Migrace systému na SSD disky

pokus

Migrace systému na SSD disky
« kdy: 30. 05. 2014, 12:25:40 »
Dobrý den,

máme webový server a máme tam dva 300G disky v RAID1 a potřebovali bychom je přemigrovat na SSD disky. Problém je v tom, že Disky jsou v RAIDU poškozené, tzn system je na jednom disku a domovský adrsář na druhém disku. Nemáme moc odvahu disky synchronizovat, ať nepříjdeme o data nebo se RAID a disky nepoškodí ještě víc.... Dá se nějakým způsobem přemigrovat stávající běžící systém na nové SSD disky? Dá se to udělat za chodu systému? Kdyby byl RAID v pohodě tak by to šlo přímo momoci RAIDU, že by se vytáhl jeden disk místo něj dal SSD a synchronizovalo by se to, ale jak jsem psal výše RAID je nějaký divný v tomto pžípadě. Uvažoval jsem vytvořit na serveru další raid a překopírovat tam všechny data třeba pomocí dd nebo rsync, ale nemám s tím zkušenosti.Poradíte prosím?? Máte s tímněkdo zkušenosti? Děkuji

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Migrace systému na SSD disky
« Odpověď #1 kdy: 30. 05. 2014, 12:48:41 »
Osobně bych asi rozdělil RAID tak, abych měl funkční systémovou část a funkční datovou část a zbylé oddíly bych vyhodil.

Z mých (téměř nijakých) zkušeností bych to pak kopíroval rsyncem, ale zvážil bych předtím, zda nevypnout služby (minimálně databázi) - já osobně bych je zastavil, dokud by se to nezkopírovalo. Ale to záleží na využití a nutnosti fungovat... Měl by se ale dát naplánovat výpadek služeb a informovat návštěvníky statickou stránkou... Někdy v noci.

Teď maličko techniky - SATA (předpokládám, že máte SATA) je plug-n-play, takže nový disky bych si troufnul připojit za běhu, aby se neriskovalo restartem zboření stávajících disků. Možná jde omezit rychlost kopírování (z důvodu nižší zátěže stávajících nalomených disků), ale nevím kde. Každopádně to tu na foru někde zmíněno je... :-)

Jsou to rady domácího kutila, neprovozuju kritický aplikace a je to prostě jen takovej pohled selskym rozumem...

« Odpověď #2 kdy: 30. 05. 2014, 13:48:09 »
Teď maličko techniky - SATA (předpokládám, že máte SATA) je plug-n-play, takže nový disky bych si troufnul připojit za běhu, aby se neriskovalo restartem zboření stávajících disků. Možná jde omezit rychlost kopírování (z důvodu nižší zátěže stávajících nalomených disků), ale nevím kde. Každopádně to tu na foru někde zmíněno je... :-)
Rsync nemá problém s obmedzením rýchlosti:

Kód: [Vybrat]
rsync --bwlimit=1024
Takto nastavujem ja limit pri synchronizácii so vzdialeným serverom, posieti ide rýchlosťou približne 1MB/s.

« Odpověď #3 kdy: 30. 05. 2014, 13:50:43 »
skoda jen, ze tazatel ma zrejme supertajny projekt o kterem nam nic nerekl - jake zelezo, jaky os, jaka DB...
Děkuji za možnost editace příspěvku.

pokus

« Odpověď #4 kdy: 30. 05. 2014, 14:09:20 »
Tak super tajné to není... ale zajímalo by mě co byste o železe chtěl vědět? Jinak OS Debian 6,x musel bych se podívat a je tam apache, php, a mysql weby jsou uložené v home a db taky.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 30. 05. 2014, 14:29:47 »
Ty obecný věci, jako je vypnutí databáze kvůli celistvosti dat nebo třeba nerestartování/nevypínání PC kvůli tomu, že by se disky už nemusely probrat, to platí asi vždy. Znám případy, kdy po restartu už se disky k ničemu neměly...

Jinak rsync by šel udělat na neproměnlivá data a databázi pak odstavit fakt jen na dobu rsyncu databáze, že...

