Spolehlivé SSD do notebooku

Milan Kozák

Re:Spolehlivé SSD do notebooku
« Odpověď #15 kdy: 18. 06. 2014, 12:10:36 »
Staci si o nem neco precist jak dosahuje tech "rychlosti".
Jako uživateli je mi celkem jedno jak dosahuje daných rychlostí. Nepotřebuju znát vnitřní procesy abych na něj nahrával data stejně tak jako nepotřebuji znát přesnou funkci motoru a převodovky abych mohl jezdit v autě. Pro mě je důležité, že zařízení funguje dle specifikace a vydrží minimálně po dobu záruky.

Můžete poslat nějaký relevantní odkaz nebo jen tak plácáte?

ataman

« Odpověď #16 kdy: 18. 06. 2014, 12:31:28 »
Není důležitý ssd samotný, ale správné nastavení systému, aby se pořád na ssd nezapisovaly různé dočasné a těkavé soubory.

Životnost ssd se výrazně zkracuje zejména při používaní systemd, jehož negativní projevy nelze účinně potlačit.

Jakub Galgonek

« Odpověď #17 kdy: 18. 06. 2014, 12:39:08 »
Crucial M500.

K tomu disku jen pár postřehů. Crucial M500 960GB mám už skoro rok, v průměru jsem na něj zapsal něco přes 25 GB/den. Zatím hlásí, že jsem z plánované životnosti ukrojil jen 2%. Na druhou stranu v něm už ale umřely čtyři bloky. Je na něm ale sympatické, že obsahuje RAIN (něco na způsob RAIDu), takže o data z těch bloků jsem nepřišel. Jak jsou na tom v tomto směru jiné disky, netuším.

« Odpověď #18 kdy: 18. 06. 2014, 12:45:14 »
Není důležitý ssd samotný, ale správné nastavení systému, aby se pořád na ssd nezapisovaly různé dočasné a těkavé soubory.

Životnost ssd se výrazně zkracuje zejména při používaní systemd, jehož negativní projevy nelze účinně potlačit.
a to mas zmereny? proc bych si proboha kupoval SSD a pak treba nechal psat tempy na HDD? v dnesni dobe nesmysl resit nejaky mnozstvi zapsanych dat.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #19 kdy: 18. 06. 2014, 12:48:23 »
EVO nebrat, je to siditko.

840EVO je vylepsena 840-tka (taky s TLC). A tamto "siditko" ve vyse zminenem testu zvladlo zapsat pres 900TB dat (pri velikosti 240GB)! Kdyz to prepoctes na predpokladanou zivotnost 5 let (dele ja stejne zadnej disk nepouzivam), pak to dava neco kolem ~500GB zapsanejch dat na den. Jinak receno, po celych 5 let muzes ten disk kazdej den dva krat kompletne prepsat. Rekl bych, ze pro bezne pouziti takove "siditko" bohate vyhovuje...
ja vubec nemluvil o zivotnosti... ja mluvil o vykonu pro trose zateze...

Jako uživateli je mi celkem jedno jak dosahuje daných rychlostí. Nepotřebuju znát vnitřní procesy abych na něj nahrával data stejně tak jako nepotřebuji znát přesnou funkci motoru a převodovky abych mohl jezdit v autě. Pro mě je důležité, že zařízení funguje dle specifikace a vydrží minimálně po dobu záruky.

to ses fakt linej si zjistit jak se ten disk chova pod zatezi a jakym zpusobem dosahl tech "uzasnych" rychlosti?

« Odpověď #20 kdy: 18. 06. 2014, 13:09:25 »
ja mam crucial M500 240GB (v tu dobu snad nejlevnejsi SSD) a nestezuju si

Rhinox

« Odpověď #21 kdy: 18. 06. 2014, 13:32:10 »

Uznavam, precist to az po ctvrtou stranu je opravdu velice narocne. Nedivim se ti, zes to vzdal...

janikL

« Odpověď #22 kdy: 18. 06. 2014, 17:11:59 »
Diki moc za postrehy a rady uz sa mi vybera lahsie.

Neviditelný

« Odpověď #23 kdy: 18. 06. 2014, 19:34:58 »
EVO nebrat, je to siditko.

840EVO je vylepsena 840-tka (taky s TLC). A tamto "siditko" ve vyse zminenem testu zvladlo zapsat pres 900TB dat (pri velikosti 240GB)! Kdyz to prepoctes na predpokladanou zivotnost 5 let (dele ja stejne zadnej disk nepouzivam), pak to dava neco kolem ~500GB zapsanejch dat na den. Jinak receno, po celych 5 let muzes ten disk kazdej den dva krat kompletne prepsat. Rekl bych, ze pro bezne pouziti takove "siditko" bohate vyhovuje...

to ses fakt linej si zjistit jak se ten disk chova pod zatezi a jakym zpusobem dosahl tech "uzasnych" rychlosti?

