Čtvrt života u počítače

gilhad

Re:Čtvrt života u počítače
« Odpověď #30 kdy: 04. 06. 2014, 07:53:42 »
Tak to pro ne bude nesmysl, co z toho. Oni to kupovat nebudou a oni na tom sedet nebudou. Pocitac je taky nesmysl za peknych par tisic a co je komu do toho?

noname

« Odpověď #31 kdy: 04. 06. 2014, 11:51:00 »
Díky za příspěvky. Již jsem začal s předěláváním. Zbavil jsem se vyjížděcího nesmyslu na klávesnici, koupil podložku pod zápěstí a zvedl monitor. Dokonce jsem zašel tak daleko, že jsem si na týden zapůjčil zdravotní židli Spinalis. Židle je prostě úžasná a chtěl bych si ji pořídit. Jak mám však s tímto plánem uspět doma, kde zdraví a ergonomie nikoho nezajímá a nikomu to nic neříká. Pro ně to prostě bude nesmysl za 15 tisíc.  :(
Pokud se nejedná o jejich peníze, není důvod nic složitě vysvětlovat. (maximálně spíše oznámit, poukázat na pozitivní zdravotní vliv a zeptat se na případné protiargumenty, aby to nebyl monolog). Ale určitě se dá dostatečně a vhodně upozornit na rizika dlouhého sezení (materiálu o rizicích je na webu dost), porovnáním se škodlivostí cigaret (údajně je nezdravé sezení stejně škodlivé jako kouření cigaret), zdůraznit, že sedavé zaměstnání je pro zdraví horší, než práce kopáče kanalizace a nakonec to ještě může dopadnout tak, že budete kupovat dvě další židle pro děti, protože jsou ve vývoji na defekty způsobené dlouhým sezením mnohem náchylnější :-) (ergonomická židle pro dospělé není vhodná pro menší postavu kvůli většímu podsedáku a přílišné výšce a na domácí úkoly si ji těžko budou půjčovat). Ale na druhou stranu, děti se mají především hodně hýbat a u stolu dělat pokud možno hlavně domácí úkoly, případně koníčky (ne hraní pc her). Navíc při správném výběru je to 15 000 jednou nebo dvakrát za život a když člověk vezme v úvahu, kolik peněz investuje ročně do auta v podobě benzínu, oprav, pojištění a dalšího každý rok, případně kolik ročně utratí za různé koníčky jako je nákup oblečení a různé fittness, vypadá ta částka  rozumně přestože věřím, že se dá vybrat i levněji.

Tohle bych opravdu neřešil.

davkol

« Odpověď #32 kdy: 04. 06. 2014, 22:01:38 »
S podložkami pod ruce opatrně. Dlouhodobý tlak na podloženém místě může dlouhodobě způsobit víc problémů než užitku.

Základ je mít dobrou výšku všeho – doporučuju kalkulačku.

Makovec

« Odpověď #33 kdy: 05. 06. 2014, 11:11:04 »
Před několika dny jsem si pořídil tohle:

http://relaxdays.de/laptoptisch-pult-mit-4-rollen-hoehenverstellbar-10015468.html (platba paypal, doručeno běžnou poštou za několik dní, poštovné €14.90)

Nemám to na počítač, ale jako čtecí a psací/čmárací - tužkou nebo na iPadu - pultík a zatím fajn změna hlavně na záda (navíc já i tak od stolu často vstávám a chodím po pracovně, do kuchyně, na oběd nebo na kafe když jdu ven tak pěšky deset minut tam a zpět).

死神

• 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #34 kdy: 05. 06. 2014, 12:44:50 »
Udělám trošku reklamu, ale židle: http://www.rada.cz/katalog/cs/zdrave-sezeni-therapia jsou sice drahý jak *** ale donutí sedět tak jak se má, protože jinak je to nepohodlné :-D + pohyb + kvalitní matrace na spaní a pohoda, nic mě nebolí :)

Drahý? Ani ne, je to takovej slušnej střed, já mám třeba celogelovou za 30. Pod 10 se beztak nic, na čem by se dalo dlouhodobě sedět, koupit nedá.

