Drupal nebo Wordpress?

Nerozhodný

Drupal nebo Wordpress?
« kdy: 20. 05. 2014, 20:54:29 »
Požadavky jsou:
eshop a komunitní web
« Poslední změna: 20. 05. 2014, 22:35:15 od Petr Krčmář »

Suport Lenovo

Re:Drupal nebo Wordpress?
« Odpověď #1 kdy: 20. 05. 2014, 22:42:48 »
ano

TomasP

« Odpověď #2 kdy: 20. 05. 2014, 22:49:23 »
presta + wp

windoge

« Odpověď #3 kdy: 20. 05. 2014, 23:07:44 »
A neslo by ty pozadavky trochu rozepsat? Takhle ti kazdej bude cpat jen to na co je zvyklej... takze za me Drupal  ;)

Jimm

« Odpověď #4 kdy: 20. 05. 2014, 23:34:12 »
Když byl schopen takto formulovat otázku, stejně by to neměl dělat...  ;)

VK

« Odpověď #5 kdy: 21. 05. 2014, 00:14:08 »
Já bych se spíš zeptal Drupal - Commerce, nebo Drupal - Ubercart. Commerce je sice in, ale nevím.

« Odpověď #6 kdy: 21. 05. 2014, 00:20:18 »
Na Drupalu postavis cokoliv. Ale chce to mit skill a znat aspon zaklady API.

Ad posledni dotaz - dnes uz urcite Commerce.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Prestohater

« Odpověď #7 kdy: 21. 05. 2014, 10:27:38 »
Ad Presta: Hlavně ne Prestashop - je děravý jak řešeto.

Nerozhodný

« Odpověď #8 kdy: 21. 05. 2014, 13:05:54 »
Lehke upravy pro cesky platebni zpusoby se stejne nevyhnu. Slo mi o celkovem propojeni a skalovatelnosti,z cehoz vychazi lepe D7. Muzete se pochlubit nejakou svou praci pro priklad???

« Odpověď #9 kdy: 21. 05. 2014, 19:21:48 »
V tyhle zemi neni zadneho soukromeho projektu ktery by potreboval skalovat. Maximalne je pouzit jeden stroj jako http a druhy jako DB. Pravda, jsou projekty kde bylo treba to dost "poštelovat" (opcode, memcached, MongoDB, vlastni cachovani urcitych veci, vyladeni mysql - percona), dat tomu dost pameti apod.

Sorry, nechci tady uvadet svoje projekty, ale co umi Drupal se da najit tady: http://buytaert.net/tag/drupal-sites , zajimave projekty a zkusenosti s totalni optimalizaci poskytnou Emmy a Grammy ceny.

Kazdopadne pokud planujes neco vetsiho a takhle se ptas tak doporucuju si zaplatit nekoho s vysokym skillem na uvodni analyzy(pouzite moduly, co jak vyresit apod) a idealne i castecny technicky dozor behem budovani.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 21. 05. 2014, 19:52:06 »
Ad drupal vs wordpress - s drupalem se mi vždy pracovalo celkem dobře. API je logické, dokumentace se dá najít, zdrojové kódy se dají přečíst ... byť jsem vše viděl lepší.

Prvně, pokud už na začátku takto uvažuješ o škálování, možná by stálo za to uvažovat o jiné technologii než PHP. Výkon interpretu PHP je velmi nízký a časem narazíš na omezení, které se budou těžko obcházet. Není to nemožné, na trhu je spousta lidí, kteří mají s optimalizací PHP aplikací zkušenosti, ale možná bude levnější vzít rovnou .Net nebo Javu. Trápí-li Tě výkonnost v budoucnu, PHP není dobrá volba - i Facebook se spálil a nakonec skončili u toho, že PHP kód kompilují do C++ (viz projekt HipHop).

Z druhé, nemyslím si, že s e-shopem je třeba se pouštět do velkého škálování, minimálně ne pokud cílové skupiny zákazníků jsou Češi a Slováci. V běžném zboží (sportovní vybavení, knihy, elektronika apod) je tu extrémně tvrdá konkurence a prodáváš-li zboží pro užší skupiny zákazníků ... tak máš velmi úzkou skupinu zákazníků. V obou případech, pokud programátoři budou svéprávní (což u mnohých bohužel neplatí), nebudeš muset škálování nějak zvlášť řešit - vystačíš si s cachováním, oddělením databáze od webserveru (aby běžely na jiném železe) a přidáváním paměti (případně i procesorů, pokud budeš mít virtualizovaný server, což v dnešní době je velmi časté). Většina webových obchodů, které jsem zatím v ČR viděl, běží v pohodě na PHPčku.

Samozřejmě pokud se ptáš na takovéto věci na takovémto fóru takovýmto stylem, dají se odhadnout Tvé zkušenosti v tomto oboru. Finální doporučení je někoho si na to najmout. Někoho, kdo se aspoň trochu vyzná a má zkušenosti a ne zrovna jen ve stylu "jsem student prvého ročníku bakalářského studia, udělal jsem 5 webů, zákaznící byli vždy spokojeni...". Myslím někoho, kdo umí nejen splácat web postahováním modulů drupalu, ale také si vyzkoušel údržbu své práce a uvědomuje si, že každé rozhodnutí při vývoji bude mít konsekvence při údržbě - a ty konsekvence padnou na jeho hlavu. Neseženeš-li takového člověka, podívej se po nějaké firmě.

Jestli to fakt chceš dělat sám, tak Drupal je dobrá volba.

« Odpověď #11 kdy: 21. 05. 2014, 20:06:29 »
eMKo: to skalovani je ted proste v mode. Podobnych "projektu" uz jsem par videl, nikdy to neprelezlo stovky, maximalne tisice unikatnich navstevniku mesicne. Aby se dostal do potreby skalovani tak jsme na minimalne pul mega unikatnich navstevniku a z nich aspon 50% takovych kteri se prihlasuji (anonymum vsechno nasypes do memcache nebo varnish).

A nez najde tolik useru tak mu PHP je dost dobry na hodne dlouho - proste protoze je dulezity relativne rychle vypustit relativne funkcni verzi.

Jinak "skalovani" s PHP taky neni zadna velka veda. Proste pridavas HTTP server, propojujes to na spolecny memcached a sql server, pred to fouknes reverse proxy... Emmy mela skladbu 1x load balancer + 2x reverzni proxy(myslim ze meli varnish a na zeleze navic myslim visel solr) + 2x http server(apache) + 1 DB server(mysql) + 1 memcached server. Tohle bylo neco co jim s prstem v nose odbavilo vecer behem vyhlasovani vysledku (cache lifetime na reverse proxy 1 minut) a to je akce v porovnani s ceskym malym piseckem trochu jinych rozmeru.

andy

« Odpověď #12 kdy: 21. 05. 2014, 23:46:40 »
Na skalovanie sa vykasli. Co teba zaujima je rychlost nacitania stranky (cakat 5 a viac sekund pri kazdom kliku sa asi nechce nikomu). Myslim ze v tomto je lepsi wordpress. Sice v drupale mozes pozapinat cache, ale to musis mat spravne ponastavovane a treba sa s tym babrat a pokial existuje system ktory to nepotrebuje, tak naco by sa kto babral?