Načo sa zmenšuje veľkosť tranzistora?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Načo sa zmenšuje veľkosť tranzistora?
« Odpověď #15 kdy: 17. 06. 2014, 16:12:05 »
@JS: Nebyly ty Z80 nahodou z NDR? Kvuli par didaktikum by je asi vyrabet nezacali, kdyz uz delali ty strasne 8080. Krome toho se v CSSR nedaly ani sehnat zesilovace sbernic, bez kterych Z80 neutahla integrace, ktere byly v CSSR k dispozici a TTL nebo jak se to, v CSSR snad nejake byly, ale jen omezene mnozstvi typu integracu.

« Odpověď #16 kdy: 17. 06. 2014, 16:21:36 »
@JS: Nebyly ty Z80 nahodou z NDR? Kvuli par didaktikum by je asi vyrabet nezacali, kdyz uz delali ty strasne 8080. Krome toho se v CSSR nedaly ani sehnat zesilovace sbernic, bez kterych Z80 neutahla integrace, ktere byly v CSSR k dispozici a TTL nebo jak se to, v CSSR snad nejake byly, ale jen omezene mnozstvi typu integracu.

JJ, bylo to tuším nějak jako U880, výrobek soudruhů z NDR. Jistě licenčně ošetřeno.
Tesla dělala MHB8080. Opět jistě licenčně ošetřeno.

Bože, to je pravěk,  :o

« Odpověď #17 kdy: 17. 06. 2014, 16:27:08 »
2. Mam za to, ze (kremikovy) tranzistor potrebuje nejake minimalni napeti, aby mohl spinat (0.7 voltu). Mozna se pletu, ale pokud tedy chcete snizit proud (ktery urcuje, kolik tepla se vyprodukuje), musite podle Ohmova zakona na oplatku zvysit odpor, a tedy tranzistory (a vodice) zmensit.
Vedle jak ta jedle :)
Spínací napětí 0,7 V se týká bipolárních tranzistorů (takové ty NPN − šipka ven), které jsou řízeny proudem tekoucím diodou Báze-Emitor. Takové tranzistory se používaly naposled právě u těch TTL obvodů řady 7400. Nejméně 20 posledních let se mikroprocesory stejně jako ostatní IO vyrábějí jen CMOS technologíí, tedy s tranzistory MOSFET. Tyhle tranzistory se řídí pouze elektrickým polem, tedy napětím mezi hradlem (G) a substrátem (S). Takže do ideálního FETu nic neteče. Reálně je tam parazitní kapacita, kterou je potřeba nabíjet a vybíjet a tam je tím menší, čím je ten tranzistor menší.

Radovan.

« Odpověď #18 kdy: 18. 06. 2014, 05:45:42 »
A já jsem si myslel že je to proto, že kratší kontakty v relátku se dokážou rychleji přepnout ;D

Lol Phirae

« Odpověď #19 kdy: 18. 06. 2014, 08:05:59 »
A já jsem si myslel že je to proto, že kratší kontakty v relátku se dokážou rychleji přepnout ;D

A taky než se nažhaví lampa.  ;D

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 18. 06. 2014, 09:10:24 »
A taky ten křemík asi dochází ...

Tak to slyším prvně, že nám dochází křemenný písek. Nějaký zdroj?

hawran.neprihlaseny

« Odpověď #21 kdy: 18. 06. 2014, 09:18:37 »

A taky než se nažhaví lampa.  ;D

;D ;D ;D

PS: na serveru zase "probíhá zásah". Zase se strefují nějaké děcka?

hawran.neprihlaseny

« Odpověď #22 kdy: 18. 06. 2014, 09:22:04 »

Tak to slyším prvně, že nám dochází křemenný písek. Nějaký zdroj?

:o
 ;)

Kolemjdoucí

« Odpověď #23 kdy: 18. 06. 2014, 10:07:43 »
Prečo je podľa vás nutné na zvýšenie výkonu procesora zmenšiť veľkosť tranzistora? Nešlo by proste vyrobiť väčší procesor? Myslím, že v mnohých aplikáciách by väčšie rozmery nevadili a odvod tepla by mohol byť jednoduchší.

Je to kvůli chlazení, vzduchem je reálné uchladit cca 150 W v jednom pouzdře, nezávisle na tom jestli je to procesor nebo jiná elektronická součástka. Mainstream vodní nebo jiné sofistikovanější chlazení odmítá.

Křemíku je v zemské kůře přibližně 10^18 tun, tedy s dalekým odstupem ze všech nerostných zásob nejvíc :-)