Jaké čtení o návrhu unixových řešení

pepazdepa

Jaké čtení o návrhu unixových řešení
« kdy: 20. 09. 2010, 15:46:30 »
Po precteni 'System Logging and Log Analysis' - http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.121.5815&rep=rep1&type=pdf - ktere je velmi zajimave, jsem zacal hledat nejake dobre cteni o navrhu, designu, architekture spravy UNIXovych systemu. Bohuzel vetsina knizek atp. se mota pouze v zakladech a navodem konfigurace.

Hledam tedy neco o tom, jak spravne navrhovat spravu UNIXovych serveru, otazky logovani (resp. navrhu logovaci infrastruktury), navrhu monitoringu, navrhu disaster recovery ci otazku planovani rozhoje HW (storage), failover atp.

Nejde mi to tom, co pouzit a jak to nastavit, ale spise o tom, proc a jakym zpusobem -- jako jsou pozitiva, negativa... Respektive pokud pouziji myslenku vyse zmineneho PDF, tak vedet-poznat, co je spravne-snesitelne a zbytecne nekomplikovat infrastrukturu pod tlakem rozhodnuti managementu (ala "SAN a virtualizace je cool, tak to implementujme")...

« Poslední změna: 20. 09. 2010, 16:11:36 od Petr Krčmář »

pepazdepa

Re: Cteni pro UNIX architects/engeneers
« Odpověď #1 kdy: 20. 09. 2010, 15:51:26 »
je to tedy orientovano na UNIXove guru, co uz maji za sebou nejakou implementaci ci navrh, ci migraci ze stareho reseni na nove... samozrejme takove, ktere hned nerika "kup si IBM DSx000, postav fabrik, hod tam jednu 595ku a jsi v pohode" :)

akolisek

Re: Jaké čtení o návrhu unixových řešení
« Odpověď #2 kdy: 20. 09. 2010, 20:17:22 »
Vlastne nechapu o co presne Vam jde.  Pokud Vam jde o pochopeni unixove filosofie, tak pro cteni doprocujuci Umeni programovani v unixu od E. Raymonda. Tam je popsana unixova filosofie nejlepe jak jsem jsem se za vice nez desetiletou praxi s unixem setkal. Pokud ma clovek urcitou praxi tak je shopen navrhnout si urcita reseni sam a nebo pouzit stavajici. Vzdyt unix je o spolupraci desitek nastroju (kdy jeden nastroj dela jednu vec poradne a vystup jednoho nastroje je vstupem nastroje druheho) a nejeda sa o nic neprofesionalniho. Treba na takove zalohovani jsem napsal vlastni reseni (pres tisic radku v BASHi v kombinaci s klasikou jako je rsync, tar, gzip, md5sum, awk, sed,...) a osobne si myslim ze to je schopne konkurovat molochum typu Bacula. Proste i dnes je dobre zamyslet se nad konceptem unixu (ackoli se jedna o desitky let starou vec) a vyuzit jeho silu.... Je pravda ze tehdy se veci delali jinak...dnes je to same oop, abstrakce az je to tak abstraktni ze se v tom vsichni ztraceji a nakonec maji pred sebou cernou skrinku ktera "nejak funguje".  Unix je o souborech, rourach, soketech a spolupracujiicih procesech a hlavne...co funguje, neni treba menit :)

« Odpověď #3 kdy: 21. 09. 2010, 08:50:52 »
Jak říká kolega, těžko říct, co bys přesně chtěl. Obecná kniha o "unixových řešeních" asi těžko může existovat. Nezbývá, než se inspirovat v dokumentaci k jednotlivým Unixům.

