Schránka v linuxové konzoli

h7

Schránka v linuxové konzoli
« kdy: 09. 05. 2014, 01:20:00 »
Zdravím, připojuji se k Linux serveru z Windows přes Putty. Někdy tam potřebuji upravit nějaké textové soubory a to v nějakém "normálním" editoru (vim až v případě nejvyšší nouze). Používám interní editor mc. Ten podporuje zkopírování kusu označeného textu, ale jen v rámci souboru (resp. jinak to neumím). Jak lze zkopírovat kus textu z jednoho souboru do jiného (přes clipboard)?

Případně existuje nějaký user-friendly editor běžící v konzoli, který má pokročilejší možnosti? Znám třeba nano, pico, ale to jsou také poměrně jednoduché editory.

Díky za radu.
« Poslední změna: 09. 05. 2014, 13:24:13 od Petr Krčmář »

Jenda

Re:Clipboard v Linux konzoli
« Odpověď #1 kdy: 09. 05. 2014, 02:11:49 »
Prasárna je ty soubory z-concatenate-ovat a pak to zkopírovat v rámci jednoho a zbytek smazat.

Jak lze zkopírovat kus textu z jednoho souboru do jiného (přes clipboard)?
Pokud se to vejde na terminál/do scrollbacku, tak Screen umí kopírovat.

Případně existuje nějaký user-friendly editor běžící v konzoli, který má pokročilejší možnosti? Znám třeba nano, pico, ale to jsou také poměrně jednoduché editory.
Vim, emacs.

jfeg

« Odpověď #2 kdy: 09. 05. 2014, 07:20:18 »
vystacite si s mc a jeho internim screenem

otevrte si F4 soubor do ktereho budete vkladat, pak dejte ALT+` a vratte se do panelu mc
to same provedte pro soubor ze ktereho budete vkladat (zase F4), oznacte si text, z menu Edit (F9) dejte Copy fo clipfile
alt+` se prepnete zpet k upravovanemu souboru a date Edit->Paste from clipfile

« Odpověď #3 kdy: 09. 05. 2014, 08:50:10 »
Můžete kopírovat přes schránku Windows - hodí se to i v případě, kdy potřebujete přenést něco mezi těmi Windows a Linuxem. Text do schránky z Putty zkopírujete tak, že jej prostě myší označíte. Vložíte jej pak pravým tlačítkem myši.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 09. 05. 2014, 09:00:36 »
Normalne v linuxove konzoli by mel jit select and paste. Text oznacite mysi, nasledne vlozite klikem prostrednim tkacitkem. Pokud se pri nektere te akci nachazite v MC ci MCedit, musite pri tom podrzet shift.

Pri trose stesti to bude fungovat i pres PuTTY.

Ivan

« Odpověď #5 kdy: 09. 05. 2014, 09:02:53 »
Terminal Xterm(Putty) podporuje i signaly od mysi. Proto ti taky funguje kopirovani mysi v editoru spustenem na druhe strane.
Pokud ale pri oznacovani zmacknes Shift, tak se text oznaci v Putty (tzn na strane klienta), Editor mc se o tom ani nedozvi, a text se vlozi do schranky ve Windows.

Re:Schránka v linuxové konzoli
« Odpověď #6 kdy: 09. 05. 2014, 18:18:51 »
mcedit umí v některých prostředích vlastní schránku - která zůstává i po opuštění editoru - už jsem se s tím setkal, ale nevím přesně za jakých podmínek

2012

« Odpověď #7 kdy: 09. 05. 2014, 21:52:46 »
oznacit, shift+Ins  ;)

h7

« Odpověď #8 kdy: 10. 05. 2014, 23:35:03 »
Konkatenace souborů je opravdu příliš velká prasárna. To už jsem to řešil tak, že jsem si soubory stáhnul na lokál do Windows, poeditoval a uplodoval zpět.

Ten trik se shiftem pro označení v mc jsem neznal. Ovšem lze označit jen část textu, která se vejde na obrazovku (to mi většinou stačí), ale také to dělá problémy s odsazováním při paste. Takže dobře použitelné pro krátký kousek textu (ideálně max. řádek). Ale hodí se mi to přenos na lokál (dříve jsem si to kvůli tomu vypsal pomocí cat, abych to mohl označit).

Ideální se mi jeví ta rada "Copy fo clipfile" - zdá se, že funguje bezvadně.

Díky moc.

Pavel T

« Odpověď #9 kdy: 11. 05. 2014, 01:30:59 »
Obvykle vím, že bude potřeba něco editovat a tak se přihlásím přes winscp, soubory edituju ve vestavěnym editoru. Vypadá to jako notepad a plně to dostačuje. Navíc z winscp se dá poměrně jednoduše zavolat putty, co se sama připojí, kdybych potřeboval ještě volat nějaký příkazy..