Starší ATI/AMD GPU a opensource versus fglrx(-legacy) ovladače

nazir

• 110
  • Veni, vidi, discessi.
    • Zobrazit profil
    • hic sunt elephanti
Přiznám se, že tuhle oblast moc aktivně nesleduju, a tak se raději zeptám a poprosím o vaše  konkrétní zkušnosti...

V laptopu mám dedikovanou grafickou kartu FireGL V5700 (v podstatě ATI Mobility Radeon HD 3650). 
Poslední ATI/AMD ovladače, které ji podporují (fglrx-legacy), jsou víc jak rok staré a musím mít kvůli nim zapinované xorg a kernel na starých verzích.
Nezdá se, že by AMD jevilo zájem alespoň o zprovoznění na současných verzích xorg a kernelu, takže se rozhoduju, jestli jít do opensource ovladačů (vyměnit kartu bohužel nelze (laptop), novější laptop koupit nemůžu, protože se už žádné opravdové Thinkpady nevyrábí, tak to chci doklepat s touhle W500).

Mojí otázkou tedy je, jak jsou na tom současné opensource ovladače pro ATI RV635?
Když jsem na nich zkoušel před pár lety běhat, tak to příšerně topilo, bylo to o dost pomalejší, než fglrx.
Na druhou stranu opensource vývojáři prý dost zapracovali na powersavingu a výkon už prý je lepší a dotahuje na fglrx...

Jaké problémy mohu čekat při běžném provozu (přehrávání dvd ve fullscreen i v oknech, streamovaného videa ve flash přehrávačích, občasné hraní ve Steamu, akcelerovaný desktop (KDE4), atd, etc)?
Berme v úvahu současný amd64 Debian testing (Jessie) - xorg 1.15, mesa 9.2.2, linux 3.13

Prosím pouze o reálné zkušenosti, máte-li je, ne o doměnky (byť jistě zajímavé), běžná obecná ublognutí, debaty o žních, daních a politice a hraběcí rady (na to se dá jistě založit další thread), díky moc!

Arthur

• 174
    • Zobrazit profil
Re:Starší ATI/AMD GPU a opensource versus fglrx(-legacy) ovladače
« Odpověď #1 kdy: 15. 03. 2014, 19:05:25 »
Ubuntu 12.04
ATI Mobility Radeon 4500 series, starší - rozumějte 3.5 roku, stejný problém - přišpendlení ke starému jádru atd.

OSS ovladač funguje vcelku dobře, ale i v powersave modu to topí víc než FGLRX v dynamice. A taky nefunguje OpenCL. Na druhou stranu tam narozdíl od FLGRX funguje dobře akcelerace videa.

Jsem také velmi zvědav kam se to posunulo v nejnovějších systémech, takže hned jakmile vyjde 14.04, tak půjde do dualbootu na vyzkoušení. To bych ostatně doporučoval i Vám, těžko se v diskusi dozvíte všechno to, co lze snadno zjistit fyzickým ověřením ...

« Odpověď #2 kdy: 15. 03. 2014, 19:12:08 »
no, na 13.10 se mne povedlo za pomoci patche fglrx rozjet to na jadru 3.11, myslim, ze nejakej hack pujde udelat i na 14.04

Neviditelný

« Odpověď #3 kdy: 15. 03. 2014, 19:19:28 »
Na jednom postarším stroji jsem nedávno jeho uživateli doporučil výměnu Catalystů za OSS ovladače a dle jeho referencí to funguje slušně. Taky jde o nějaký Radeon z HD 3xxx řady. V posledních verzích jádra by měla i v OSS ovladači fungovat dynamická správa napájení. Neříkám, že na starém HW, na kterém se to asi moc netestuje nenarazíte na problém, ale za vyzkoušení by to určitě stálo. Sám mám zkušenost s OSS ovladačem pro Radeony jen na HD6xxx a tam fungují doopravdy dobře.

tomas

« Odpověď #4 kdy: 16. 03. 2014, 13:31:22 »
dle mých zkušeností - výkonově na běžný věci v podstatě stejné, ale nepoužívám nic náročného - web, youtube, filmy (většinou ne v HD)
ale pořád to strašně topí  +- 10C více než fglrx

pl

« Odpověď #5 kdy: 16. 03. 2014, 15:00:11 »
Mám Radeon HD4200. Sám používám OSS ovladače. V nových verzích jádra (3.11) mi to přijde dokonce svižnější než fglrx v době, kdy ještě fungovaly. Nicméně i tak je to poměrně otřesné. Akcelerovaný desktop se trhá. Gnome 3 není moc použitelné, v Unity je to o něco lepší, používat to jde, a nejlépe z toho vychází KDE. Oproti tomu na ntb s kombinací grafik intel+nvidia jakékoliv prostředí je použitelné out-of-box. Tady ovšem musím upozornit, že nevím, na které grafice, tento notebook není můj, takže jsem to nijak zvlášt nestudoval. Nakonec, jak bylo řečeno výše, grafika topí mi topí o něco více.

nazir

• 110
  • Veni, vidi, discessi.
    • Zobrazit profil
    • hic sunt elephanti
« Odpověď #6 kdy: 17. 03. 2014, 18:22:38 »
Děkuji moc za odpovědi.
Zatím tedy zůstanu u starého kernelu/xorg/fglrx-legacy, i když to zřejmě znamená určité bezpečnostní riziko.
Škoda toho topení, snad se to v příštích verzích zlepší...