Docela dobrá dokumentace je třeba k AIXu [1], ale otázka je, jestli znalost AIXových řešení využiješ :)

[1] http://publib.boulder.ibm.com/infocenter/aix/v6r1/index.jsp?topic=/com.ibm.aix.doc/doc/base/aixinformation.htm

« Odpověď #4 kdy: 21. 09. 2010, 08:57:16 »
Ještě jsem jenom tak narychlo našel na Amazonu tohle: http://www.amazon.com/Architecting-Enterprise-Solutions-UNIX-Networking/dp/0137927061/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8

Možná to trochu odpovídá dotazu, ale bude to nejspíš docela zastaralý (kapitola "Macintosh, OpenStep and Rhapsody" hovoři za vše :)

pepazdepa

« Odpověď #6 kdy: 21. 09. 2010, 11:16:00 »
Vlastne nechapu o co presne Vam jde.  Pokud Vam jde o pochopeni unixove filosofie, tak pro cteni doprocujuci Umeni programovani v unixu od E. Raymonda. Tam je popsana unixova filosofie nejlepe jak jsem jsem se za vice nez desetiletou praxi s unixem setkal. Pokud ma clovek urcitou praxi tak je shopen navrhnout si urcita reseni sam a nebo pouzit stavajici. Vzdyt unix je o spolupraci desitek nastroju (kdy jeden nastroj dela jednu vec poradne a vystup jednoho nastroje je vstupem nastroje druheho) a nejeda sa o nic neprofesionalniho. Treba na takove zalohovani jsem napsal vlastni reseni (pres tisic radku v BASHi v kombinaci s klasikou jako je rsync, tar, gzip, md5sum, awk, sed,...) a osobne si myslim ze to je schopne konkurovat molochum typu Bacula. Proste i dnes je dobre zamyslet se nad konceptem unixu (ackoli se jedna o desitky let starou vec) a vyuzit jeho silu.... Je pravda ze tehdy se veci delali jinak...dnes je to same oop, abstrakce az je to tak abstraktni ze se v tom vsichni ztraceji a nakonec maji pred sebou cernou skrinku ktera "nejak funguje".  Unix je o souborech, rourach, soketech a spolupracujiicih procesech a hlavne...co funguje, neni treba menit :)

ty jsi vubec nepochopil o co jde... jo, kazdy bastlir je pak na sebe hrdy..., ale je to reseni, ktere je schopne pojmout a spravovat druhy admin, vyznat se v tom? dale zalohovani je siroky pojem, muzu zalohovat na disk serveru onsite -- to je zaloha jak svina, kor kdyz ten disk ti odejde, ze?

dale priklad: jak delas obnovu serveru, nebo jeho disaster recovery testy? delas to vubec, jestli ne, pak potez koste. pokud se budeme bavit o linuxu, tak my tu pouzivame kickstart, ale je to o nicem, ztracime tim cas a pak casto diky tomu nestihame obnovit server v SLA. tudiz otazka neni o tom, co pouzivat, ale jak a proc? kickstart je hezky, ale je to vzdy nejlepsi?

nebo... mksysb u aixu, hezky, ale bud udelas velkem image a mas rychlejsi restore base systemu, nebo pak travis dlouhe casy pri file restoru z pasek...

kdyz jsem premyslel napriklad o openbsd, tak oni pouzivaji siteXX.tgz... misto neco jako kickstartu me pripadne lepsi mit 100% stejne base systems a v siteXX.tgz mist napriklad cfengine agenta a pak customizovat, instalovat backup clienta a restornout z backupu.

otazka dobreho navrhu setri cas, nervy a penize.

akolisek

« Odpověď #7 kdy: 21. 09. 2010, 12:56:42 »
Porad nechapu o co Vam jde. Nenapsal jste co chcete zalohovat a ptate se jak kdo zalohuje. Pripadne mi spis za tady jde o libovani si v honosnych nazvech "SLA, onsite..." coz odpovida kravatakum od O2 nebo podobnym...
...btw vetsina techto univerzalnich zalohovacich softu casto nesednou na konkretni pozadovany pripad a pak je otazkou zda se vyplati existujici soft ohybat a nebo napsat vlastni reseni...