Výběr distribuce podle požadavků

Forest

Výběr distribuce podle požadavků
« kdy: 23. 05. 2014, 12:00:39 »
Ahoj,

prosím o zodpovězení trochu obecnějších dotazů.

Úvodem chci uvést, že v linuxu jsem začátečník a zatím ho používám jen na NTB (Ubuntu 14.04) v rovině uživatelského použití tzn. prohlížení webu, filmy atd. Dále ho využívám ve virtualboxu ve Windows pro náhledy na weby, ktreré programuji v php za použití PSPadu.

1. Potřebuji doporučit distribuci na které bych si mohl doma rozjet webový server. Sloužil by pro testování webu a také pro moje naučení jeho administrace s důrazem na analýzu návštěvnosti, uživatelská oprávnění, bezpečnost?

2. Jakou byste mi dále doporučili distribuci pro NTB, který bych chtěl nastavit tak aby po zapnutí a přihlášení uživatele, měl ten k dispozici jen web browser bez možnosti jakéhokoliv nastavení a mohl pouze přistupovat na povolené weby?

Předem děkuji za rady a náměty a poslední prosba je pokud by vždy bylo možné připojit i nějaký zdroj informací o daném problému nejlépe v češtině a ideálně i například v knižní podobě.. Samozřejmě si nechám rád doporučit i knihu pro začátečníka v prostředí linux abych si i desktop verzi mohl spravovat např. po síti, přistupovat na NAS atd.. (Všechny knihy, které jsem zatím našel jsou často s velmi starým datem vydání.
« Poslední změna: 23. 05. 2014, 12:56:43 od Petr Krčmář »

Re:Výběr distribuce podle požadavků
« Odpověď #1 kdy: 23. 05. 2014, 13:01:25 »
To je opravdu hodně obecný dotaz. Obojí je možné udělat na libovolné distribuci a není to problém. Linuxové distribuce se neliší v tom, jestli se dají přizpůsobit nebo je v nich web server. Rozdíly jsou spíš v přístupu k balíčkům, různých instalátorech a různých konfigurátorech plus v software, který je předvybrán a nainstalován od začátku.

Doporučuji si udělat třeba test Linux Distribution Chooser, který ti podle tvých požadavků distribuci doporučí. Od uživatelů se dozvíš doporučení podle toho, co používají a vyhovuje jim. Ty ale potřebuješ zjistit, co vyhovuje tobě. Takže si udělej ten test, zjisti dvě tři možnosti a pak si o těch distribucích něco přečti. Informací (i v češtině) je hromada. Dobrým zdrojem jsou třeba uživatelské příručky, které většina distribucí někde na webu má.

Forest

« Odpověď #2 kdy: 23. 05. 2014, 13:18:09 »
Děkuji za odpověď, chooser vybral se 100% doporučením OpenSUSE, Fedora, Ubuntu, Mint tady bych tedy asi volil Ubuntu díky aspoň minimální zkušenosti s používáním a instalací na NTB a desktop.

V hledání zdrojů se tedy zaměřím na Ubuntu a mé konkrétní požadavky s ním ohledně web serveru.

Přesto ještě poprosím o doporučení tištěné knihy pro začátečníka s linuxem (tištěná z důvodu pro mě lepší "čitelnosti").

Dále bych tedy už jen poprosil o nasměrování k řešení mého požadavku na NTB pro uživatele s přístupem jen do web browseru řešené na Ubuntu.

Díky

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 23. 05. 2014, 13:34:22 »
Ubuntu má jasnou výhodu v tom, že má velkou uživatelskou základnu a většina věcí, které budeš pravděpodobně řešit i ty, byla již dávno vyřešena a je popsána na foru/wiki Ubuntu.

Tištěnou knihu podle mě nenajdeš. To bych spíš zkusil kouknout třeba právě na webu Ubuntu, jestli tam nemají něco jako "průvodce pro začátečníka" a to bych si nechal vytisknout (po přečtení pár řádek/kapitol, abych věděl, že má smysl to tisknout).

Nasměrování k omezení na browser - kiosk mód je podle mě to co hledáš ;-)

« Odpověď #4 kdy: 23. 05. 2014, 13:52:57 »
Obecne asi takhle: na notebooku mam Win7 PRO protoze proste to s tim notebookem umi nejlip a protoze RDP server. Pouzivam to z hlediska prace jen jako zpusob jak spustit Virtualbox.

