Čtvrt života u počítače

flack

Re:Čtvrt života u počítače
« Odpověď #15 kdy: 18. 05. 2014, 21:25:54 »
Ako uz bolo spomenute treba cvicit. Ja osobne sedim doma u PC na fit lopte miesto stolu mam velku dosku podopretu z oboch stran skrinkami. A v neposlednom rade treba mat fakt zensku spravi to svoje. ;)

Neviem ci je to sedenie na fit lopte najrozumnejsie, ale sedim pohodlne a nuti ma to byt narovnany. 

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 19. 05. 2014, 10:38:50 »
Neviem ci je to sedenie na fit lopte najrozumnejsie, ale sedim pohodlne a nuti ma to byt narovnany.

Tak nejrozumnejsi je stridat to, na cem sedim. Stul obklopit mensim haremem sedadel a stridat treba obycejnou zidli, klekaci zidli, balon. Treba kazdou hodinu, je to zaminka, aby clovek mohl na chvili zastavit pracovni proces a protahnout se. Ovsem ne kazdy si muze dovolit zavalit kancl nabytkem a balony, nicmene kdo dela doma, si tam nataha, co chce.

Kolemjdoucí

« Odpověď #17 kdy: 19. 05. 2014, 11:01:46 »
Ja si koupil http://www.interiergroup.cz/e-shop/zidle/balancni-kancelarske-zidle/54103024 a mam "balon" a zidli v jednom, starou klekacku jsem si ale nechal a k tomu tenhle stul http://www.hobis.cz/cz/partner/interiergroup/vyskove-stavitelne-stoly-motion-ergo/ergo-elektr-stav-stul-delky-180-cm-pamet-ovlad-mse-3m-1800 ,kde muzu i stat. Byl to ranec, ale za ten krk a zada me to stalo. Zatim spokojen.

noname

« Odpověď #18 kdy: 19. 05. 2014, 11:23:44 »
O ergonomii sezení u počítače toho je napsáno skutečně hodně, podobně následky dlouhodobého sezení (nejen) u PC jsou všeobecně známy. Nebudu se rozepisovat, vše naleznete přehledně sepsané například na tomto odkazu (jeden z prvních na seznam.cz). http://ergonomicka-encyklopedie.cz/10_z%C3%A1sad_ergonomie_sezen%C3%AD
Dlouhodobé následky jsou dobře známé, dlouhodobé sezení na židli se přirovnává ke škodlivosti cigaret, případně se hodnotí jako nezdravější v porovnání s prací kopáče. Základem je tedy určitě pohyb (minimálně se říká alespoň 30 minut chůze deně, chůze je pro člověka nejpřirozenější pohyb). Poté je vhodné si pořídit židli s asynchronní mechanikou, ale existují už i jiné systémy, doporučuji před výběrem prohledat web. Určitě se vyplatí si židli vyzkoušet na prodejně a neobjednávat online. Osobně můžu doporučit prodejnu http://www.kancelarskezidle.com/ , ale existuje spousta jiných. Ostatně podle rychlého prolistování webu vypadá, že z dob, kdy jsem kupoval svou židli se "technologie" posunuly jinam, takže se hledání a posuzování stejně nevyhnete ;-). Klidně bych se nebál pár měsíců chodit po prodejnách a dívat se, co je na skladě, kvalitní židle se pohybují cca od pěti tisíc výše.
V situaci, kdy je židle příliš vysoká je důležitá opěrka pro nohy, určitě se vyplatí ji přikoupit, případně pokud nenajdete dostatečně vysokou si udělat vlastní. Pokud nestojíte na celých nohou a ty Vám ze židle visí, mohou Vás (obzvlášť pokud necvičíte) bolet kolena.
Co se týče čištění židle uvažuji, že si v horizontu několika let pořídím nějakou se síťovaným sedákem, protože čalouněný se mi špatně čistí.

To jsou moje laické zkušenosti z nákupu žide před několika lety, v tomto ohledu se opravdu vyplatí pečlivě prohledat web, protože o sezení je toho napsáno a všeobecně známo skutečně hodně, připravit si cca 10 000 + na nákup kvůli možnosti výběru a zkoušet. Rozumná židle s asynchronní se dá pořídit ale už od cca pěti nebo šesti tisíc, pokud se výrazně nezměnily ceny. Ale ani nejlepší židle nenahradí hodiny chůze a rozumného běhání.

Jinak někdo tady vzpomíná stavitelný stůl - měl jsem možnost jej vyzkoušet, jedná se o super věc, ale ten je snad ještě dražší, než kancelářská židle.

noname

« Odpověď #19 kdy: 19. 05. 2014, 11:44:10 »
A ještě taková drobnost - při výběru židle je dobré uvažovat o také o chlazení varlat. Zní to na první pohled jako zbytečnost, ale některé židle mají sedáky tvarované tak, že jsou (např. po dlouhodobějším (víceletém) prosezení) v tomto ohledu nepohodlné, zvláště mluvíme-li o několikahodinovém sezení.

JSH

« Odpověď #20 kdy: 19. 05. 2014, 13:42:32 »
Sezení na míči je fajn, ale ne na celý den. Při sezení na něm jsou hodně namáhané svaly, takže je posiluješ. Pokud na něm ale budeš sedět víc než pár desítek minut, tak se svaly unaví a sroluješ se. Na posilování je míč fajn, ale na celodenní sezení není. Spíš bych ho doporučil někomu, kdo u počítače sedí jen občas.

