Právo zápisu do Program Files

Na skok

Re:Právo zápisu do Program Files
« Odpověď #45 kdy: 09. 06. 2014, 09:06:24 »
Ahoj,

K původnímu problému. Podle toho co píšeš musíš používat Windows Vista a pozdější.

V podstatě ti tu již řekli všichni v čem je problém i naznačili řešení. Protože se diskuse ale poněkud zamotala a já nečetl vše a mohl jsem tedy něco přehlédnout, shnu podstatu.

Program Files je systémová složka a práva k ní a jejím podsložkám jsou nějak standardně definována (tak aby nesprávce nemohl měnit obsah, přidávat vlastní složky a soubory). Pokud je v systému aktivní UAC a k takovým složkám se pokusí přistoupit nesprávce bude vyzván ke změně oprávnění.

Teď se bavme čistě o aplikacích. Pokud je v systému v aktivní UAC ani administrátor nesppouští aplikace s nejvyšším stupněm oprávnění (high integrity level). Tato úroveň oprávnění je potřebná pro spuštění instalaátorů (které se identifikují jako instalátory, nebo byla zjištěn pokus o přístup do Program Files nebo jiné systémové složky, nebo jméno souboru obsahuje slovo "setup",...).

Jak tu již někdo poznamenal. Pokud použiješ CMD shell/konzoli (spuštěnou s administrátorskými právy) budou veškeré příkazy automaticky provedeny s nejvyšším oprávněním. Nastavení správného kontextu nebude vždy možné, ale pokud jde jen o zápis do "chráněné" složky...

Další možností, pokud není problém s aplikaci (viz princip popsaný výše), ale jde jen o problém se složkou Program Files je uložit potřebnou apilkaci či data jinam, nebo jejich oprávnění vyjmout z dědění a nastavit jim vlastní oprávnění. Klidně takhle můžete provovzovat i historické hry (pokud nevytáří stále nové soubory a složky), a nebo můžete provést přesměrování na úrovni disku (MKLink /?) a skutečná data umístit mimo Program Files.

« Odpověď #46 kdy: 09. 06. 2014, 13:17:07 »
UAC nemá vliv na zápis do program files. Nové Windows jsou postavené tak že data patří do uživatelských profilů, do společného profilu a nebo do ProgramData. Nejednodušší pro všechny je s tim jít.
Zvláštní, když něco dělám ručně v Program Files, tak na mě vyskočí obrazovka UAC. Fakt to nemá nic společného se zápisem do Program Files? UAC má vliv na ochranu systému, a změna dat v Program Files je jedná z části tohoto procesu.
UAC se u toho jenom motá a mate experty-amatéry. Nicméně to nemá vliv na faktický "problém" se zápisem kde se musí použít oprávnění správce. Vypnout UAC u účtů a pak zapsat do program files jako běžný uživatel si může každý a pak to teprve bude zvláštní.

Celý problém jsou práva a jejich ruční editací se nechá dosáhnout volného zápisu do Program Files ... nebo se držet toho co jsem psal výš.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 09. 06. 2014, 13:34:22 »
Vypnout UAC u účtů a pak zapsat do program files jako běžný uživatel si může každý a pak to teprve bude zvláštní.

To si delate srandu, ne? A od ceho jsou na NTFS ACL? Defaultni nastaveni uzivateli do Program Files zapis neumoznuje. Pokud zapis je mozny, tak to nekdo zkurvil a neni tam defaultni ACL.

Lol Phirae

« Odpověď #48 kdy: 09. 06. 2014, 13:38:27 »
Takhle PEBKAC kravina (navíc se zjevně rozbitou aplikací) se ještě furt řeší?

vanahbxx

« Odpověď #49 kdy: 09. 06. 2014, 22:56:39 »
To si delate srandu, ne? A od ceho jsou na NTFS ACL? Defaultni nastaveni uzivateli do Program Files zapis neumoznuje. Pokud zapis je mozny, tak to nekdo zkurvil a neni tam defaultni ACL.
dvakrat jsem psal, ze je to v pravech k souborovemu systemu a ty mi napises ze si delam srandu ... ? Precti si par prispevku zpatky a pochopis.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 10. 06. 2014, 02:57:22 »
dvakrat jsem psal, ze je to v pravech k souborovemu systemu a ty mi napises ze si delam srandu ... ? Precti si par prispevku zpatky a pochopis.

