Virtualizace serveru Active Directory

Sadd

Virtualizace serveru Active Directory
« kdy: 23. 05. 2014, 23:51:52 »
Zdravím,
 po nějaké době jsem si usmyslel, že ruční správa několika domácích počítačů je dosti nepohodlná, tak že bych využil AD. Mojí otázkou je jaký způsob byste mi doporučili, mám domácí "server - i3 , 4GB ram" - linux. Představa je taková že bych virtualizoval Windows Server (2012 R2) na stejném železe, první bod je ten, že na serveru mám čistě cmd, pro správu virtualizace je lepší použít GUI, ale aby nemusel běžet X server na železe tak bych použil pro linux Xvnc a připojil se na něj vždy VNC protokolem - je to dobré řešení ?
Druhá možnost je ta, že bych použil "Thin klienta" (pokud je to to co si myslím) , že by na serveru běžel client, který by virtualizoval jak linux tak windows, láká mě představa dvou na sobě nezávislých systémů. Virtualizaci linuxu pod windowsem vylučuji :D
Pokud máte jiný návrh, jak toto řešit, tak budu jedinně rád. Děkuji za Váš čas

« Poslední změna: 26. 05. 2014, 17:52:57 od Petr Krčmář »

Re:Virtualizace - AD
« Odpověď #1 kdy: 24. 05. 2014, 07:39:21 »
Zdravím,
 po nějaké době jsem si usmyslel, že ruční správa několika domácích počítačů je dosti nepohodlná, tak že bych využil AD. Mojí otázkou je jaký způsob byste mi doporučili, mám domácí "server - i3 , 4GB ram" - linux. Představa je taková že bych virtualizoval Windows Server (2012 R2) na stejném železe, první bod je ten, že na serveru mám čistě cmd, pro správu virtualizace je lepší použít GUI, ale aby nemusel běžet X server na železe tak bych použil pro linux Xvnc a připojil se na něj vždy VNC protokolem - je to dobré řešení ?

• 4GB RAM je na virtualizáciu málo. Widle 2012 sú tuším iba x86_64 a s menej ako 2 GB asi vôbec nepôjdu.
  • kam by sa pripájal Xvnc? na serveri by musel bežať X-server
Doporučujem určite viac RAM. Ich cena vyletela minulý rok do výšin, ale postupne sa umúdruje.

Na virtualizáciu skús napríklad VirtualBox, vie bežať ako headless (bez X-servera) a existuje napr. phpVirtualbox na ovládanie cez webové rozhranie.
Wmvare má tiež nejakú free linuxovú server verziu (stačilo sa zaregistrovať), ale ten som prestal používať pred mnohými rokmi, pretože na ovládanie chcel nejaký podivný prehliadač (M$ IExplorer), ktorý na žiadnom počítači nemám.

Sadd

« Odpověď #2 kdy: 24. 05. 2014, 09:00:29 »
Díky za response, s 4GB máš pravdu, do budoucna další 4gb přikoupím. Ten PHPvirtualbox vypadá slušně, díky :)
PS: co si myslíš o té druhé variantě ?

David1234

« Odpověď #3 kdy: 24. 05. 2014, 10:03:31 »
Já jsem moc nepochopil co myslíš tím tenkým klientem - jaký protokol by měl používat? Něco jako Citrix? Nebo se cheš připojovat pomocí RDP?

Zopper

• 917
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24. 05. 2014, 11:20:46 »
Jestli ti jde hlavně o AD a ne o hraní si s Windows Server, nestačila by na to Samba? Např tady... https://wiki.archlinux.org/index.php/Samba_4_Active_Directory_Domain_Controller

Zopper

• 917
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24. 05. 2014, 11:22:58 »
Jo a pokud chceš virtualizaci, kouknul bych raději po KVM.

M.

« Odpověď #6 kdy: 24. 05. 2014, 13:03:31 »
Zvážil bych tu možnost, že když cci jen AD, použít tu Samba 4 v roli AD. Ověřeno, funguje bezt problému jako AD, včetně správy hromady stanic. I k ovládání se djaí použít normálně MS nástroje z windows stanice.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 24. 05. 2014, 13:57:20 »
Otazka take je, jestli se vyplati platit elektriku pro nenazrany server jen proto, ze sprava nekolika pocitacu je strasne komplikovana. Snad jeste tak tehdy, kdyby to utahlo RPi.

