroodpadu se samozřejmě vykupuje:
http://www.aaavykupkovu.cz/stranka/pocitacovy-srot-vykupkovu-medi-cu-al-hlinikupapirusrotumosazipcpocitacuhdddvdfddprocesor/
132    Zlacené ostřihy okrajových konektorů desek    1800 kč/kg

Přesněji řečeno sežeň tolik počítačového šrotu, kolik vážíš a získáš tak 40 až 80 gramů zlata, při výkupní ceně okolo 500 získáš asi 20 až 40 tisíc korun. Tedy do platilo, teď už jsem to dlouho neprovozoval, už nemám známé na sběrném dvoře ;)

Elektroodpadar.

« Odpověď #5 kdy: 11. 07. 2014, 00:42:28 »
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Pokusím se odpovědět, ale tato tématika je trochu složitější, než se na první pohled zdá. Pokud se budeme bavit konkrétně o počítači :

Pokud si zákazník koupí PC a pak Vám jej jako prodejci vrátí (například při koupi dalšího) máte povinnost jej převzít, nebo nasměrovat zákazníka někam, kde jej může zdarma odevzdat (což si mimo jiné již dopředu zaplatil formou recyklačního poplatku). Pak se jedná o "zpětně odebrané elektrozařízení", které by mělo putovat do některého z kolektivních systémů jako REMA, ASEKOL, RETELA, elektrowin a podobě. Na to je tuším ale nutné mít s nimi uzavřenou smlouvu předem. V tomto případě má právo do zařízení zasáhnout až zpracovatel.

Pokud by se jednalo o PC, které patří Vaší firmě (například Jste jej zákazníkovi pronajali v rámci dodání nějaké služby), můžete si vybrat co s ním dále udělat. Ze zákona je povinností předcházet vzniku odpadu, proto je vždy nejelegantnější jej prodat jako "zboží". Ať již za nějakou symbolickou cenu šrotu, nebo jako funkční celek někomu, kdo dobře zaplatí a bude jej používat dále. Pokud jej již z důvodu nefunkčnosti, zastaralosti nebo nutnosti odepsání z účetnictví musíte odepsat jako odpad, musíte se řídit zákonem o odpadech (185/2001). Tedy předat oprávněné osobě s patřičným povolením Krajského úřadu.

Z toho tedy plyne, že od zákazníka (pokud se nejedná o firmu) můžete PC vzít, jestliže máte smlouvu s kolektivním systémem a můžete mu vystavit potvrzení o převzetí (typ a počet ks techniky). Musíte jej ale předat tak jak je zase dále (některé kolektivní systémy "vykuchané" zařízení ani nepřevezmou). Od firmy PC vzít nemůžete, ani mu nemůžete vystavit doklad o likvidaci, protože na to nemáte oprávnění. Jsou za to i celkem vysoké pokuty (viz Sound&Vision). Jednalo by se totiž o neoprávněné nakládání s odpadem.

Pokud tuto službu ale chcete nabízet svým klientům, můžete figurovat jako zprostředkovatel (dopravce), který techniku pouze převeze od zákazníka ke zpracovateli, který potvrzení vystaví na původního zákazníka. Jinak není od věci mít v ruce alespoň "nějaký papír". Pokud po Vás kontrola bude chtít vidět, co jste udělal s tou a tou technikou, kterou jste vyřadil, stačí předložit potvrzení o předání 100kg elektroodpadu (celé elektronické zařízení) a už nikdo nezjistí, jestli to byla jedna velká multifunkce, 10 počítačů, nebo 200 routerů.

Doufám, že to není moc zmatené,  v případě zájmu mohu doupřesnit. Pavel Štoll (info@vykup-vysocany.cz, 722004266)

X125

« Odpověď #6 kdy: 11. 07. 2014, 08:02:33 »
Na rootu už se nemusí platit za inzeráty na komerční aktivity? Takže kauza kolem žluté lišty je zapomenuta? Zajímavé...

čtenář

« Odpověď #7 kdy: 11. 07. 2014, 10:22:09 »

Jsi buď blázen nebo idiot, ale možná obojí ::)
Stříbro samozřejmě vodu dezinfikuje, ale stříbra na odhaleném PCB najdeš jen méně než pár setin gramu.
...........

Já bych tě taky mohl nazvat všeličím (zřejmě máš psychický problémy, tak si zakaž řízení auta raději)...Já potřeboval na základní desce vyměnit kondenzátory a páječka se nechytala, tak z toho usuzuji, že v pájce je velký množství stříbra.

Miramel

« Odpověď #8 kdy: 11. 07. 2014, 10:33:29 »
Já bych tě taky mohl nazvat všeličím (zřejmě máš psychický problémy, tak si zakaž řízení auta raději)...Já potřeboval na základní desce vyměnit kondenzátory a páječka se nechytala, tak z toho usuzuji, že v pájce je velký množství stříbra.

Tak to usuzuješ blbě, pájky na měkké pájení jsou ve složení Sn/Bi/Zn, Sn/Bi, Sn/Zn.
Ag se k vůli ceně používá jen v leteckém průmyslu, lékařství (mimochodem jako jedni z mála ještě mohou používat i olovnaté pájky) a v opravdu drahé elektronice.

čtenář

« Odpověď #9 kdy: 11. 07. 2014, 10:50:56 »

Tak to usuzuješ blbě, pájky na měkké pájení jsou ve složení Sn/Bi/Zn, Sn/Bi, Sn/Zn.
Ag se k vůli ceně používá jen v leteckém průmyslu, lékařství (mimochodem jako jedni z mála ještě mohou používat i olovnaté pájky) a v opravdu drahé elektronice.

aha, tak to je má neznalost, myslel jsem si když výrobci vychvalují výtvory kvalitou „Military Class”, že na nich nešetří.

Miramel

« Odpověď #10 kdy: 11. 07. 2014, 12:40:17 »
Military Class je především marketing.
Desku ohřejí na 85 stupňů, zchladí na -45 a zase ohřejí na 85.
Pokud deska ten teplotní šok přežije (ten jeden testovaný kus), dostane to nálepku military class
Ale jinak je to ten stejný křáp jako každá jiná, některé mají trochu silnější PCB a míň odpadní kondíky.

« Odpověď #11 kdy: 11. 07. 2014, 16:38:15 »
mimochodem jako jedni z mála ještě mohou používat i olovnaté pájky
To je zajímavý. Jakej to má důvod?

Atlantis

« Odpověď #12 kdy: 11. 07. 2014, 17:45:24 »
Důvod použití olovnaté pájky je mnohem vyšší kvalita spoje a menší teplotní namáhání součástek při pájení. No a je to z důvodu, že v medicínské technice je o něco větší průser, když se něco pokazí ve srovnání třeba s televizí...

« Odpověď #13 kdy: 11. 07. 2014, 17:49:24 »
No a je to z důvodu, že v medicínské technice je o něco větší průser, když se něco pokazí ve srovnání třeba s televizí...
Jo, to jsem myslel, že půjde o spolehlivost. Zajímavý. A pro jiný podobně kritický oblasti (letectví, jaderná energetika,...) to neplatí?

Bla

« Odpověď #14 kdy: 11. 07. 2014, 19:22:03 »
A pro jiný podobně kritický oblasti (letectví, jaderná energetika,...) to neplatí?

Minimálně pro vojenství, letectví a jadernou energetiku není ta regulace o omezení olova závazná.
Implantované přístroje (kardiostimulátory) jsou z toho také vyňaté napořád.
Tak si přečti tu směrnici.