Gnome fallback špatně funguje na dvou monitorech

Gnome fallback špatně funguje na dvou monitorech
« kdy: 10. 04. 2014, 02:10:43 »
Ahoj,
musel jsem preinstalovat Ubuntu 12.10 na Ubuntu 13.10.
Pouzivam Gnome Fallback bez efektu, nebo jak se jmenuje (proste ta verze, co vypada jako stare Gnome 2.x).

U noveho Ubuntu mam neskutecny problem se dvema monitory. Jeden je integrovany v notebooku (LVDS1 1366x768) a druhy mam pripojeny pres HDMI (HDMI1 1920x1080).
Standardne je vychozi monitor ten na notebooku, coz nechci. Az do ted jsem vzdy v linuxu spustil "xrandr --output HDMI1 --primary" a horni i dolni lista v Gnome preskocila na HDMI monitor a roztahla se od kraje ke kraji.

V novem Ubuntu mi to udela nasledujici:
po nabootovani je hlavni LVDS1 v noteboku https://dl.dropboxusercontent.com/u/6943408/vga.jpg
panely jsou na LVDS1 a dole na panelu je seznam oken - ok.

Jakmile spustim "xrandr --output HDMI1 --primary" stane se https://dl.dropboxusercontent.com/u/6943408/hdmi.jpg
Gnome panely zustanou v rozliseni 1366x768, ktere ma LVDS1. Vubec se neroztahnou ke kraji monitoru. V dolnim panelu se prestanou zobrazovat otevrene programy.

Pokud natvrdo nastavim HDMI1 jako primarni v ~/.config/monitors.xml, je po nabootovani vse ok. Jakmile ale vytahnu HDMI kabel, panely se presunou na LVDS1 v notebooku ale v rozliseni 1920x1080, takze zbyvajici kus panelu vpravo nevidim. Vubec se tak nedostanu k appletu s hodinami, zvukem, vypnuti pc,...
A ja potrebuju casto notebook odpojit od monitoru. Driv to fungovalo.

Zkousel jsem Nautilus i Nemo. Take jsem zkusil vytvorit noveho uzivatele, abych mel nove defaultni nastaveni - problem porad stejny.

Co se s tim da delat? Takhle je to nepouzitelne.

« Poslední změna: 10. 04. 2014, 09:36:08 od Petr Krčmář »
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

alfonz

Re:Ubutnu 13.10 Gnome fallback - spatne zobrazeni panelu na 2 monitorech
« Odpověď #1 kdy: 10. 04. 2014, 08:37:48 »
chová se tak i Unity? Problém toho gnome fallback, je že je to opravdu fall back a ani GNOME to moc nestuje a často tam jsou chyby.
Já používám normální Unity a to se bez problémů přizpůsobuje. Tedy ono automaticky se rozkládá na dostupnou plochu (i bez xrandr příkazů)

K tomu fallback > zkoušel jste přes gnome nastavení monitoru upravit ten pannel? mělo by jít vybrat kde všude se bude zobrazovat a tedy i vytvořit ho dříve > tedy aby se nepoužil původní rozměr monitoru.

Re:Gnome fallback špatně funguje na dvou monitorech
« Odpověď #2 kdy: 10. 04. 2014, 15:50:29 »
Unity je asi ok. Horni panel je na obou monitorech, ale ja Unity nechci.

Ted jsem doinstaloval xubuntu-desktop. V Xfce jsem nastavil dva monitory: HDMI1 a vpravo od nej LVDS1. Kdyz vytahnu HDMI kabel, jenom zmizi obraz a panely se nepreskupi. Kdyz pak udelam screenshot, na obrazku jsou oba monitory, jako byl HDMI stale pripojeny.

Nemuze to byt instalaci bumblebee, primusu a nividia ovladace?
"Kdo v zájmu bezpečí obětuje část své svobody, v konečném důsledku přijde o svobodu i svou bezpečnost."

alfonz

« Odpověď #3 kdy: 10. 04. 2014, 19:26:44 »
jak říkám, vím o spousty chybách, které jsou právě v těchto méně používaných prostředích a to z toho důvodu, že se moc často nepoužívají. Můžete zkusit vyplnit bug, případně vyzkoušet 14.04 > možná tam to bude fungovat??

Ještě jednodušší řešení je zkusit na týden používat Unity např. na 14.04 a pak uvidíte pravděpodobně, že vám to problém vyřeší a ještě možná i zrychlí organizaci. Několik lidí např. z Windows 7 mi řeklo, že Unity, je ještě lepší v ovládání, než Windows7.

