Kromě toho, že cloud jsou z velké části prázdné marketingové žvásty a buzzword (dřív jsme prostě měli věci na serveru a přistupovali k nim z klienta - ale dneska se o všem musí říkat, že to máme v cloudu), by měla být důležitou vlastností cloudu škálovatelnost - z pohledu uživatele/zákazníka by se to mělo jevit jako nekonečný prostor, ze kterého může použít, kolik chce (a taky si tolik zaplatí).
Vedle na serveru Zdrojak.cz se pod článkem
PHP v cloudu III v diskusi objevily zajímavé komentáře. (článek není o PHP v cloudu, ale je to PR na službu Microsoft Azure)
Kinkos tam píše:
S Microsoft Azure mám celkem zásadní problém, aniž bych ho musel přímo zkoušet – je to vidět i bez toho.
Jakou mi dá Microsoft záruku nějaké dlouhodobé stability? Jde o ceny, dostupnost služby, kvalitu a další parametry. Jde mi o to, že tohle je proprietární služba a poskytuje ji jen Microsoft, nikdo jiný.
Když ale budu mít hosting na Apachovi + PHP + MySQL/PostgreSQL, není to proprietární a existuje spousta dodavatelů poskytujících tyto komponenty a taky si můžu zprovoznit totožnou konfiguraci na vlastním železe.
BTW: cloud by měl být o tom, že IT služby jsou něco jako elektřina nebo voda – komodity u kterých můžu změnit dodavatele a nic se neděje (elektrické spotřebiče a vodovodní trubky v domě mi budou fungovat úplně stejně).
a Martin Hassman na to odpovídal:
To je rozhodně pěkné! Ale které cloudy TAKHLE fungují?
Kinkos:
Třeba OpenShift – můžete si ho stáhnout (včetně zdrojáků) a provozovat si ho sám nebo si najít jiného provozovatele než RedHat.
Taky se můžete podívat na Cloud Foundry a další. V oblasti IaaS je toho taky dost (OpenStack, Nimbus, Eucaliptus…).
Martin Hassman:
Díky. Zajímavé by bylo znát podíl těhle platforem ze všech nasazení cloudů.
Je trochu zvláštní, že šéfredaktor takového serveru tyhle věci nezná a musí se na ně ptát čtenářů (čekal bych, že by měl mít větší rozhled, aby mohl např. poptávat takové články od autorů), ale to nechme stranou.
Zaujala mne ta otázka na podíl platforem. IMHO je tohle ještě dost mladý obor a podíl závisí z velké části na tom, kolik si kdo zaplatí PR článků a kolik naláká frikulínů na módní výstřelky. Vysoká kvalita obvykle nebývá mainstreamová záležitost pro masy. Ale myslím, že by to k tomu mělo směřovat - cloud jako komodita, jako elektřina nebo voda, jak se píše v komentáři výše.
Jaké znáte otevřená řešení v této oblasti? Na co se můžeme v příštích letech těšit? Nechcete o tom někdo napsat článek na Root nebo někam do blogu? :-)
P.S. na Zdrojak.cz se stále
cenzurují komentáře, tak zakládám tuto diskusi raději tady – bylo by škoda, kdyby to někdo smazal.