To Miramel: Řadič soubory neukládá. Ke zbytku se nemá moc smysl vyjadřovat.
K dotazu, moje první a už tehdy levné SSD (Kingston V+ 64GB) má dneska přes 4 roky. Ve smartu nemá počet naběhaných GB, ale nešetřil jsem ho. Pořád funguje. Už když jsem si ho pořižoval, tak jsem si říkal, že i kdyby vydrželo jen záruku, tak bych byl nadmíru spokojený, protože ten výkon za to stojí. Další SSD mám už rok a půl a poslední necelý měsíc, takže statistiku moc nemám. Za ty 4 roky toho prvního SSD mi odešly 3 rotační HDD. (Ano, není to žádná statistika, nechci z toho dělat závěry, ale jen tím chci říct, že ty řeči o tom, jak SSD nic nevydrží jsou _pro mě_ jenom kecy). Ostatně totéž ukazují i testy (třeba na dííítu, kde to intel ssd trápí teda brutálně - a drží
http://diit.cz/clanek/ssd-deep-hell-6 - přes 500TB na 40GB disk).
Jak tomu pomoct, noatime neuškodí, někdo doporučuje discard , já jsem discard zrušil a místo toho mám v cronu jednou za hoďku fstrim. (Zda je to dobře nebo ne nevím, discard volá trim po každém volném bloku, fstrim hromadně pro celé volné místo - co je lepší pro asi bude záležet na konkrétním firmware disku).
Ale jinak si myslím, že je to jedno, ten (podle dnešních zkušeností) disk dřív nebude stačit kapacitou než umře na zápisy. Ten 64GB mám už jen na / pro debian, data mám na externím poli + 3TB pracovním disku.