Tak proc pises "Vypnout UAC u účtů a pak zapsat do program files jako běžný uživatel si může každý"? ACL nezavisi na nejakem UAC.

« Odpověď #51 kdy: 10. 06. 2014, 10:58:30 »
UAC a ACL jsou dvě různé technologie, beru. Pokud je ale ACL nastavené na tom, že "Zapisovat smí jen konkrétní uživatel s konkrétními právy", tak je na UAC mu v tom zabránit a/nebo mu to naopak povolit. Správce vypnuté UAC pozná tak, že ho to nebude "otravovat", běžný uživatel dostane Access Denied při pokusu zapsat do systémových složek a/nebo složek, kde nemá co dělat.

Pokud máš možnost při vypnutém UAC zapisovat do Program Files, tak jsi buď správce, nebo máš domrvené ACL (správně poznamenal JardaP). Další dobrý poznatek - ACL nejsou závislé na UAC (opět dobrá poznámka by JardaP). Naopak to ale neplatí, vlastně UAC závisí mimo jiné i na ACL. Projde si je a pokud zjistí nestandardní přístup, tak vyzve uživatele k akci.

To Lol: Ano řeší, ale byl bych pro locknout téma (než se to strhne ještě více).

« Odpověď #52 kdy: 17. 06. 2014, 15:50:22 »
vyriesil som to tak, ze som to nevyriesil.
manualne som stiahol to co som potreboval. nebolo treba vyuzit tortoise svn

ale teraz asi bude treba, lebo stranke podobnej githubu, ktora sa vola assembla.com, skusam nieco stiahnut, ale asi to pojde len cez check out link, ktory sa dava do tortoisesvn

« Odpověď #53 kdy: 17. 06. 2014, 16:08:02 »
vyriesene kompletne

nahodou som sa dogooglil k informacii, ze tie .exe cka ktore pouziva program, musia byt spustane NIE ako admin.

uz to ide bez problemov, ale do tych program filesoch mi to aj tak nechce dat
cize ked mu dam run ako admin, nepojde to ako predtym
nerozumiem ako je to mozne ze to ma takto fungovat

« Odpověď #54 kdy: 17. 06. 2014, 16:10:27 »
preco sa nedaju editovat prispevky ?

uz je aj to vyriesene, ide to aj do program files

zamknite to, vymazte to...

majte sa

Zuřílek

« Odpověď #55 kdy: 18. 06. 2014, 16:20:15 »
Zdravím lidi. Zdá se mi blbost zakládat nové diskusní vlákno, tento problém je už vyřešený a můj letmý dotaz zde nebude zavazet...

Jak v pitomým Office s pásem karet vytvořím ve Wordu nový oddíl abych mohl měnit formátování, záhlaví,...

Intuitivně to nefunguje ta o co je posáno v nápovědě také neudělá to co má. Mimochodem v nápovědě která také přesně neodpovídá aktuálnímu stavu SW, zřejmě po mnoha vydaných aktualizacích.
Tím intuitivně myslím že dělal to co trochu odlišně popisuje nápověda (prázdná stránka, konec stránky). V té je navíc ještě uvedena i volba "Domů - Nový oddíl", která ale neexistuje.

Nevím zda to má vliv, ale momentálně zuřím nad Office 2007, plně aktualizovanými. Díky za pomoc.

P.S.
Hlavně mi nikdo neříkejte že to mám napsat pomocí jiného SW. Nebo dokonce, že mám přejít na novější Office od MakroShitu. Za ten jejich mizernej soft už nedám nikdy ani korunu.

Zuřílek

« Odpověď #56 kdy: 18. 06. 2014, 16:51:58 »
Už jsem to našel, a tedy vyřešeno. Lze to najít pod "Rozložení stránky - Konce".

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 18. 06. 2014, 21:34:34 »
Ja na tvorbu oddilu pouzivam cfdisk.  :o Kristova noho, redakce, zamknete to nekdo!  >:(

Lol Phirae

« Odpověď #58 kdy: 18. 06. 2014, 22:40:03 »
Ja na tvorbu oddilu pouzivam cfdisk.

Já dávám do svíčkové na dochucení rozpuštěný špek.  8) ;D

Špenát

« Odpověď #59 kdy: 18. 06. 2014, 23:30:45 »
Ja na tvorbu oddilu pouzivam cfdisk.

Já dávám do svíčkové na dochucení rozpuštěný špek.  8) ;D

Já tam liju žirafy.