Dobrý den,
přicházím s víc tématem do diskuze než dotazem. Potřebuji si ujasnit několik věcí ohledně správy a konfigurace linuxových serverů. Svůj dotaz si dovolím rozdělit do víc témat protože bych se rád zaměřil na jednotlivé věci.
Teď by mě konkrétně zajímalo jestli používáte pouze shell, kombinaci shellu a GUI a nebo pouze nástroje v GUI? Omlouvám se za extrémní zjednodušení a zobecnění dotazu a chápu, že asi záleží na situaci, ale stejně.
1 Co se týká pouze GUI administrace. Domnívám se že pouze pomocí GUI nelze server nakonfigurovat protože nástroje v systému zdaleka neobsahují ani zlomek nastavení které jsou v konfiguračních souborech. Když se podívám jak vypadá nastavení samby, montování disků, správa hw a služeb, ... v ovládacím panelu u LinuxMint (vím že to není serverový os) ze kterého píši tak bych řekl že ani nápad. Různý opensource je často kompromisní řešení. Umím si představit nějaké na zakázku naprogramované nástroje a skripty které spouštím z grafického prostředí, ale stejně je tu nutnost jít do shellu.
2. Co se týká kombinace shellu a GUI. Mám trochu obavu co se bude dít když tu samou službu (třeba apache, samba, ...) budu spravovat ze shellu zápisem konfiguračních souborů a zárověň z GUI pomocí grafických nástrojů. Docela se obávám situace, kdy v shellu změnim něco s čim ten grafický nástroj nepočítá a bude problém. Přijde mi, že by si měl administrátor vybrat - buď být tvrďák a jít do shellu a nebo být buchta a držet se grafiky. Jediné s čím bych dokázal žít a žiji je třeba aplikace typu phpmyadmin která dělá co má, ale ta jen pracuje s databází a nekonfiguruje samotnou službu.
3. Čistě shell. Moje osobní představa kterou jsem získal po přečtení docela hodně diskuzí je, že GUI nemá na linuxovém serveru žádný význam. Jediný význam GUI je v momentu kdy chci jít na internet. Domnívám se tak, protože kdykoliv jsem někde něco řešil tak jsme vždy řešili konfigurační soubory. Sám něco přez rok používám CentOS v minimální instalaci a jsem na tom schopný provozovat menší webhostingový server a mám několik samba serverů. Na konfiguraci jsem si napsal skripty které práci dramaticky urychlí a předejde se chybám. Taky mi vyhovuje že se na servery dostanu přes SSH protože je to rychlé a často mám špatné internetové připojení. Je čistě shell cesta kterou jít???
Já jsem pro možnost tři a rád bych slyšel nějaké názory z praxe. Předem moc dík za ochotu sdílet vědomosti. P