Výběr desktopového prostředí

linux_noob

Výběr desktopového prostředí
« kdy: 20. 03. 2014, 17:44:33 »
Zdravim, hledam nejakej pouzitelnej desktop, kterej by fungoval co nejvic out-of-box. Hledam neco na pouzivani, ne na hrani a ladeni az k samotny dokonalosti ;)
Co bych tak ocekaval od desktopu:
Zakladni widgety: nastaveni jasu, zvuku, site, prehled baterky (myslim, ze tady obecne problem neni)

Pouzitelnost: jednoducha orientace v oknech - nemuzu si pomoct, ale to co ma windows (seskupovani oken podle aplikace), je naprosto luxusni a v cemkoliv jinym se zpravidla ztracim, na winu mam kolikrat plnej celej panel a v oknech se snadno orientuju, na linuxu jsem se zacinal ztracet uz pri nekolika malo oknech.
Dalsi vec co se pouzitelnosti tyce je pokud mozno jenom jeden panel, na notebookovy obrazovce rozhodne neni mista na plytvani.

Dalsi veci: lock-screen, uspani, pokud nejaky pouzitelny notifikace pro pidgina (nebo v nejhorsim pripade i pro jinej IM program), zkratka neco ve stylu QIP na windows. Ten nejzakladnejsi tiling - moznost si okno "prilepit" k pulce obrazovky.

Co jsem zkousel:
Gnome: problem s prehlednosti pri vice oknech, pouzit se to da, ale radeji bych se mu vyhnul. Nema notifikace pro pidgin, ale ma celkem pekny notifikace pro Empathy.

Cinnamon: Chvili jsem si s nim vcera hral, je to zatim asi nejpouzitelnejsi (v out-of-box stavu) DE co jsem potkal, nicmene trapi me pomalej login, pidgin notifikace, nejak mi neslo nastavit, aby se notas uspal pri zmacknuti tlacitka napajeni (vypne se), ale moc jsem se tim nezabyval. Ma dokonce i windows-like applet pro seznam oken, nicmene ackoliv vypada podobne, tak se chova jinak a to horsim zpusobem, musel bych se ho pokusit upravit.

Awesome WM: Pekny, nicmene jeho moznosti bych asi moc nevyuzil + bych si z nej musel to DE v podstate vyrobit. Navic jsou tam nejaky mensi problemy s java aplikacema (netbeans). V soucasnosti bych se rozhodoval mezi Awesome a Cinnamonem.

Co zkouset ani nebudu:
KDE: Molochoidni a totalne nevkusny prostredi, ktery ma kupu zbytecnejch efektu, diky ale tohle fakt ne.
Unity: Nevim, chvili jsem si hral i s ubuntu, ale ze jedu na Fedore, tak unity neni pro me volba, navic kdyz uz, tak bych bral spis gnome shell
LXDE: Kdysi davno jsem ho zkousel a uz nikdy vic.

Proste napiste co pouzivate vy a pokud mozno i proc  :)
« Poslední změna: 20. 03. 2014, 22:12:03 od Petr Krčmář »

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Výběr DE
« Odpověď #1 kdy: 20. 03. 2014, 18:14:14 »
Používám KDE a LXDE.

KDE (stolní PC): Jak píšeš, obří, plný zbytečností atd. atd. Nicméně má kompletní výbavu. Není nic, co by v něm chybělo, spousty programů, nastavení a všeho. Podle mě bys (nejspíš) jedině v KDE dosáhl všeho, co vyžaduješ, s nejmenšíma obtížema. Nevýhodou je ta nabubřelost...

LXDE (netbook): Intel Atom (to mluví za vše) - používám ho kvůli tomu, že je to nejlehčí prostředí, který ještě nespadá do kategorie "geek", ale spíš je v kategorii "user-friendly".

Tož tak to mám já. Kdybych dneska na stolním PC (používám ho nejen já, musímít "normální" DE) instaloval novej systém (mám Gentoo), možná bych vyměnil KDE za Gnome. Ze zvědavosti. Takže se těším na někoho dalšího, kdo k tomu řekne svý :-)

v

« Odpověď #2 kdy: 20. 03. 2014, 18:17:19 »
xfce na xubuntu, používám ho protože vypadá jako gnome2, tj. velmi konzervativně a zdá se, že jeho vývojáři nejsou nakloněni výstřelkům jaké předvádějí vývojář gnome
seskupování tlačítek umí

