Cluster ze tří blade serverů

Vojta

Cluster ze tří blade serverů
« kdy: 02. 05. 2014, 22:28:27 »
Zdravím. Potřeboval bych poradit, jak navrhnout serverovy cluster. Jedná se o 3 blade servery, na kterých poběží VS třetích stran (cloud). Napadá mě dat 2 servery do clusteru a pomocí load-balanceru vyvažovat výkon a třetí nechat jako záložní. Záloha probíhá pomocí snaphotu. Je to ok? nebo by to šlo udělat lépe?
« Poslední změna: 02. 05. 2014, 22:36:04 od Petr Krčmář »

Jenda

Re:Cluster ze tří blade serverů
« Odpověď #1 kdy: 02. 05. 2014, 23:01:55 »
Zdravím, potřeboval bych poradit, jaké si koupit kolo, na kterém budu jezdit. Neřeknu vám nic o tom, jak často a v jakém terénu ho chci používat, ani jaký cloud s jakými aplikacemi tam poběží.

Vojta

« Odpověď #2 kdy: 02. 05. 2014, 23:14:09 »
To co v cloudu poběží si zvolí sám uživatel, takže tohle jde do předu těžko zjistit ;) Mě jen zajímá jestli je tohle řešení vhodné. Píšu bakalářskou práci a nemám praktické zkušenosti.

Bla

« Odpověď #3 kdy: 02. 05. 2014, 23:21:02 »
Kromě snad ČVUT a VUT v Brně je fakt jedno, co tam napíšeš, stejně tomu hovno rozumí.
Dej tam cokoliv se SAS nebo HBA.

Vojta

« Odpověď #4 kdy: 02. 05. 2014, 23:32:42 »
Bohužel jsem z VUT  :D

nejsemtu

« Odpověď #5 kdy: 02. 05. 2014, 23:39:48 »
Blade sice nemame, ale load balancer neni spatna moznost. Sami to tak mame. Mame to teda nastaveny tak, ze vytizeni v celku neni 50% a ten zalozni server nepouzivame, imho je to zbytecnost, nic ti nebrani mit vsechny 3 v cloudu.

Vojta

« Odpověď #6 kdy: 02. 05. 2014, 23:47:00 »
No jasný, ale jedná se mi o to, že když jeden klekne, tak aby se nastartoval záložní. Nevím jestli to dobře chápu nebo jestli je to dobrý řešení, ale ty 2 bych dal do clusteru a použil load balancer a třetí nechal jako záložní, kdyby jeden z těch dvou vypadl. VS se ze zálohy obnoví a jede se dál, ikdyž data nebudou aktuální. Prostě redundantní zapojení :)

Jenda

« Odpověď #7 kdy: 03. 05. 2014, 02:28:53 »
No jasný, ale jedná se mi o to, že když jeden klekne, tak aby se nastartoval záložní.
Ne. K čemu? Když jeden umře, přemigruješ z něj služby na ty dva zbývající.

A co bys chtěl loadbalancovat? Jestli jsem to pochopil, jde ti o poskytování individuálních VPS.

anonym

« Odpověď #8 kdy: 03. 05. 2014, 07:31:20 »
3 je v tyhle situaci dost malo

pokud chces mit on-demand spousteni hostu tak jich potrebujes alespon 1 navic proti "zaruceny kapacite" vzdycky bezici, plus kolik chces spicich jako bonus

myslenka je takova ze v pripade ze 1 host zhavaruje tak nechces cekat az se ti jinej spusti, potrebujes co nejrychleji restartovat umrely VMka

nikdo

« Odpověď #9 kdy: 03. 05. 2014, 10:44:02 »
jak jiz bylo zmineno, nepises nic o tom co na tom pobezi... VMware? Hyper-V? XEN? nebo neco jineho. Jinak 3 ziletky je potrebne minimum, predpokladam ze 3 blady neznamena 3 chassi kazda s 16 ziletkami. VMware (vSphere) i Hyper-V (MSSC) si pak s failover cluterem poradi "sam". S Xenem a dalsima zkusenosti nemam. Jinak velmi dulezite je reseni storage, ptz. na tom stoji a pada cely cloud... (i takove reseni tu nedavno bylo...)

Vojta

« Odpověď #10 kdy: 03. 05. 2014, 10:59:26 »
Virtualizaci zajistí VMware. 3 blade = 3 žiletky.Se storage by neměl být problém. Jde mi o to, jak ty servery zapojit, aby byla zajištěna vysoká dostupnost, která je při cloudu potřeba a abych z nich dostal maximum.

nikdo

« Odpověď #11 kdy: 03. 05. 2014, 11:05:55 »
V pripade vyuziti platformy od spolecnosti VMware se to co hledas jmenuje HA (High Availability) a v KB VMwaru najdes spoustu WH i BP. Doporuji tedy nejprve neco o tom precist a pochopit jak to pracuje. Az pak resit samotne zapojeni a nastaveni...

Bla

« Odpověď #12 kdy: 03. 05. 2014, 11:11:31 »
Koukám, že to VUT dává taky vzdělání celkově nahovno, když si ani neumí vygooglovat to svoje Google:blade high availability.

Jako druhý post by našel tohle:
http://amod.ee.duke.edu/PAPERS/ibms_smith.pdf

To je až smutný řekl bych.

nikdo

« Odpověď #13 kdy: 03. 05. 2014, 11:17:53 »
A co se tyce storage, tak tu v zadnem pripade nepodcenuj... jedna se o nejslabsi clanek celeho cloudoveho reseni. Mas 3 nezavisle ziletky, kdyz jedna umre VM, ktere na ni bezeli se otoci a pusti se jinde. Idealne by mely byt servery redundantni na urovni celeho chassi... tzn. alespon 2 chassi a kazde o 3 ziletkach. Porad ti zustava problem se storage data by nemela byt redundantni jen na urovni disku/polic, ale na urovni alespon dvou nezavislych ulozist (idealne synchrone replikovanych). Pri reseni s jednou storage ti pada cely cloude s padem jedne storage... A ver tomu ze obcas se stane ze i lepsi HW odejde do kremikoveho nebe. Klidne to muze byt vlivem ktery nepredvidas (napr konec ledna... hodne toho bylo na lupe...)

Vojta

« Odpověď #14 kdy: 03. 05. 2014, 11:49:50 »
Díky. Princip HA, už mi je jasný. Co se týče storage, tak je implementováno diskové pole IBM N6210. To je kategorie midrange v zapojení dual – controller active - actice. 14 ks 600GB 15.000 rpm FC HDD a 14 ks 1 TB SATA HDD.
Zapisuje na typ RAID 6. Pole je díky tomu odolné proti současnému výpadku dvou disků při zachování stejného výkonu. Organizace nepočítá s doupením dalšího redundantního pole. Myslíte, že je tohle diskové pole dostačující?