Účel bridge NIC

Pavel@

Účel bridge NIC
« kdy: 02. 06. 2014, 14:48:45 »
Ahoj,
muze mi nekdo vysvetlit ucel NIC typu bridge?

Prisel jsem na jeden.
Mam masinu o 5 NIC, co karta to jinej ISP treba. Kazda NIC ma IP aby si treba pingla na router toho ISP.
Ted rekneme, ze udelam virtualku a budu chtit, aby pouzivala 3 NIC, tak k teto karte udelam bridge a ve virtualce si nastavim IP a pro ISP 3.

Pletu se? K cemu jinemu jeste lze bridge vyuzit
« Poslední změna: 02. 06. 2014, 15:03:10 od Petr Krčmář »

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Ucel bridge NIC
« Odpověď #1 kdy: 02. 06. 2014, 15:02:47 »
Na stroji se dvěma NIC mám přes ne bridge z jednoduchého důvodu - v NIC č. 1 je kabel do routeru a v NIC č. 2 je kabel do dalšího počítače. Takže u ě ten bridge zařídil průchodnost skrz PC jako kdyby tam nebylo (ale PC v síti je, má svoji IP, má také připojení do internetu atd. atd.).

Bridge mám taky na routeru přes 2x NIC a 1x WLAN. Důvod je jasný -> jedna podsíť.

Nikdy jsem ale nedělal bridge ve smyslu, jak ho popisuješ Ty - tedy abych měl na více NIC připojenou linku k ISP a nad nima měl bridge... Čuchám tam ale problém s routama.

Sten

Re:Účel bridge NIC
« Odpověď #2 kdy: 02. 06. 2014, 18:27:11 »
Bridge není vhodný pro popisovaný případ, tam patří router s NATem.

Bridge je virtuální switch mezi dvěma či více síťovkami. Tedy pokud máte
Kód: [Vybrat]
         |   PC bridge   |
síť --- eth0           eth1 ---- síť

chová se to velmi podobně jako
           PC
           |
síť --- switch ---- síť

Vhodné je to třeba v případě, kdy každá síť používá jinou technologii (WiFi / Ethernet) nebo když chcete provoz mezi těmi částmi filtrovat. Také se to používá při nasazení komplikovanějších sítí, které umožňují automaticky přesměrovat provoz jinou cestou, pokud nejkratší cesta vypadne (pak je tam samozřejmě víc bridgů, které se domlouvají). Anebo když někam nasazujete router s více síťovými rozhraními a nechce se vám tam dávat i switch, třeba protože to napájíte přes PoE.

kokow

Re:Účel bridge NIC
« Odpověď #3 kdy: 02. 06. 2014, 23:38:59 »
Ak som spravne pochopil, tak to pouzivam ako pises.

bridge name bridge id STP enabled interfaces
br0 8000.00e011223344 no eth0
vnet0
vnet1

Takze mam v bridge eth0, vnet0, vnet1 (eth fyzicky NIC, vnet - sietovky virtualnych strojov)