« Odpověď #3 kdy: 20. 03. 2014, 20:46:50 »
ja mam Cinnamon 2.x a jsem s nim spokojenej

btw ve sprave napajeni se da volit akce zapinaciho tlacitka

kuba77

« Odpověď #4 kdy: 20. 03. 2014, 20:58:06 »
Já jsem spokojenej nejvíc s GNOME Shell, jen mi v něm chybí globalmenu jako je v Unity. Co se týče přepínání oken v GS, tak mezi okny jedné aplikace se dá přepínat pomocí Alt+; (to tlačítko nad Tabulátorem, nalevo od 1), což přepínání oken dost zrychluje a zpřehledňuje.

linux_noob

« Odpověď #5 kdy: 20. 03. 2014, 21:05:10 »
@v: Ok, tak to se na xfce taky podivam 8)
@Ziktofel: To vim, a to jsem nastavil, bohuzel nefungovalo :-\ Ale jak rikam, zatim jsem v tom moc nestoural
@kuba77: Radsi bych aby to bylo defaultne na alt+tab tak, jako na windows, ze se neprepina mezi aplikacema, ale mezi oknama, kazdopadne to neni jedinej problem s neprehlednosti ::)
@Pavouk106: Nevim no, urcite bych KDE zvazil ochotnejc, nez LXDE, ale radsi bych se mu obloukem vyhnul :)

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #6 kdy: 20. 03. 2014, 21:08:46 »
Nenapsal si na jaké konfiguraci to budeš používat. Ono KDE, Gnome a tomu podobní jsou sice pěkné, ale zbytečně to zdržuje.

Já osobně jsem si DE postavil. Základem je openbox, do kterého jsem naházel pár věcí z LXDE, pár s Gnome, pár z XFCE a něco i s KDE. Navolil jsem si klávesové zkratky a napsal pár skriptíků. No a jsem plně spokojen.

Ono ty různé velké projekty jsou fajn, ale člověk stejně nakonec přijde na to, že to nepotřebuje, když to slouží pouze ke spuštění aplikace. A volné prostředky se dají využít mnohem smysluplněji.

« Odpověď #7 kdy: 20. 03. 2014, 21:14:06 »
Ja si nemuzu vynachvalit Gnome Shell ve verzi 3.4 - s zadnym prostredim jsem se nikdy neszil tak dokonale, jako s timto. V novejsich verzich vsak nastupuje to, cemu vetsina lidi rika "debilizace" prostredi, proto docela dlouho odkladam update na nejnovejsi verzi distra... bud se s tema zmenama nejak casem sziju, nebo fakt nevim.

Duvody proc pouzivam prave Gnome Shell: Predevsim genialne reseny virtualni plochy. Jakmile si clovek zvykne je ve vetsi mire pouzivat, vubec nechybi seskupovani oken podle aplikace. Ono seskupovani je v podstate ale taky pritomny, a to v Alt+Tab prepinani (kde Alt+; prepina mezi okny jedne aplikace). Obcas se to dost hodi, ale primarni je pro me seskupeni oken podle kontextu na virtualnich plochach.
V zakladu mi tam par drobnosti chybi, ale je tuna extensions, kde si kazdy vybere (must-have je WindowOverlay Icons, ktery v Overview prida na nahledy oken ikony danych aplikaci).
Dalsi zasadni duvody asi ani nemam, proste to dobre vypada a dobre se to ovlada (aspon ve zminovane verzi 3.4). Nicmene uz jsem na linux konvertoval par novacku, ktery zaujala prave elegance ovladani Gnome Shell :)

PS: delsi dobu jsem pracoval pod Gnome 2.x a opravdu mi nechybi ;)

linux_noob

« Odpověď #8 kdy: 20. 03. 2014, 21:18:34 »
Konfigurace: i5, 8GB ram, HDD
Nehledam neco co by nutne muselo nastartovat i na 20let starym PC, ani nic co potrebuje natahnout pul disku, aby se rozbehlo ::)

Co se openboxu tyce, tak kdysi jsem koukal na Crunchbang a jeho openbox konfigurace se mi celkem libila, takze openbox je urcite jedna z moznosti, kterou bych treba i vyzkousel, na druhou stranu, jak jsem rikal, jde mi spis o to to prostredi pouzivat, nez si ho moct a muset vyladit.

