Anonym: Díky za věcný a konstruktivní názory, jsem rád, že to nepřešlo ve flame war ;-)
Já osobně to mám tak, že CZ.NIC považuju za důvěryhodnej subjekt.
Uvědomuju si, že Turris vzniknul z přebytku peněz, který něni jednoduchý administrativně někam jen tak ulejt (proto je pro lidi "zadarmo" a proto je "zadarmo" i po uplynutí tří let - otázka je, ejstli to tak, bude, jak jsi sám nastínil).
Je fakt, že vidět surový data před odesláním (nebo klidně po něm) nebo mít jasně danej seznam, to bych uvítal. Na druhou stranu - CZ.NIC má teď k dispozici 1000 routerů, který mají plně v ruce a tím pádem je můžou používat i na věci, který by jinak nešly tak jednoduše. Routery jsou rozesetý na různých ISP na různých kvalitách linky mezi (předpokládám) naprosto rozdílnýma uživatelema. Tedy vysloveně se hodí ke sběru čehokoliv (včetně navštěvovaných serverů, jak jsi nadhodil) a zároveň se hodí k průzkumu sítě z různých pohledů (mám na třeba mysli ping, nmap a jiné).
Nutno podotknout, že vše, co jsem tu napsal, mně osobně nevadí. Já do toho projektu šel s tím, že je mi jedno, co ode mě budou sbírat, kromě vysloveně soukromých informací (tj. uživatelský jména, hesla, e-maily atd.). Takže mnou navštěvovaný servery - ok (na úrovni "navštívil IP adresu 1.2.3.4, port 80"); mnou navázaný spojení na různých portech - ok ("SSH spojení na adresu 1.2.3.4"); spojení navázaný na IP adresu routeru (tj. zvenčí) - ok (opět předpoklad "spojení od IP 1.2.3.4 na port 22, přeloženo na vnitřní IP 10.0.0.10, port 22").
To jsou věci, který mi nevadí. Jiní to můžou mít a mají jinak a já to beru. Ale je fakt, že mít na ruce jasně napsáno, co můžou brát neb co přímo berou, to by bylo fajn. I z pouhý zvědavosti. Pokud jde tedy o víc, než si může člověk prohlídnout ve svym profilu na turris.cz.