A taky je sranda, když ten míč pukne. Prý mají ucházet pomalu, ale ten můj byl najednou skoro na dvě půlky.

Jinak doporučuju cvičit. Občas se projít a do dveří třeba zavěsit hrazdu. Není třeba dělat shyby. Stačí se na chvíli vyvěsit a párkrát zatnout svaly.

« Odpověď #21 kdy: 19. 05. 2014, 13:55:01 »
Jinak doporučuju cvičit. Občas se projít a do dveří třeba zavěsit hrazdu. Není třeba dělat shyby. Stačí se na chvíli vyvěsit a párkrát zatnout svaly.
O RLY? Dvere na toto nejsou zcela idealni misto, kdyz se o tu hrazdu leckdo prasti do kebule...

Kolemjdouci

« Odpověď #22 kdy: 19. 05. 2014, 14:30:55 »
Sezení na míči je fajn, ale ne na celý den. Při sezení na něm jsou hodně namáhané svaly, takže je posiluješ. Pokud na něm ale budeš sedět víc než pár desítek minut, tak se svaly unaví a sroluješ se. Na posilování je míč fajn, ale na celodenní sezení není. Spíš bych ho doporučil někomu, kdo u počítače sedí jen občas.

Potvrzuji, ze na vyse mnou uvedene balancni zidli se neda sedet stale s povolenou mechanikou. Pak clovek ztraci kontrolu nad telem.  I v navodu pisou 30min. To je prave vyhoda te zidle oproti jinym, ze se ta balance da zablokovat.

davkol

« Odpověď #23 kdy: 20. 05. 2014, 17:43:18 »
Nesedet, stát u stolu alespon část dne
QFT

Napsal bych víc, ale byl by z toho flejm.
Pokud mas neco proti pocitacovym stolum na stani tak to napis. Ja jsem si to takto zvolila, protoze me bolela zada, protoze neumim u scota sedet. Flejmuj ale jen tehdy, kdyz budes mit rozum a bude to mit hlavu a patu, motherf***er.
To zapáchá problémy s porozuměním psanému textu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 20. 05. 2014, 23:58:59 »
BTW. uz jste videli pocitacove pracoviste s luzkovou upravou? Kdysi se nekde valela fotka, byl tam CRT monitor poveseny nad ksichtem, obrazovkou dolu. Klavesnici si ten dobrak daval asi na bricho. Samozrejmosti byla pak perina a polstar.

Claudie

« Odpověď #25 kdy: 21. 05. 2014, 11:06:09 »
Po třiceti letech u počítače :
- problémy se ztuhlými zády, rameny, krkem - řešení: správné sezení, pohyb, masáže
- nadváha - řešení: racionální stravování, pohyb a neřešit únavu při ponocování tunami čokolády (sušenek, coly... čehokoliv :-)
- často pálící oči (práce u počítače oči většinou dost vysušuje) - řešení: umělé slzy
- problémy se spánkem (narušení rytmu ponocováním, když hoří termín, navíc práce na počítači dost zatěžuje nervovou soustavu)
 - řešení: pravidelný režim, relaxace bez počítače a televize, program F.lux, který po západu slunce mění barvy monitoru (nevhodné pro grafiky), medunka před spaním
-  mírně paranoidní pocity ve smyslu: moje data může kdokoliv sledovat  - řešení: nevědět nic o IT nebo se stát flegmatikem - opatrnost při zacházení se svými osobními daty, fotkami a podobně je spíše užitečná :-)

A nebrat to tragicky, ono, každá práce má něco :-)

« Odpověď #26 kdy: 21. 05. 2014, 12:42:14 »
jeste bych doporucil skvelou hru GEOCACHING. Ta te donuti zvednout se ze zidle a jit do prirody.
U me to funguje. 10kg dolu a dokonce jsem po 20 letech zacal zase jezdit na kole. Driv to bylo z postele do auta, z auta do prace, z prace do auta, z auta do postele.

www.geocaching.com

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 21. 05. 2014, 13:28:21 »
Kdo nema cas na geocaching, muze hrat podobnou hru v ramci firmy, kdy si s kolegy budou navzajem schovavat svacinu. Funguje to skvele ve velkych korporacich, kde clovek musi jit pro svacinu treba do lednicky o nekolik pater vyse, uplne na druhem konci baraku.

Nox

« Odpověď #28 kdy: 21. 05. 2014, 17:33:00 »
Josef Pavlik: Ono staci nemit auto a razem je o pohyb postarano. Pokud si to samozrejme muzete dovolit.

robert

« Odpověď #29 kdy: 03. 06. 2014, 23:59:46 »
Díky za příspěvky. Již jsem začal s předěláváním. Zbavil jsem se vyjížděcího nesmyslu na klávesnici, koupil podložku pod zápěstí a zvedl monitor. Dokonce jsem zašel tak daleko, že jsem si na týden zapůjčil zdravotní židli Spinalis. Židle je prostě úžasná a chtěl bych si ji pořídit. Jak mám však s tímto plánem uspět doma, kde zdraví a ergonomie nikoho nezajímá a nikomu to nic neříká. Pro ně to prostě bude nesmysl za 15 tisíc.  :(