No jo, Jeronýmku. Vy to víte vždycky nejlépe... nebo si to alespoň myslíte

Mno vidis luliku, treba se widle i nekdy v daleky budoucnosti naucej pro soubor alokovat prostor predem ... kupodivu vsechny tuxi FS tak nejak od prirody udrzujou fragmentaci velmi nizkou, to jen na widlich se to naprosto pravidelne dostava do stadia, kdy je nejlepsi vsechno presunout, partysnu preformatovat a presunou zpet, protoze defragmentace by trvala par dnu a pouzivat se to neda.
Už jsem psal, že delayed alocation vede ke ztrátě dat v případě že FS není čistě unmountován (nebo syncnut). Ale co že vaši uživatelé přijdou o data - ať si zvykají na Linux

Ad kupodivu vsechny tuxi FS tak nejak od prirody udrzujou fragmentaci velmi nizkou - kupodivu na většina tuxích FS se data prakticky nehýbou, případně nebyly zaplněny ke 100%. Pokud používáte xterm, browser a mp3 player, protože pro tuxe prakticky nic jiného není, tak ten FS možná opravdu moc nezfragmentujete

Mam tady vedle sebe notes ... zajimavy cece, sou na nem widle ... bootovalo to asi 10 minut ... a po defragmentaci, ktera bezela celej den (a tudiz to dotycnej celej den nemoh pouzivat), to zvladne teda asi za 5 ...
To jsou super pohádky. Moje Windows bootují dost pod půl minuty (obyčejně nevypínám desktop ani notebooky, protože ty notebooky neběží na Linuxu, takže umí usnout i se pak probudit), a když jsem kdysi naposledy spustil defragmentaci, jela bez problému na pozadí. Možná byste měl přemýšlet, co děláte špatně, když vám Windows bootují 10 minut. Ale vzhledem k perlám které z vás padají ve věcech správy systému se nedivím vůbec ničemu

Apropos, kdy ze M$ doda ten uzasny uber databazovy filesystem? A to samo nemuzes tusit, ze databaze si vyrobi soubor klidne nasobne vetsi, nez kolik dat aktualne ma, ze ... a ze dokonce existujou databaze, ktery si resej zcela vlastni FS (respektive FS vubec neresi).
Netuším kdy MS dodá SQL Server pro Linux, a je mi to celkem jedno, protože ho na Linuxu nebudu používat.
DB soubory samozřejmě mohou být větší než kolik je v nich dat. A samozřejmě MS SQL i Oracle umí používat RAW disky, což ale nemá moc vliv na výkon, pokud nepoužíváte nějaký úplně doprasený FS. Jako ukázku fragmentace FS jsem popisoval InnoDB v režimu File-Per-Table, a není mi úplně jasné, proč v téhle souvislosti píšete o DB souborech a RAW discích. Pozitivně hodnotím že jste ty termíny nejspíš alespoň někde slyšel, když o nich píšete.