Zdenek Henek

« Odpověď #35 kdy: 05. 06. 2014, 21:09:42 »
Udělám trošku reklamu, ale židle: http://www.rada.cz/katalog/cs/zdrave-sezeni-therapia jsou sice drahý jak *** ale donutí sedět tak jak se má, protože jinak je to nepohodlné :-D + pohyb + kvalitní matrace na spaní a pohoda, nic mě nebolí :)

Drahý? Ani ne, je to takovej slušnej střed, já mám třeba celogelovou za 30. Pod 10 se beztak nic, na čem by se dalo dlouhodobě sedět, koupit nedá.

taky mam zidli Therapia, jeste jsem si v nabytku Rada u pani Rusnokove koupil stul s el. pohyblivou deskou. Parada.
Toto vse jsem doplnil velmi dobrym monitorem a klavesnici Maltron a vertikalni mys. Tak snad to telo do duchodu vydrzi :).

Jo jeste se snazim behat, plavat a nejaky to protahovani svalu.

Trident

« Odpověď #36 kdy: 05. 06. 2014, 22:22:06 »
Radim od nejvaznejsich po nejmene zavazne:
1. Vazne psychicke problemy znemoznujici obcas normalni fungovani typu dojit si do samosky pro jidlo. IT uz bych si nejradeji 7mi letech nevybral a radsi treba choval domaci zvirectvo nebo delal neco za co clovek dostane vice kompenzace(nemusi jit o penize) v pomeru k psychicke zatezi.
2. Problemy v osobnim zivote a na socialni urovni (diky samostudiu a pokusum omyl uz mam aspon EQ level hospodskeho povalece)
3. Brisni svaly ochable. Neda se na mne podivat.
4. Problemy se zady
5. Celkovy svalovy korpus ochably
6. Oscilace vahy +- 15 kg a stavy kdy mam pandero a po par mesicich zase koukaji zebra - rozhozeny metabolismus diky silene pracovni dobe

Reseni:
1. Postupne narovnavani zivota a kaslani na praci. Lepsi uz stejne nebudu. Zacinani s novymi konicky a propojovani s IT znalostmi. Pomaha to primo zazracne.
2. Souvisi s bodem 1. Studium a zkouseni metodou pokus-omyl, zrani podpurnych antidepresiv kdyz je nejhur. Zadny alkohol. Duraz na osobnostni rozvoj. Hafan a agility;)
3. Dlouho mne nic nevyhovovalo. Fitness centrum je na nic a kopani vykopu nepomaha a spise je to horsi. Zkousim jizdu na koni.
4. Protahovani, mic a zminene kone
5. Zatim jednostranna zatez behani a jezdeni na kole. Aby se clovek donutil tak minimalne z prace do prace.Pes taky cloveka vyvenci;) Idealni je vsak tanec/plavani. Oboji mne nevyhovuje.
6. Hlidam aktivitu a prijem/vydej energie. Kaslu na nadrizene, nenosim si praci domu. Dodrzuju dusledny rezim a pracovni hygienu.