« Odpověď #6 kdy: 30. 05. 2014, 16:08:33 »
u SATA hotplug musi bejt povolenej na desce, casto byva defaultne (na beznych deskach, nevim, jak serverovky) pravdepodobne z duvodu kompatibility vypnutej (nastavuje se v BIOSu), kazdopadne by nemel bejt problem ty SSD pro tuto operaci pripojit docasne pres USB, pripadne to delat pres sit

samalama

« Odpověď #7 kdy: 30. 05. 2014, 20:35:09 »
pridaj ssd disky do stareho RAIDu. po synchronizacii ssd disk odoberies (budes mat z neho degradovany RAID) a potom k nemu pridas dalsi ssd disk. zopakujes pre druhy RAID...

« Odpověď #8 kdy: 30. 05. 2014, 21:13:09 »
Problém je v tom, že Disky jsou v RAIDU poškozené, tzn system je na jednom disku a domovský adrsář na druhém disku. Nemáme moc odvahu disky synchronizovat, ať nepříjdeme o data nebo se RAID a disky nepoškodí ještě víc....
Tomu moc nerozumím. Jak je systém na jednom disku a home na jiném? Když se RAID rozpadne, tak je degraded, jede z něj pořád všechno, akorát to jede z jednoho disku.

Nebo chceš říct, že se vám RAID rozpadl a vy jste nějak ručně namountovali něco z jednoho a něco z druhého? To by byla teda dost hodně divočina...

Tak super tajné to není... ale zajímalo by mě co byste o železe chtěl vědět? Jinak OS Debian 6,x musel bych se podívat a je tam apache, php, a mysql weby jsou uložené v home a db taky.
No nedodal jsi prakticky žádné informace. Už jenom "RAID" je široký pojem - může to být čistě softwarový RAID, fakeraid na nějaké levné desce, solidní hw RAID za osm tisíc... Podle toho, co píšeš, to bude jedna z těch prvních dvou variant, ale jestli chceš pomoct v takhle krizové situaci, bylo by fajn, kdybys dodal co nejvíc relevantních údajů... Pro začátek bys mohl vysvětlit, jak's to myslel s tím, že něco jede z jednoho disku a něco z druhého... Ideální je neplkat, ale dodat výpis relevantních příkazů - mount, mdadm, dmraid, /proc/mdstat, smartctl...

Vykopírování na nový disk není žádná raketová věda, ale musíš dodat informace.

Teď maličko techniky - SATA (předpokládám, že máte SATA) je plug-n-play
S tím hodně opatrně. Pokud to na konkrétní desce není vyzkoušeno, tak bych se do toho nehrnul. Nevím, jak na Linuxu, ale na FreeBSD mi jeden takový pokus skončil totálním umrtvením jádra, což asi není zrovna situace, do které by se OP chtěl dostat :) (nevím, jestli je to vůbec závislé na OS nebo jenom na nastavení BIOSu, jenom vím, že jsem jednou prostě připojil disk s tím, že "SATA je přece hotplug" a totální mrtvo...)

Pokud OP nechce riskovat, řešil bych to nejspíš zhruba touhle cestou: připojit nový disk přes USB, vytvořit nad ním RAID (pokud jde o softraid), nahrát tam data (rsync apod.), zastavit všechny služby, znovu rsync, změnit na tom novém RAIDu konfiguraci bootování, vypnout, přepojit normálně na SATA + přihodit ten druhý disk, zapnout, modlit se, aby ta krávovina jménem GRUB najela a nemusel jsem laděním GRUBu způsobit hodinový výpadek :), druhý disk přidat do RAIDu.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #9 kdy: 30. 05. 2014, 21:24:13 »
samalama: Tak to bych zrovna nedoporučoval. RAID bude chtít synchronizovat maximální rychlostí a nedivil bych se, kdyby pak klekly disky úplně...

Samozřejmě zde vycházím(-e) z informace, že disky jsou nakouslé a očekává se jejich HW selhání. Pokud tomu tak není a jde pouze o rozbořený RAID, tak je naše snažení zbytečné a už to mohlo dávno jet na novém SSD :-)

Mirek (offtopic): Já byl při připojení SATA disku v pohodě. Dokonce i PATA mi šla takhle tupě připojit a začít s tím fungovat (i když to bylo asi spíš o štěstí na konkrétní desku, že to nějak fachalo).

