O ergonomii sezení u počítače toho je napsáno skutečně hodně, podobně následky dlouhodobého sezení (nejen) u PC jsou všeobecně známy. Nebudu se rozepisovat, vše naleznete přehledně sepsané například na tomto odkazu (jeden z prvních na seznam.cz).
http://ergonomicka-encyklopedie.cz/10_z%C3%A1sad_ergonomie_sezen%C3%ADDlouhodobé následky jsou dobře známé, dlouhodobé sezení na židli se přirovnává ke škodlivosti cigaret, případně se hodnotí jako nezdravější v porovnání s prací kopáče. Základem je tedy určitě pohyb (minimálně se říká alespoň 30 minut chůze deně, chůze je pro člověka nejpřirozenější pohyb). Poté je vhodné si pořídit židli s asynchronní mechanikou, ale existují už i jiné systémy, doporučuji před výběrem prohledat web. Určitě se vyplatí si židli vyzkoušet na prodejně a neobjednávat online. Osobně můžu doporučit prodejnu
http://www.kancelarskezidle.com/ , ale existuje spousta jiných. Ostatně podle rychlého prolistování webu vypadá, že z dob, kdy jsem kupoval svou židli se "technologie" posunuly jinam, takže se hledání a posuzování stejně nevyhnete ;-). Klidně bych se nebál pár měsíců chodit po prodejnách a dívat se, co je na skladě, kvalitní židle se pohybují cca od pěti tisíc výše.
V situaci, kdy je židle příliš vysoká je důležitá opěrka pro nohy, určitě se vyplatí ji přikoupit, případně pokud nenajdete dostatečně vysokou si udělat vlastní. Pokud nestojíte na celých nohou a ty Vám ze židle visí, mohou Vás (obzvlášť pokud necvičíte) bolet kolena.
Co se týče čištění židle uvažuji, že si v horizontu několika let pořídím nějakou se síťovaným sedákem, protože čalouněný se mi špatně čistí.
To jsou moje laické zkušenosti z nákupu žide před několika lety, v tomto ohledu se opravdu vyplatí pečlivě prohledat web, protože o sezení je toho napsáno a všeobecně známo skutečně hodně, připravit si cca 10 000 + na nákup kvůli možnosti výběru a zkoušet. Rozumná židle s asynchronní se dá pořídit ale už od cca pěti nebo šesti tisíc, pokud se výrazně nezměnily ceny. Ale ani nejlepší židle nenahradí hodiny chůze a rozumného běhání.
Jinak někdo tady vzpomíná stavitelný stůl - měl jsem možnost jej vyzkoušet, jedná se o super věc, ale ten je snad ještě dražší, než kancelářská židle.