Ad drupal vs wordpress - s drupalem se mi vždy pracovalo celkem dobře. API je logické, dokumentace se dá najít, zdrojové kódy se dají přečíst ... byť jsem vše viděl lepší.
Prvně, pokud už na začátku takto uvažuješ o škálování, možná by stálo za to uvažovat o jiné technologii než PHP. Výkon interpretu PHP je velmi nízký a časem narazíš na omezení, které se budou těžko obcházet. Není to nemožné, na trhu je spousta lidí, kteří mají s optimalizací PHP aplikací zkušenosti, ale možná bude levnější vzít rovnou .Net nebo Javu. Trápí-li Tě výkonnost v budoucnu, PHP není dobrá volba - i Facebook se spálil a nakonec skončili u toho, že PHP kód kompilují do C++ (viz projekt HipHop).
Z druhé, nemyslím si, že s e-shopem je třeba se pouštět do velkého škálování, minimálně ne pokud cílové skupiny zákazníků jsou Češi a Slováci. V běžném zboží (sportovní vybavení, knihy, elektronika apod) je tu extrémně tvrdá konkurence a prodáváš-li zboží pro užší skupiny zákazníků ... tak máš velmi úzkou skupinu zákazníků. V obou případech, pokud programátoři budou svéprávní (což u mnohých bohužel neplatí), nebudeš muset škálování nějak zvlášť řešit - vystačíš si s cachováním, oddělením databáze od webserveru (aby běžely na jiném železe) a přidáváním paměti (případně i procesorů, pokud budeš mít virtualizovaný server, což v dnešní době je velmi časté). Většina webových obchodů, které jsem zatím v ČR viděl, běží v pohodě na PHPčku.
Samozřejmě pokud se ptáš na takovéto věci na takovémto fóru takovýmto stylem, dají se odhadnout Tvé zkušenosti v tomto oboru. Finální doporučení je někoho si na to najmout. Někoho, kdo se aspoň trochu vyzná a má zkušenosti a ne zrovna jen ve stylu "jsem student prvého ročníku bakalářského studia, udělal jsem 5 webů, zákaznící byli vždy spokojeni...". Myslím někoho, kdo umí nejen splácat web postahováním modulů drupalu, ale také si vyzkoušel údržbu své práce a uvědomuje si, že každé rozhodnutí při vývoji bude mít konsekvence při údržbě - a ty konsekvence padnou na jeho hlavu. Neseženeš-li takového člověka, podívej se po nějaké firmě.
Jestli to fakt chceš dělat sám, tak Drupal je dobrá volba.