Těmi nejasnými formulacemi narážíte na spekulativní cachování dat v RAM, které za některých okolností výkon naprosto zabije? Tahle věc se totiž musí explicitně zapnout a 840 EVO je velmi rychlé i bez tohoto triku.

« Odpověď #24 kdy: 19. 06. 2014, 07:48:28 »

Tak urcite. Diky systemd prepisknes za nekolik let nekolik set TB, co disky zvladaji (pokusy viz vyse).

strepty

« Odpověď #25 kdy: 19. 06. 2014, 15:06:27 »
Za 5 rokov tu moze prebehnut diskusia na temu "Mne vydrzal SSD disk 5 rokov" ale podla mna neprebehne lebo nikomu tak dlho nevydrzi  ;) . Sam som kupil SSD len na system a data mam striktne na normalnych diskoch. Na nb to je tazsie pouzit, ale niekedy sa daju namiesto DVD mechaniky kupit redukcie na 2.5 disk. Tiez by som upozornil ze na strasich nb moze byt len sata2 takze kupovat disk ktory dokaze citat rychlejsie ako sata2 nema vyznam.

« Odpověď #26 kdy: 19. 06. 2014, 16:33:49 »
strepty: co to meles za nesmysly v te posledni vete? Nejaky rychlosti sata2 nebo sata3 nejsou vubec podstatny a zajimavy cisla. Samozrejme ze to smysl ma.

« Odpověď #27 kdy: 19. 06. 2014, 18:53:16 »
Za 5 rokov tu moze prebehnut diskusia na temu "Mne vydrzal SSD disk 5 rokov" ale podla mna neprebehne lebo nikomu tak dlho nevydrzi  ;)

Bullshit. http://arstechnica.com/gadgets/2014/06/consumer-grade-ssds-actually-last-a-hell-of-a-long-time/
Pokud bude mit vetsina z nas nove disky, tak protoze prejde na PCI SSD ne protoze by jim stere SSD odeslo.

Ukladanim dat na plotnove disky nic neresis, reseni je zalohovani. Plotnove disky nijak zvlast spolehlive nejsou, navic kolaps disku neni zdaleka jedina sance, jak o data na jednom miste prijit.

strepty

« Odpověď #28 kdy: 19. 06. 2014, 19:40:24 »
strepty: co to meles za nesmysly v te posledni vete? Nejaky rychlosti sata2 nebo sata3 nejsou vubec podstatny a zajimavy cisla. Samozrejme ze to smysl ma.
Mam nb ktory ma sata2 cize 300MB/s, ked si kupim disk ktory dokaze citat 520MB/s a zapojim ho do pocitaca ktory vie sata2 pojde mi to 300MB/s. Nechapem preco by to bol nezmysel. Pise ze bude upgradovať nie ze ma novy nb. Pisem to prave pre ludi ako ste Vy ktory si este nevsimli ze SSD prekracilo rychlostou sata1 a aj sata2.

strepty

« Odpověď #29 kdy: 19. 06. 2014, 20:03:40 »
Za 5 rokov tu moze prebehnut diskusia na temu "Mne vydrzal SSD disk 5 rokov" ale podla mna neprebehne lebo nikomu tak dlho nevydrzi  ;)

Bullshit. http://arstechnica.com/gadgets/2014/06/consumer-grade-ssds-actually-last-a-hell-of-a-long-time/
Pokud bude mit vetsina z nas nove disky, tak protoze prejde na PCI SSD ne protoze by jim stere SSD odeslo.

Ukladanim dat na plotnove disky nic neresis, reseni je zalohovani. Plotnove disky nijak zvlast spolehlive nejsou, navic kolaps disku neni zdaleka jedina sance, jak o data na jednom miste prijit.

Nemyslim ze niekto v roku 2014 vie co bude v roku 2019 a ani autor toho clanku to nevie. Kazdy z nas moze len hadat, ja hadam ze 5 rokov v nb neprezije. On je trosku rozdiel medzi zapisom 900TB v teste ktory trval co ja viem mesiac a 5 rokmi prevadzky ani ten nb v ktorom to bude mat vlozene to asi nevydrzi 5 rokov.
Viem ze tym neriesim zalohu,  to je len riesenie mojej nedovery voci ssd technologii, a tiez za rovnake peniaze ziskam viac ulozneho miesta. 
Zalohovat treba len som na to lenivy pravidelna zaloha je u mna fikcia. Apple to ma vyriesene tak ze ked do pc dam prvy krat nejake velke usb medium spyta sa ci ho chcem pouzit ako timemashine a potom ma neunavne upozornuje ze pc nebol zalohovany uz x dni aby som tam pripojil ten disk. Zasluhou toho ho mam aj zalohovany  :)