Případně pokud to fungovalo na 12.10/12.04, proč se nevrátíte? 12.04 má dlouhodobou podporu.

« Odpověď #4 kdy: 10. 04. 2014, 20:50:47 »
Ja Unity zkousel nekolik dni, ale nelibi se mi. Otevrete si 10 programu a pripojte 5 disku a postranni lista je neprehledne plna.
To same ve Windows 7 - moje prvni akce je vypnuti seskupovani oken (ty ctverecky se mi nelibi, chci kazde okno samostatne na liste). Ve Windows 8 jsem  hned daval ClassicShell.
Proste nechci nic jineho, chci to, co mi funguje a na co jsem zvykli. Par lidi v mem okoli uz take pouziva Unity, museli si zvyknout a uz moc nenadavaji. Fascinuje me jejich pristup, dost funkci, ktere v Gnome pouzivali a v Unity nejsou proste prestali pouzivat. Nejdriv nadavali a dnes vysvetluji, ze je stejne nepotrebovali. Nakonec bez GUI se v dobach MS-DOSu taky dalo zit. Ale ja se nehci vracet o X let zpatky!

Problem s rozlisenim u 2 monitoru je chyba (The panel won't resize properly when the screen resolution changed.).
Zkousel jsem xfce a gnome v Ubuntu 13.10, Xubuntu 13.10, Debian Jessie, Ubuntu 14.04 beta - vsude to delas stejny problem.

Ted jsem nainstaloval a trochu nastavil Linux Mint 16, ma Cinnamon a je asi nejpouzitelnejsi. Ale problem pri odpojeni monitoru je porad.
Asi jsem moc narocny, kdyz chci 2 monitory... Tuto funkci vsechny linuxove distribuce dlouhe roky umely, az v nejnovejsich verzich ji vsude rozbily :-(

Rad bych se vratil k 12.04, ale ma podporu na desktopu jen do 15.04. 12.10 co jsem do ted mel konci podpora za 2 tydny.
Stejne bych jednou musel prejit. Navic mam problem s aplikacemi, nedavno jsem potreboval nainstalovat nodejs a cordova na 12.10 a uz jsem musel pridavat ppa zdroje a resit stare verze balicku.

mc

« Odpověď #5 kdy: 10. 04. 2014, 21:37:27 »
Nedá se potom xrandr ta aplikace co dělá ty panely (? gnome-panel ?) restartovat (repektive zabít a znovu spustit)?

Z jiného soudku. Jdou v rom gnome fallback používat nějaké aplety? Například applet jako byl v gnome 2 co ukazoval vytížení procesoru a sítě. Zatím přecházím na mate.

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 10. 04. 2014, 21:53:27 »
Máš v titulku spoustu nadbytečných informací. Stačilo by prosté "Gnome špatně funguje"  ;D

Kedy

« Odpověď #7 kdy: 10. 04. 2014, 22:13:30 »
Rad bych se vratil k 12.04, ale ma podporu na desktopu jen do 15.04. 12.10 co jsem do ted mel konci podpora za 2 tydny.
Stejne bych jednou musel prejit. Navic mam problem s aplikacemi, nedavno jsem potreboval nainstalovat nodejs a cordova na 12.10 a uz jsem musel pridavat ppa zdroje a resit stare verze balicku.

Upřímně jsem se trochu lekl toho konce, není náhodou 12.04 LTS s podporou 5 let? Nebo na desktopu je to jinak? Díky za info, chystám se na reinstall v nejbližší době totiž a spoléhám na další tři roky podpory ...

alfonz

« Odpověď #8 kdy: 11. 04. 2014, 08:18:35 »
Ubuntu 12.04.4 LTS  Precise  >> February 6, 2014 >> support until April 2017
https://wiki.ubuntu.com/Releases

pokud připojujete 5 disků, tak možná to může být obtížnější. Stále je možnost zmenšit ikony, takže jich může být. Jinak naprosto chápu, proč lidi nakonec řeknou, že to vlastně nepotřebují. Také jsem ze začátku měl s Unity problém > pak jsem, ale právě přišel na to, že úspora prostoru je obrovská, rychlost v pořádku a hlavně se neplete do cesty 90% případů, prostě funguje.

« Odpověď #9 kdy: 11. 04. 2014, 10:57:59 »
Upřímně jsem se trochu lekl toho konce, není náhodou 12.04 LTS s podporou 5 let? Nebo na desktopu je to jinak? Díky za info, chystám se na reinstall v nejbližší době totiž a spoléhám na další tři roky podpory ...
Mate pravdu od 12.04 ma desktop i server 5 let. Predtim byl 5 let server a 3 roky desktop.