Zabezpeceni sluzeb

rob

Zabezpeceni sluzeb
« kdy: 05. 09. 2010, 12:37:49 »
Chtel bych se zeptat, jaka bezpecnostni opatreni pouzivate na vasich serverech. Nejde mi o konfiguraci konkretnich sluzeb nebo fw, ale napriklad jestli se vyplati konfigurovat chroot ci SElinux.

ext3fs

Re: Zabezpeceni sluzeb
« Odpověď #1 kdy: 05. 09. 2010, 14:42:43 »
chroot nektere sluzby primo vyzaduji/doporucuji, treba Bind. Naopak u nekterych chroot muze delat problemy - Postfix.je to asi pripad od pripadu. SELinux v pripade RH/CentOS vypinam - delal mi vice problemu nez uzitku. Osobne preferuji na zabezpeceni sluzeb treba inetd/xinetd.

pepazdepa

« Odpověď #2 kdy: 06. 09. 2010, 08:56:27 »
Chtel bych se zeptat, jaka bezpecnostni opatreni pouzivate na vasich serverech. Nejde mi o konfiguraci konkretnich sluzeb nebo fw, ale napriklad jestli se vyplati konfigurovat chroot ci SElinux.

OpenBSD :) No otazka je, co je pro tebe bezpecnost -- pokud si das dementni distribuci jako Ubuntu, kde se sere na veci podstatne a honi se GUI, tak vsechna tvoje prace bude k nicemu.

Prvne si udelej porad v hlave komu duverovat a co je pro tebe podstatne a co ne. Jaky OS nebo linux distro ma bezpecnostni nastaveni v default, kolik jejich sluzeb bezi pod rootem, jaky doporucuji options na primountovane FS atp. Proste si udelat prehled o jejich stylu... Napr. existuje distro Openwall, ktery vypada dobre. Rozhodne bych se vyhnul vsem Archum, Ubuntu, Fedora.

« Odpověď #3 kdy: 06. 09. 2010, 23:38:16 »
Naopak u nekterych chroot muze delat problemy - Postfix.

Provozuju postfix ve FreeBSD jailu a na problémy jsem nenarazil. Jaké jsou v chrootu?

rob

« Odpověď #4 kdy: 07. 09. 2010, 19:49:14 »
Pouzivam linuxovou distribuci debian. Rikat, ze cokoli s GUI je k nicemu, je hloupost. Prijde mi neprakticke a casove narocne na administraci nastavovat v chrootu dovecot+postfix+antivir+antispam+Mysql, abych mel funkcni a "bezpecny" postovni server, kdyz pak ctu v diskuzi pod clankem http://www.root.cz/clanky/bezpeci-s-chrootem/, ze opustit chroot neni nic tezkeho.A to nezminuji aktualizace.

« Odpověď #5 kdy: 07. 09. 2010, 21:22:02 »
Prijde mi neprakticke a casove narocne na administraci nastavovat v chrootu dovecot+postfix+antivir+antispam+Mysql, abych mel funkcni a "bezpecny" postovni server, kdyz pak ctu v diskuzi pod clankem http://www.root.cz/clanky/bezpeci-s-chrootem/, ze opustit chroot neni nic tezkeho.A to nezminuji aktualizace.

No a jsme u toho, na co narážel pepazdepa - bezpečnost není o technologii, bezpečnost je o politikách.

Takže na co ses chtěl vlastně zeptat? Jaké máme politiky, nebo jak je naplňujeme technologií?
To první Ti nejspíš nikdo neřekne a to druhé je Ti k ničemu :)

Takže imho smysluplný dotaz by byl jedině "mám politiku takovou a makovou a chtěl bych ji nějak zrealizovat. Jakou techologii doporučujete/používáte?"

ext3fs

« Odpověď #6 kdy: 08. 09. 2010, 07:23:25 »
Naopak u nekterych chroot muze delat problemy - Postfix.

Provozuju postfix ve FreeBSD jailu a na problémy jsem nenarazil. Jaké jsou v chrootu?

Vzpominam si treba na komunikaci z mysql pres socket. mysql v chrootu nebylo, takze komunikace misto pres socket musela jit pres 127.0.0.1...ale urcite toho bylo vic.

« Odpověď #7 kdy: 08. 09. 2010, 08:11:23 »
Vzpominam si treba na komunikaci z mysql pres socket. mysql v chrootu nebylo, takze komunikace misto pres socket musela jit pres 127.0.0.1...ale urcite toho bylo vic.

No ale to neni problem, to je by design :)

Plysak

« Odpověď #8 kdy: 09. 09. 2010, 00:31:18 »
Chroot jsem nahradil OpenVZ virtualy a nemam jediny problem. U vseho lze nastavit navic vlastni FW, zalohovani jednotlivych sluzeb je otazkou zazalohovani virtualu a pripadna oprava sluzby znamena jen restore virtualu ze zalohy. Ciste, oddelene a pohodlne.. mam proste virtualizaci rad :)