« Odpověď #10 kdy: 30. 05. 2014, 21:38:16 »
Mirek (offtopic): Já byl při připojení SATA disku v pohodě. Dokonce i PATA mi šla takhle tupě připojit a začít s tím fungovat (i když to bylo asi spíš o štěstí na konkrétní desku, že to nějak fachalo).
Jo, jde to - když to mám na konkrétní desce vyzkoušený konkrétní postup s konkrétním OS (např. http://koitsu.wordpress.com/2010/07/22/freebsd-and-zfs-hot-swapping-sata-disks-with-ahci/ ), tak není problém. To ale nebude případ OP - a v kombinaci s už tak krizovou situací bych se do žádnýho dalšího dobrodružství nepouštěl :)

« Odpověď #11 kdy: 30. 05. 2014, 21:48:33 »
Asi hlavní je zvážit co tam vlastně běží a jak je to využívaný. Pokud je to nějaký server kde si můžeš dovolit odstávku tak bych volil čistou instalaci. Bude jistota že to půjde, dáš si tam novější verze sw a určitě tam nezůstane "kostlivec z minulosti" ... předem si vše připravit a za noc je hotovo.

pokus

« Odpověď #12 kdy: 20. 06. 2014, 11:06:32 »
Před čase jsem na foru založil toto téma kde jsem chtěl přemigrovat z klasických disků na ssd disky. Rád bych zde napsal problémy kteé při migraci nastaly. Pro připomenutí jednalo se o server, který měl swraid1 přičemž raid se rozpadl tak že na jednom disku byl sunkční systém a na druhém funkční home, a disky byly celkově někjaké divnétak jsme raději ani nesynchronizovali raid... viz výše... Kolega dal do serveru nové ssd disky vytvořil sw raid1 a stajné oddíly na disku se stejným souborovým systémem jako na ostrých discích. Pak jsem oddíl po oddíle zkopírovali pomocí rsync. Poté musel být server vyplut a pomocé live distribuce se udělal poslední rsync z ostrých disků na ssd disky. Pak se disky přehodily a zkoušeli jsem nagotovat, jenže problém grub nenajel.... takže instalace grubu pomoví lice distribuce jenže ani pak grub nenajel... výladek serveru už byl skoro hodinový tako kolega dal původní disky do serveru a ssd disky vzal do kanceláře k průzkumu. V kancelář jsem dal disky do druhého serveru, který by měl být podobný ostrému serveru, pomocé live distra jsem disky namounotval (raid se sestavil) a pomocé chroot jsem nainstaloval grub který byl v původní distribuci. Po restarut serveru se načetlo menu zavaděče s možnosti výběru jádra... jenže po výběru jádra jsem se dostal do stavu kdy mi jádro nenastartovalo (vypsalo to něco jako že disk neexistuje) divné v příkazové řádce grubu jsou disky vidět i raid je sestavený když dám ls (md/0)/ tak mi to vypíše root home je taky funkční, grub je v pořádku jádro systému na disku je... abych to zkrátil všechno co to má mít to má ale nejede to :D Možná je to řadičem řadičem disku, který nemusí být kompatibilní s distribucí systéímu který chci starotvat (bios disk vidí), možná je to tím že distribuce nemá ovladač pro tento disk (v ostrém serveru diskx viditelné byly když na ně kolega kopíroval data), možná se stala někde chyna při přenosu systému.... a možná si debian6 s jádrem 2.6 neporadí s ssd disky intel sšřéé series 240G.... Máte někdo prosím podobné zkušenosti nebo nápad jak toto řešit? Děkuji všem kteří se vyjádří.

samalama

« Odpověď #13 kdy: 20. 06. 2014, 11:52:15 »
zeby upravit /etc/fstab...?
btw po precitani tvojich litanii mam pocit, ze ani nevies o com pises :)

pokus

« Odpověď #14 kdy: 20. 06. 2014, 12:22:48 »
fstab jsem upravoval pokud myslíš zmenu uuid disku