Multiplatformní aplikace

r23

Multiplatformní aplikace
« kdy: 29. 03. 2014, 13:25:34 »
Potřeboval bych poradit s optimální platformou pro vývoj multiplatformních aplikací. Jde i hodně o výkon (DSP aplikace), používám přímý přístup k HW (na windows si umím napsat kernel mode driver proti vlastní desce). Je mi jasné, že toho přenositelné nebude, ale to asi není tak kritické. Spíš mi jde o aplikaci nad tím, která na těch datech něco bude počítat, zde si vymyslím nějakou abstrakci a v případě přenosu na jinou platformu to přepíšu.
jádro by mělo být v C, C++, případný grafický výstup realizovaný přes openGL. Hlavní, co nevím, jak řešit GUI, tady bych chtěl aby to opravdu stačilo jen přeložit. To samé bych ocenil i u abstrakce síťového rozhraní, většinou data přijímám po Ethernetu. Ale to asi nepůjde, reálně na windows i při optimalizovaném přístupu narážíme na omezení vlastního systému. Pochybuji, že nějaká abstrakce zase víc nesrazí výkon.
Časem bych si chtěl zkusit i GPU.
Částečně toto dělám profesionálně, ale v práci není čs si hrát a zkoušet zajímavé myšlenky. Tohle bude spíš hobby, jehož výsledky pak můžu nasadit i v práci, a něco se naučit.
Moje domácí primární platforma je OSX, takže bych chtěl většinu věcí vyvíjet na něm.

Dáky za nápady.

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Multiplatformní aplikace
« Odpověď #1 kdy: 29. 03. 2014, 13:37:18 »
na GUI zvolit QT? Nevím, možná python ... záleží na tom, čeho chceš přesně dosáhnout. Také se nabízí java, ale ...

Novy

« Odpověď #2 kdy: 29. 03. 2014, 13:38:56 »
Přenositelnost je dobrá pro plážová lehátka.

pavele

« Odpověď #3 kdy: 29. 03. 2014, 14:13:44 »
Vzhledem ke zkušenostem, která vyplívá z otázky, nechápu tento dotaz.
Osobně mám osm let GUI s Pythonem, přes které prošly dvě ditribuce a pět verzí distribuce.

pavele

« Odpověď #4 kdy: 29. 03. 2014, 14:16:05 »
Pardon, ne vyplívá, ale vyplývá... ;D

Trident

« Odpověď #5 kdy: 29. 03. 2014, 14:58:08 »
Potřeboval bych poradit s optimální platformou pro vývoj multiplatformních aplikací. Jde i hodně o výkon (DSP aplikace), používám přímý přístup k HW (na windows si umím napsat kernel mode driver proti vlastní desce). Je mi jasné, že toho přenositelné nebude, ale to asi není tak kritické. Spíš mi jde o aplikaci nad tím, která na těch datech něco bude počítat, zde si vymyslím nějakou abstrakci a v případě přenosu na jinou platformu to přepíšu.
jádro by mělo být v C, C++, případný grafický výstup realizovaný přes openGL. Hlavní, co nevím, jak řešit GUI, tady bych chtěl aby to opravdu stačilo jen přeložit. To samé bych ocenil i u abstrakce síťového rozhraní, většinou data přijímám po Ethernetu. Ale to asi nepůjde, reálně na windows i při optimalizovaném přístupu narážíme na omezení vlastního systému. Pochybuji, že nějaká abstrakce zase víc nesrazí výkon.
Časem bych si chtěl zkusit i GPU.
Částečně toto dělám profesionálně, ale v práci není čs si hrát a zkoušet zajímavé myšlenky. Tohle bude spíš hobby, jehož výsledky pak můžu nasadit i v práci, a něco se naučit.
Moje domácí primární platforma je OSX, takže bych chtěl většinu věcí vyvíjet na něm.

Dáky za nápady.

Poslys. Prijde mi ze nevis co chces ale to vyzadujes.
Je to hodne zmatene.Nejdriv si ujasni pojmy, popis architekturu a pokud smluvne nejsi vazan tak rekni aspon co to ma delat.
Prijde mi ze jsi zmaten vsemi moznostmi ktere se ti nabizeji a ze se na tvrdo projevuje to cemu rikam programatorska onanie.
Nesnaz se hned implementovat vsechno ale nech si pro to prostor.

r23

« Odpověď #6 kdy: 29. 03. 2014, 17:01:13 »
Vzhledem ke zkušenostem, která vyplívá z otázky, nechápu tento dotaz.
Osobně mám osm let GUI s Pythonem, přes které prošly dvě ditribuce a pět verzí distribuce.
No, většina toho, co jsem napsal mělo jen CLI a něco málo GUI v wxwidgets. To je právě ten problém, že s tímhle pořádná zkušenosti nemám. Něco málo jsem zkoušel s GTK, ale moc mě to nevyhovovalo. O QT vím, že existuje, a že je i na mobilních platformách. Nevím, jaké si s tím poradí IDE, nebo jak dobrá je dokumentace.