Vlastne nechapu o co presne Vam jde. Pokud Vam jde o pochopeni unixove filosofie, tak pro cteni doprocujuci Umeni programovani v unixu od E. Raymonda. Tam je popsana unixova filosofie nejlepe jak jsem jsem se za vice nez desetiletou praxi s unixem setkal. Pokud ma clovek urcitou praxi tak je shopen navrhnout si urcita reseni sam a nebo pouzit stavajici. Vzdyt unix je o spolupraci desitek nastroju (kdy jeden nastroj dela jednu vec poradne a vystup jednoho nastroje je vstupem nastroje druheho) a nejeda sa o nic neprofesionalniho. Treba na takove zalohovani jsem napsal vlastni reseni (pres tisic radku v BASHi v kombinaci s klasikou jako je rsync, tar, gzip, md5sum, awk, sed,...) a osobne si myslim ze to je schopne konkurovat molochum typu Bacula. Proste i dnes je dobre zamyslet se nad konceptem unixu (ackoli se jedna o desitky let starou vec) a vyuzit jeho silu.... Je pravda ze tehdy se veci delali jinak...dnes je to same oop, abstrakce az je to tak abstraktni ze se v tom vsichni ztraceji a nakonec maji pred sebou cernou skrinku ktera "nejak funguje". Unix je o souborech, rourach, soketech a spolupracujiicih procesech a hlavne...co funguje, neni treba menit 
ty jsi vubec nepochopil o co jde... jo, kazdy bastlir je pak na sebe hrdy..., ale je to reseni, ktere je schopne pojmout a spravovat druhy admin, vyznat se v tom? dale zalohovani je siroky pojem, muzu zalohovat na disk serveru onsite -- to je zaloha jak svina, kor kdyz ten disk ti odejde, ze?
dale priklad: jak delas obnovu serveru, nebo jeho disaster recovery testy? delas to vubec, jestli ne, pak potez koste. pokud se budeme bavit o linuxu, tak my tu pouzivame kickstart, ale je to o nicem, ztracime tim cas a pak casto diky tomu nestihame obnovit server v SLA. tudiz otazka neni o tom, co pouzivat, ale jak a proc? kickstart je hezky, ale je to vzdy nejlepsi?
nebo... mksysb u aixu, hezky, ale bud udelas velkem image a mas rychlejsi restore base systemu, nebo pak travis dlouhe casy pri file restoru z pasek...
kdyz jsem premyslel napriklad o openbsd, tak oni pouzivaji siteXX.tgz... misto neco jako kickstartu me pripadne lepsi mit 100% stejne base systems a v siteXX.tgz mist napriklad cfengine agenta a pak customizovat, instalovat backup clienta a restornout z backupu.
otazka dobreho navrhu setri cas, nervy a penize.