@Tomaskom: kdyz gnome-shell tak >= 3.10, jedu na fedore 20 ;) Jinak seskupovani oken v alt-tab me prave dost stve, fakt hodne blbe se to pouziva. Jinak na koncept virtualnich ploch jsem si nezvyk snad nikde jinde, nez v awesome WM

kuba77

« Odpověď #9 kdy: 20. 03. 2014, 21:42:08 »
K tomu přepínání pomocí Alt-tab v GNOME Shell je několik rozšíření. Možná by se některým rozšířením podařilo Alt-tab v GS dostat (přiblížit) do podoby které chceš.
https://extensions.gnome.org/extension/15/alternatetab/
https://extensions.gnome.org/extension/310/alt-tab-workspace/
https://extensions.gnome.org/extension/58/power-alt-tab/
https://extensions.gnome.org/extension/97/coverflow-alt-tab/

Jinak obecně jedno z must-have rozšíření je Impatience (u mě nastavené na 0.75), které zrychlí ty animace při přechodu do aktivit apod.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #10 kdy: 20. 03. 2014, 22:03:18 »
No Gnome rozhodně není Out Of The Box, aby člověku padlo do ruky, musí se tomu patřičně přiohnout. Za jeho největší plus považuji ovládání klávesnící, kde se takřka nemusí sáhnout  na myš či jiné zvířátko.

Když už se tu bavíte o těch různých Gnome Shell customizací, mrkněte i na rosa desktop. Ten je také dosti použitelnej.

Ale openbox je openbox. ;D

Re:Výběr desktopového prostředí
« Odpověď #11 kdy: 20. 03. 2014, 22:49:49 »
linux noob: na prvni pozadavek Unity sedi jak zadek na hrnec. Ja hledal prostredi prave pro prechod z Win7 a seskupovani. Bojoval jsem s cinamonem(moc XPčkoidni), gnome3(nevim, divny, ale to nejak prichazela verze 3) atd. Pouzival jsem dlouho Gnome ale s tim prechodem na W7 me zacalo nevyhovovat. KDE jsem radsi ani nezkousel.
A Unity mi proste po par hodinach prirostlo k srdci. A pak jsem jeste nasel Ayatana plugin do Netbeans a bylo to jeste o kousek lepsi :-) Vsude v okoli ted jedu 12.04.

Ale chapu, ze jsi to zavrhnul i proc. Jen davam pohled proc ja prave Unity pouzivam.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

linux_noob

« Odpověď #12 kdy: 21. 03. 2014, 07:44:31 »
@to_je_jedno: Jediny co se mi na Ubuntu libi je jeho siroka nabidka ppa repozitaru, nicmene fedora mi proste vyhovuje vic. A unity nevim, proste mi vubec nesedlo, co mi na nem vadi asi nejvic je menu nacpany do horniho panelu, to je fakt dost neprehledny, pak launcher, da se sice schovat, ale pak si clovek musi pamatovat, ze ho tam ma, atd ;D Ikdyz je fakt, ze jsem uz videl spoustu lidi pouzivat Unity a vypadalo to, ze s tim nemaj nejmensi problem, asi by se na nej dalo zvyknout, ale to uz bych asi zkousel driv KDE nez unity
@TIGER: co presne mas na mysli tim ovladanim na klavesnici? Rekl bych, ze neco takovyho jako ma gnome je naprosto standardni snad ve vsech DE s kterejma jsem se potkal, jinak siroky moznosti ovladani na klavesnici jsou prave duvodem, proc se mi celkem dost libilo Awesome WM.
@kuba77: hmm, to prvni rozsireni vypada celkem dobre

Komo

« Odpověď #13 kdy: 21. 03. 2014, 07:56:07 »
K tomu co si skusal (hlavne mam na myslis Gnome a Cinamon) vyskusaj aspon z livecd  Mate.
Ja som bol velmi spokojny s Linux Mint, ktory mal Cinamom a Mate ako hlavne desktopy.

Prednedavnom som skusil po dlhom case opat ubuntu s unity, asi 2 tyzdne som si myslel ze je to fajn ale momentalne opat prechadzam na mate.
Paci sa mi na nom jednoduchost a skalovatelnost.

Co sa tyka toho out-of-the-box ktory popisujes - pochybujem ze najdes nieco univerzalne ladene, ale prisposobis to v dnesnej dobe uz pomerne lahko.

linux_noob

« Odpověď #14 kdy: 21. 03. 2014, 08:14:35 »
Mate? To je zrovna jeden z desktopu, kterej zrovna nemusim, uz jenom ty dva panely, ikdyz predpokladam, ze to pujde nejako vypnout, kazdopadne bych sel spis do cinnamonu. Navic, aspon kdyz jsem ho zkousel naposledy (netusim jaka verze) tak neumel prichytit okno k pulce obrazovky (sorry ale nevim, jak se tomu odborne nadava).

Jinak bohuzel to opravdu vypada, ze ten out-of-the-box existuje opravdu jenom jeden - Windows 8 ;D Takze se asi zamerim na to, aby to upravovani bylo co nejmensi.