Notebook pro Linux s dlouhou výdrží

mc

Notebook pro Linux s dlouhou výdrží
« kdy: 02. 04. 2014, 21:42:29 »
Začínám přemýšlet čím nahradím svůj Asus Eee PC 1005HA. Tento malý netbook s Atomem především u mne exceloval svou výdrží na baterie - to jsem mnohokrát v terénu ocenil.

Rád bych opět něco s velmi dlouhou výdrží, něco lehkého a něco majícího ethernet port (divné, ale ten asi vychází z módy či co). Nepohrdnu vyšším výkonem a rád přivítám kapku větší rozměr obrazovky. A hlavně funkční GNU/Linux (Ubuntu nebo Debian a asi tam narvu Mate - jsem dost konzerva a nehodlám zatím opustit prostředí typu GNOME 2).

Zatím zvažuji:
Toshiba Satellite Z30-A-12Z
http://www.toshiba-czech.com/laptops/satellite/satellite-z30-a/satellite-z30-a-12z/
Má výdrž prý až 12h a hmotnost 1.2 kg. Na můj vkus je možná již příliš velký a také není z nejlevnějších.

Má s ním někdo zkušenost? Jaké problémy mne mohou potkat při snaze dostat tam GNU/Linux? Máte nějaký typ případně na vhodnější alternativu?

Re:Notebook pro Linux s dlouhou výdrží
« Odpověď #1 kdy: 02. 04. 2014, 23:22:42 »
MacBook Air + Ubuntu 14.04 ?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Jenda

« Odpověď #2 kdy: 02. 04. 2014, 23:45:18 »
Osobně jsem z EEE1005HA upgradoval na Asus U36G. Spokojenost. Vydrží tak 7 hodin. Na starších kernelech bylo potřeba dát parametry "pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1", teď už to možná funguje defaultně.

Jenda

« Odpověď #3 kdy: 02. 04. 2014, 23:48:12 »
Nerozebiratelný, neupgradovatelný.

Jinak pokud tazatel požaduje 12 hodin, tak bych uvažoval o externí baterce. Třeba http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=14613. $55, 650 gramů, no nekupte to.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 03. 04. 2014, 00:23:31 »
Nerozebiratelný, neupgradovatelný.

To jako vazne MacBooky dnes nejdou rozebrat?

« Odpověď #5 kdy: 03. 04. 2014, 00:40:30 »
To neni vada... Treba ted mam telefon Asus ktery neni rozebiratelny, nema slot na kartu. a "má bejt?" jak pravil klasik.
Ale je to asus takze plastovej aušus a po prvnim padu na asfalt dodrenej jak svina :(

mc

« Odpověď #6 kdy: 03. 04. 2014, 10:21:26 »
Osobně jsem z EEE1005HA upgradoval na Asus U36G. Spokojenost. Vydrží tak 7 hodin. Na starších kernelech bylo potřeba dát parametry "pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1", teď už to možná funguje defaultně.

Děkuji za zajímavý tip. Žel nenašel jsem, že by se dnes dal koupit.

mc

« Odpověď #7 kdy: 03. 04. 2014, 10:38:28 »
...
Jinak pokud tazatel požaduje 12 hodin, tak bych uvažoval o externí baterce. ...

V doporučení MacBook Air mne trochu polévá pot u toho Mac - to je pro mne synonymum nesvobody... Nicméně jsem se odpoutal od předsudků a mrkl na něj. Nevypadá špatně, ale nemá ethernet (to je ta nová móda) a ten vyžaduji. Dále nevidím nějakou jednoduchou možnost ho napojit na projektor.

Pokud jde o výdrž, chci "dlouhou" výdrž bez externí baterie. Tedy papírově kolem 10 h, abych mohl očekávat, že v reálu se to bude blížit 7 hodinám (procesor zaměstnán lehce, ale displej bude stále pořád svítit).

« Odpověď #8 kdy: 03. 04. 2014, 11:02:36 »
Nesvoboda no... Taky jsem mel idealy, nakonec i vetsina opensource vyvojaru co znam preferuji proste funkcnost.
Ethernet - hm, taky jsem kroutil hlavou, ale nejak jsem zjistil, ze to neni limit. A pripadne myslim je thunderbolt redukce no...
Projektor - to same jako bod 1)

strepty

« Odpověď #9 kdy: 03. 04. 2014, 11:14:27 »
Air je tenky asi ako ipad1 tam by sa asi ani ethernet nevosiel :-) najlepsie je mu na kolenach a tam je lepsie wifi, koli vydrzi by som tam nechal mac os. Tusim to ma moznost strcit do thunderboldu alebo do usb redukciu na monitor, ale ako vsetko od apple je to drahe.

mc

« Odpověď #10 kdy: 03. 04. 2014, 11:34:42 »
Air je tenky asi ako ipad1 tam by sa asi ani ethernet nevosiel :-) najlepsie je mu na kolenach a tam je lepsie wifi, koli vydrzi by som tam nechal mac os. Tusim to ma moznost strcit do thunderboldu alebo do usb redukciu na monitor, ale ako vsetko od apple je to drahe.

OK. Děkuji za tip, ale papírově proti mnou zatím vyhlídnuté Toshibě nevidím výhodu. 13 palcová varianta MacBook Air je mírně větší a těžší, nemá ethernet, ani D-SUB ani HDMI. Má o jeden USB 3.0 port méně. Je také mnohem dražší. Já potřebuji Linux, jelikož software co dělám, by sice na OSX asi portovat šel, ale nedávalo by to pro mé účely smysl.

Od Toshiby mne zatím odrazuje zda nebude problém s Linuxem a to, že je kapičku větší než můj vysněný ideál. Také mám strach zda ten antireflexní displej se ve skutečnosti nebude příliš lesknout (nechápu proč matné displeje se téměř nedělají).

« Odpověď #11 kdy: 03. 04. 2014, 13:24:30 »
Vyuziva SW primy pristup k HW? Ja taky vyvijim v linuxu, ale jen "obycejny" weby a tim padem u me vyhralo vybrat co nejlip notebook a pak widle mit jako zavadec Virtualboxu s Ubuntu a vyvojovym prostredim.

mc

« Odpověď #12 kdy: 03. 04. 2014, 14:56:35 »
V mém případě jde o webové aplikace, které mají i serverovou část, která přistupuje k velmi různorodému HW po různorodých rozhraních (USB/RS-232, USB/RNDIS, ethernet, BT, WiFi,...), kde sbírá a předává data. Serverová i GUI webová část není vázaná jen na klasické PC. Obě části (ale třeba jen jedna z nich) může běžet na Android. A jsou tam i jiné variace.

Tvé řešení by asi pro můj účel bylo problematické. Navíc MS Windows považuji za obrovskou bezpečnostní díru (to ber jako fakt a nesnaž se mi to vymluvit:-).

« Odpověď #13 kdy: 03. 04. 2014, 15:17:59 »
 ;D

Jenda

« Odpověď #14 kdy: 03. 04. 2014, 20:52:45 »
To jako vazne MacBooky dnes nejdou rozebrat?
Rozebrat by to možná ještě šlo, ale všechno (RAM, baterka, snad i čipy SSD?) je připájeno na desce.