Lol Phirae

« Odpověď #8 kdy: 24. 05. 2014, 14:19:23 »
Otazka take je, jestli se vyplati platit elektriku pro nenazrany server

Nenažraný server? 2 roky starý quad-core Xeon, 16GB RAM, 6 disků -> 55-65W.  ::) Nevím jak u tebe, ale fakt mě ta cena jednoho oběda za měsíc nevytrhne.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 24. 05. 2014, 14:37:45 »
482 kWh za rok provozu minimalne, k tomu opotrebeni HW, ktery stoji energii a material na vyrobu. Jenom proto, ze nekdo je liny spravovat 5 pocitacu? Stoji to za to? A nejde jen o to, jestli na tom mas, ale jak ekologicke takove reseni je. Az to pobezi na RPi, tak snad mozna.

Lol Phirae

« Odpověď #10 kdy: 24. 05. 2014, 14:45:24 »
A nejde jen o to, jestli na tom mas, ale jak ekologicke takove reseni je.

To je mi teda úplně maximálně ukradené. Běž se poptat do Brusele, jak ekologické jsou řepkové sračky v PHM.

Sadd

« Odpověď #11 kdy: 24. 05. 2014, 14:54:51 »
Ahoj, díky všem za odpovědi.
Samba 4 jako AD, tuhle možnost jsem přelítl jen z lehka, co jsem pochopil, tak na linux serveru se jen nastaví doména a spravuje se vzdáleně přes MS nástroje ? - trochu mě odrazuje už jen název Samba a také tuny konfiguráku, ale díky, zkusím nastudovat.
Co se týče samotného serveru a proč to dělám:
Jednak ve škole se učíme práve s 2012 - AD, jediná možnost jak se to fakt naučit mi příjde rozjet si to doma a spravovat, takže proto cenu neřeším budou tam 2 disky (mám jěště nepoužitý notebook, spotřeba nulová). Na linuxu zase poběží další služby typu Apache, Radius, SVN/GIT, takže si myslím že se mi to vyplatí.
Kvm jako virtualizační nástroj jsem nikdy nepoužil, ani jsem nenašel nějaké extrémní výhody, nebo nějaké jsou ?
Ten tenký klient, aspoň na přednášce mi bylo řečeno, že je možnost stáhnout nějaký low level OS od Vmware, na kterém se virtualizuje, doufám že jsem to nepopletl.

fahacz

« Odpověď #12 kdy: 24. 05. 2014, 15:15:42 »
Dobrý den, pokud nechcete nic moc složitě nastatovat kolem virtualalizace a zároveň preferujete opensource řešení zvažte proxmox, stáhnete si bare-metall ISO , nainstaluje a zbytek prakticky "naklikáte" z webu, podpora je pro KVM a kontejnerovou virtualizace OpenVZ.

Co se týče Active Directory, v posledním Ubuntu 14.04 je Samba 4.1.6 a funguje spolehlivě, instalace je snadná včetně bind s DLZ apod, provision domény je otázkou jedno příkazu, ubuntu by jste měl být schopen rozběhnout i v OpenVZ kontejneru s minimálním overheadem, myslím, že 0.5-1Gb RAM postačuje bohatě pro těch pár PC a ještě něco málo zbyde, pokud dokoupíte dnes levnou RAM tak jedíně dobře pro Vás.

Mohu potvrdit, že to funguje, aktuálně řeším učebnu cca 40PC Windows 7 a 1x Linux Samba jako role ADS (Ubuntu 14.04). F

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 24. 05. 2014, 16:05:20 »
A nejde jen o to, jestli na tom mas, ale jak ekologicke takove reseni je.

;D ;D ;D

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 24. 05. 2014, 16:10:08 »
Ten tenký klient, aspoň na přednášce mi bylo řečeno, že je možnost stáhnout nějaký low level OS od Vmware, na kterém se virtualizuje, doufám že jsem to nepopletl.

http://www.vmware.com/cz/products/vsphere-hypervisor