Grub startuje do příkazového řádku

Grub startuje do příkazového řádku
« kdy: 27. 04. 2014, 13:42:06 »
Ahoj.

Cílem mého pokusu je mít počítač, který po startu nabídne tabulku s výběrem operačních systémů Linux Mint 16, Windows7 a Windows XP

Situace: jeden fyzický disk "sda" rozdělen na tyto partitions
dev/sda1      /boot        primární    ext2            zde je bootloader - grub - pro linux mint 16
dev/sda2      /windows  primarní    FAT32        oddíl pro windows 7
dev/sda3      /winxp      primární    FAT32        oddíl pro windows XP
dev/sda4 - extended oddíl
dev/sda5      /data        logický      FAT32        oddíl pro sdílení dat mezi všemi instalovanými OS
dev/sda6      /              logický      ext4            root linux mint 16
dev/sda7      /usr          logický      ext2            programy linux mint 16
dev/sda8      SWAP                                       SWAP

A.
nejprve jsem nainstaloval linux mint 16. Bootloader - grub - je v sda1 a root má v sda6 - vše fungovalo zcela správně.

B.
instaloval jsem win XP do sda3 (při té příležitosti jsem jej přeformátoval na NTFS) a po restartu se objevila chyba:
"Chyba disku
 Restartujte libovolnou klávesou"

OK, řekl jsem si, nejspíše instalace winXP přepsala MBR - tak jsem obnovil zavaděč - grub - z live DVD linux mint16 a po restartu se objevil prompt:
"grub >"

Po zadání příkazu: configfile (hd0,msdos1)/grub/grub.cfg se zobrazí nabídka instalovaných OS a linux jde spustit.

C.
Nastavil jsem si v grub.cfg aby mi tabulka výběru OS svítila neustále, provedl jsem update-grub

D.
Programem "fdisk" jsem si ještě zkontroloval partitions a nastavil jsem příznak "zavádět" na /dev/sda1 (tam kde je /boot linuxu). Po restartu na mě ale opět vybafne prompt: "grub >"

Otázka:
Kde to musím nastavit, aby se mi místo promptu "grub >" rovnou zobrazila tabulka nainstalovaných OS ? Googlim po celém internetu, ale vážně už fakt nevím, jak mám grubu říct, že má konfiguraci (grub.cfg) na (v jeho značení) hd0,msdos1.
Nevíte prosím někdo kde se ještě nastavuje kromě /etc/default/grub.cfg ?

Děkuji
« Poslední změna: 27. 04. 2014, 19:28:53 od Roman Bořánek »

flack

Re:prompt "grub >"
« Odpověď #1 kdy: 27. 04. 2014, 15:05:13 »
Bezne sa to robi tak ze ako prve nainstalujes WINDOWS a potom LINUX. Pretoze linuxovy zavadzac vie zaavdzat aj windows a ine operacne systemy.

Ak to robis tak ze najprv nainstalujes LINUX a potom WINDOWS. Tak po installaci windowsu sa musis chrootnut(napr skrz livecd) do svojho LINUXU a  opravit zavadzac. Malo by stacit spustit "sudo update-grub". Pozri si ako sa robi chroot.

black3r

« Odpověď #2 kdy: 27. 04. 2014, 15:53:05 »
problem by som videl v tom, ze si zle obnovil grub z live cd/dvd a grub sa defaultne snazi hladat konfigurak na cd-cku (kvoli tomu sa to vacsinou robi tak ako flack napisal po chrootnuti do nainstalovaneho linuxu).. ak sa vies dostat do svojho nainstalovaneho linuxu, tak najjednoduchsie bude asi skusit spustit z tvojho nainstalovaneho linuxu prikaz
Kód: [Vybrat]
grub-install --target=i386-pc --recheck --debug /dev/sda

« Odpověď #3 kdy: 27. 04. 2014, 16:42:00 »
Díky moc

Příkaz:
Kód: [Vybrat]
grub-install --target=i386-pc --recheck --debug /dev/sda
fungoval - teď se mi nabídne tabulka s instalovanými OS, akorát ale jen win7 a Linux - XP chybí, to ale budu řešit až dále, případně to vyřeším Virtual boxem.

jenda

« Odpověď #4 kdy: 27. 04. 2014, 19:13:26 »
jj ... a pokud to nenabidne ostatni OS, nainstalovat novejsi grub(ma auto scripty,prohrabe disky) a pak grub-install
nebo editovat grub.cfg rucne a ZALOHOVAT SI KOPIE !!