Trident

« Odpověď #37 kdy: 05. 06. 2014, 22:44:28 »
Docela sem poslední dobou začal přemýšlet o ergonomii a o samotném pobytu u PC. Zatím sem mladej, takže mi 12 hodinové sezení u počítače nedělá problém, ale co do budoucna? Počítače sou relativně nová věc a pokud vím, tak ještě nejsou žádné studie, které by zkoumaly člověka sedícího u PC po celý jeho život a zaznamenávaly postupně fyzické problémy, které nesprávné sezení přináší. Proto se obracím na lidi, kteří již jsou v tomto tématu nějakým způsobem zaběhlí. Co byste poradili mladému člověku, který již ví, že u počítače prosedí značnou část života? Existují například nějaká centra, která se tímto zabývají?
Nechapu proc resis fyzicke problemy. Telo je pomerne snadno opravitelne i v pokrocilejsim veku. Horsi je to s hlavou.
Ale radim ti toto:
1. Velmi dobry monitor, svetly text na cernem pozadi. Automaticka regulace jasu. Pokud nejsi grafik samozrejme. Tam jsou pozadavky jine. Monitor pokud mozno aby umel i pivot. V zavislosti na praci zvazit i pomer stran 4:3. Doporucuji i vice monitoru. Napr jeden otoceny na vysku na logy nebo dtp a druhy na ostatni veci. Aby sel nastavit na maximu zhruba do vice oci a nebo vypodlozit.
2. Poradna zidle.Vse stavitelne.
3. Velikansky nastavitelny stul.
4. Fyzicka moznost treningu pri praci s pocitacem. Kdosi zminil rotoped a nebo jen tak neco zvadat a mackat v ruce kdyz ctes treba dokumentaci nebo maily
5. Klid. Nakopat vsechny do haje kdyz se potrebujes soustredit. Zarid si pracovnu na praci. A take dobra uzavrena sluchatka. To hodne souvisi s psychikou.
6. Vykasli se na ruzne podlozky pod rukou a vyhod je z okna. To je neprirozene a skrti to obeh a nervy. Mnohem dulezitejsi je vybrat si spravnou mys. S dobrou mysi podlozku nepotrebujes
7. Klavesnice. Nejlepe klasicka ala IBM. Zadne mini, ultratenke pokud to okolnosti vyjimecne nevyzaduji. Klavesnici i mirne prizvednout aby se prilis nepropinala ruka.
8. Dej si nejake realne cile. Netrav u pocitace 15 hodin. Venuj se i teorii, diskusi, socialnimu zivotu... zensky;) Spolecensky zivot te sam od toho pocitace bude vyhanet.

fail

« Odpověď #38 kdy: 06. 06. 2014, 22:49:04 »

davkol

« Odpověď #39 kdy: 07. 06. 2014, 10:55:30 »
Trident... http://www.helpguide.org/mental/adhd_add_adult_symptoms.htm
Jenže zrovna IT a související obory jsou dominovány (nebo aspoň značně kontaminovány) lidmi, jejichž typ osobnosti vykazuje příznaky ADD/ADHD, což ale nemusí nutně znamenat, že danou poruchou trpí.

To, co píše Trident, docela dává smysl.

Trident

« Odpověď #40 kdy: 07. 06. 2014, 13:58:56 »
Trident... http://www.helpguide.org/mental/adhd_add_adult_symptoms.htm
Nemam ADHD. Mam jine dusevni problemy ktere se ale projevuji stejne. Nejdrive pres kognitivni funkce pak i fyzicky. Leci se uplne jinak a maji i jasnou pricinu. Bohuzel povinna zivotni vybava baby boomers zapomela ze deckum do zivota jeste vstipit jine veci nez nechod na cervenou nebo poslouchej pancelku.

Navic si myslim ze ADHD jde do jiste miry o umely konstrukt a zjednodusene reseni problemu. Souhlasim i s nazory ze se jedna o jistou evolucni vyhodu vybranych jedincu, ktera do teto spolecnosti a systemu nezapada.

Prohledni si video zde a zvlaste od 4:26:
https://www.youtube.com/watch?v=_dUNWW2D3BM

Neni take od veci rici, ze tezko bude clovek pozorny a zachova si normalni mysleni, pokud bude delat v ohromnem open space a bude ho stale nekdo otravovat.  To se nutne musi nekde projevit. Caste prepinani kontextu je velmi nebezpecna vec. Zacinaji to chapat i zamestnavatele a to i na urovni managementu.