A tady muj osobni navod, tohle projedu terminalem po nainstalovani Ubuntu 12.04 do Virtualboxu

Kód: [Vybrat]
per-user must do
- generate SSH key
- add git config

- Chromium disable accelaration

TODO/doresit:
udelat navod zalozeni noveho projektu
solr multicore
deja dup nebo grsync
drush autocomplete?
mount smb disk navod

UPDATE 02:
http://superuser.com/questions/223918/ubuntu-permanently-remove-videos-and-public

1) upgrade kernel
sudo apt-get update;
sudo apt-get install python-software-properties synaptic mc;
sudo apt-get purge linux-headers* linux-image* linux-generic*
sudo apt-get install linux-generic-lts-saucy linux-headers-generic-lts-saucy linux-image-generic-lts-saucy
restart

2) instalovat pridavky hosta + restart
uname -a     uname -r     cat /etc/issue     cat /proc/version     cat /etc/*-release

4) repositories:
partners + backports + updates settings
sudo add-apt-repository ppa:pdoes/ppa

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa

sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 0xcbcb082a1bb943db
echo 'deb http://mirror.vpsfree.cz/mariadb/repo/5.5/ubuntu precise main' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/mariadb.list

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv 7F0CEB10
echo 'deb http://downloads-distro.mongodb.org/repo/ubuntu-upstart dist 10gen' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/10gen.list

sudo add-apt-repository ppa:bikooo/glippy

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java

wget -O - http://deb.opera.com/archive.key | sudo apt-key add -

sudo sh -c 'echo "deb http://deb.opera.com/opera/ stable non-free" >> /etc/apt/sources.list.d/opera.list'

5) uninstall
sudo apt-get purge unity-lens-music unity-lens-video unity-scope-musicstores unity-scope-video-remote aisleriot gnome-sudoku gnomine mahjongg vim-tiny vim-common baobab brasero brasero-cdrkit brasero-common gnome-bluetooth gnome-media indicator-power rhythmbox rhythmbox-data totem totem-common gwibber gwibber-service gwibber-service-facebook indicator-messages indicator-sound transmission-common transmission-gtk ubuntuone* usb-creator* indicator-messages indicator-sound  nautilus-sendto-empathy telepathy-indicator empathy empathy-common bluez* gnome-bluetooth gnome-shell gnome-user-share  libbluetooth3 pulseaudio* evince evince-common libevince3-3;
sudo apt-get install network-manager network-manager-gnome network-manager-openvpn network-manager-openvpn-gnome;
sudo apt-get autoremove;

6) install desktop
sudo apt-get update;
sudo apt-get install gnome-icon-theme-gartoon-redux chromium-browser-l10n unity-lens-sshsearch myunity gitg git-gui git-core bash-completion xul-ext-lightning xul-ext-calendar-timezones xul-ext-gdata-provider meld remmina-plugin-rdp glippy p7zip-full indicator-multiload smbclient nautilus-share acroread flashplugin-installer oracle-java7-installer opera nautilus-open-terminal nautilus-sendto gvfs-backends keepassx;
sudo apt-get upgrade;
synaptic -> aktualizovat LIBRE
reboot

7) install LAMP
sudo apt-get install mariadb-server libmysqlclient18=5.5.33a+maria-1~precise mysql-common=5.5.33a+maria-1~precise mongodb-10gen memcached imagemagick libmagickwand-dev
TADY UZ ASI BUDE VYSSI VERZE MARIA

sudo apt-get install apache2 apache2-mpm-prefork libapache2-mod-php5 php5-cli php5-common php5-dev

sudo apt-get install php-apc php-pear php5-curl php5-gd php5-imagick php5-imap php5-mcrypt php5-memcached php5-mysql php5-xdebug

sudo pecl install mongo

sudo pear channel-discover pear.drush.org
sudo pear upgrade --force Console_Color2
sudo pear upgrade --force Console_GetoptPlus
sudo pear upgrade --force Console_Table
sudo pear upgrade --force pear
sudo pear install drush/drush
drush dl registry_rebuild

8) install Netbeans

9) pouzit mysql konfigurak z testing

10) destkop settings
sudo gedit /etc/lightdm/lightdm.conf    =>  allow-guest=false
sudo gedit /etc/default/apport  =>   enabled = 0

Dobry na tom je, ze mas webserver i desktop v jednom. Doporucuju pokud to s webama na php myslis aspon trochu vazne tak zdrhnout pryc z widli, je to voser veci resit pres cygwin. NetBeans kdyz se to naucis pouzivat tak pspad nebudes chtit videt.

Ale chce to dostatek RAM a slusny SSD.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 23. 05. 2014, 18:45:20 »
Jinak pokud hledas neco stihlejsiho, tak prave take neco hledam a doporucil bych tve pozornosti Manjaro Linux a Sparky Linux. Prave si hraju se Sparky. Manjaro jsem zkousel predtim, rekl bych, ze je to pekne distro, ale ja jsem zvykly na apt-get a z pacmanu se mi dela vyrazka, protoze furt musim cist manual a web.

Ve Sparky vsechno potrebne jelo out of the box (stroj ThinkPad x40), akorat jsem musel resit, proc to nejde uspat, vypnout atd z dialogu v Menu. Chybel balicek systemd-shim. Nyni velmi rozsireny bug od doby, kdy se vsude cpe systemd.

zatycz

« Odpověď #6 kdy: 23. 05. 2014, 20:05:19 »
1) Debian Stable, pripadne Ubuntu Server 14.04
Sice je to na zacatek divocina, ale kdyz zatnes zuby, tak se pri konfiguraci i neco naucis. Navic v cestine je o linuxovem serveru paradni serial http://www.linuxexpres.cz/praxe/sprava-linuxoveho-serveru
Ale zvykni si, ze v CZ nic moc aktualniho nenajdes a uc se anglicky kdykoliv budes mit cas, protoze bez EN se do budoucna neobejdes.