Neviditelný

« Odpověď #7 kdy: 17. 03. 2014, 19:11:10 »
Mám Radeon HD4200. Sám používám OSS ovladače. V nových verzích jádra (3.11) mi to přijde dokonce svižnější než fglrx v době, kdy ještě fungovaly. Nicméně i tak je to poměrně otřesné. Akcelerovaný desktop se trhá. Gnome 3 není moc použitelné, v Unity je to o něco lepší, používat to jde, a nejlépe z toho vychází KDE. Oproti tomu na ntb s kombinací grafik intel+nvidia jakékoliv prostředí je použitelné out-of-box. Tady ovšem musím upozornit, že nevím, na které grafice, tento notebook není můj, takže jsem to nijak zvlášt nestudoval. Nakonec, jak bylo řečeno výše, grafika topí mi topí o něco více.

Tohle mi rozhodně nepřijde jako standardní chování. Zkoušel jste nabootovat jádro s parametrem "radeon.dpm=1"? Dynamická správa napájení se objevila právě v této verzi a byla ve výchozím nastavení zakázaná, povolí se právě výše zmíněným parametrem. Pokud je to možné, doporučil bych vám update na jádro 3.13, na 3.11 ještě DPM nefungovalo se všemi kartami dobře.

Anon

« Odpověď #8 kdy: 18. 03. 2014, 09:07:19 »
Zkus nejdřív kernel 3.13, MESA 10.X + tu novou omáčku okolo a ještě pro jistotu bootuj s radeon.dpm=1 a všechno by mělo šlapat jako hodinky. Já osobně to takhle provozuju a notebook se hřeje stejně jako s fglrx a i co se týká 2D tak je i stejně rychlej (na 3D mam widláckou partišnu) + mi samozřejmě funguje akcelerace videa.

drk22

« Odpověď #9 kdy: 24. 03. 2014, 17:17:45 »
Na 2d nevím ale ve 3d co jsem viděl testy byl poslední "svobodný" ovladač (z ubuntu 13.10 14.04) asi o třetinu pomalejší nez ty starší catalysty.

Arthur

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 25. 03. 2014, 09:23:02 »
Tak jsem zkoušel  Ubuntu 14.04 alpha, jádro 3.13, Radeon M 4500 series:  dynamic power management funguje krásně a je defaultně zapnutý (netřeba bootovat s radeon.dpm=1), ale 3D výkon nebo OpenCL je pořád oproti Catalystu o poznání horší...

« Odpověď #11 kdy: 25. 03. 2014, 14:08:02 »
muzu se pak podivat nekdy na prelomu mesice, jak rozbehat catalysty na 14.04

v Archu urcite uz na to museli prijit...

« Odpověď #12 kdy: 25. 03. 2014, 15:47:29 »
Máte někdo zkušenost s integrovanou ATI Radeon HD 3000 (na MB http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-ma78lmt-us2hrev_35) na Fedoře 20?

Jde to rozchodit? Fedora už neobsahuje Catalyst driver a ten z webu http://support.amd.com/en-us/download nepodporuje starý hardware, Legacy verze by jej sice podporovat měla ale zase nejde zkompilovat :-)

Proč nad tím přemýšlím - říkal jsem si, že by si sestava možná měla menší spotřebu a míň hřála než teď , kdy mám GeForce 6200 TurboCache (v PCIex slotu). Nebo bude spotřeba a teplota stejná? Hry ani 3D nepotřebuju, jedu na Mate desktop.

Arthur

• 174
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 25. 03. 2014, 15:54:49 »
Pokud vím, tak ten nový radeon driver + kernel >=3.11 by měl co se týče spotřeby fungovat dobře na všech R600+ čipech. Takže bych řekl že jo ...

« Odpověď #14 kdy: 25. 03. 2014, 16:02:50 »
Citace
ten nový radeon driver

Který máš na mysli?

Jinak jsem zapomněl uvést, že při použití opensource ovladačů mi po chvíli přestanou Xka přijímat vstup (myš, klávesice) - a nic nekliknu, nic nenapíšu. Musím dát CTRL+ALT+F2, v testové konzoli restartovat runlevel s Xkama a pa ro zas chvíli běží. Po několika opakováních to obvykle zatuhne totálně.