Zdravim,
budu mit X
(X=hodne) linuxovych krabicek, ktere budou sbirat binarni data. Bude to priblizne 4MB za minutu (240MB za hodinu). Kazdych 15 minut mi vypadnou soubory (pro ucely dotazu se jedna o binarni blob, ktery uz nelze komprimovat) o velikosti cca 15MB, jejich pocet bude 1 az 5. Celkove se tedy bude pohybovat velikost mezi 15 a 60MB za 15 minut, jak ktera krabicka.
Tyto data potrebuju ukladat na centralni server.
Problem krabicek je jejich slaby hardware, rad bych pouzil TP-Link wifi routery. Narozdil treba od Raspberry Pi se daji koupit kolem 500Kc se vsim - neni potreba zadna dalsi, SD karta, krabicka, zdroj. Pripojim zdroj, flashnu OpenWrt a je hotovo.
TL-WR741ND za 490Kc ma 4MB flash a 32MB RAM.
TL-WR842ND za 870Kc ma 8MB flash a 32MB RAM, ale ma USB. Teoreticky se
da pripojit root oddil na usb flash disk, ale to nechci. Vzdy se najde blbec, ktery ze zapnuteho routeru flashku vytahne...
Velkou vyhodou je take 5x Ethernet a WiFi, do kterych muzu napichat merena zarizeni.
Puvodne jsem chtel 15 minut ukladat soubory do RAM a kazdych 15 minut je poslat na server - pri 32MB RAM je to nerealne. Navic nebudu mit zalozni zdroje a nerad bych prisel o 15 minut dat.
Otazka zni:
Jak sifrovane dostavat data z krabicek na centralni linuxovy server? Moje napady:
- Samba disk pres OpenVPN. Neni to overkill?
- SFTP (pripojeny disk pres SSH)
- WebDAV (https)
- FTPS / FTPES (sifrovane ftp)
- Rozsekat soubory napr. na 1MB dily (kvuli male RAM) a pres curl je periodicky nahravat pomoci HTTP POST na server, ktery si je spoji. imho velka prasarna...
Rad bych idealne malou rezii, nechci zbytecne velky prenos dat. Uz takhle s tim budu mit na dost mistech problem.
Rad bych to mel bezpecne, tedy aby se nikdo po hacknuti krabicky nemohl dostat k datum poslanych ostatnimi krabickami (kazda krabicka bude mit svuj samotny ucet, oddeleny od ostatnich). Tady se mi libi WebDAV, nastavim konkretni adresar a je hotovo. Samba take neni spatna, ale jak je to s bezpecnosti? U sftp uz se musi
nastavovat chroot, to by snad taky nebyl problem.
Uzivatele vytvoreni pro krabicky nesmi mit pristup k shellu.
U OpenVPN a WebDAV me laka pouzizi certifikacni autority, pokud bude problem, okamzize muzu revokovat certifikat dane krabicky.
Na OpenVPN se mi take libi moznost syslogu a vzdalene ssh administrace krabicek z centralniho serveru (krabicky budou mit neverejne IP).