Jak začít s mainframy?

WS

Jak začít s mainframy?
« kdy: 28. 02. 2014, 13:31:09 »
Ahoj,
rad bych se zacal venovat mainframum, ale nejak nemuzu prijit na to, kde zacit. Mam zkusenosti s programovanim v .NETu, Jave, Ruby a PHP, dal bych dohromady i neco v C++. Nemate nejake rady, kam se nasmerovat? Diky.
« Poslední změna: 28. 02. 2014, 17:06:42 od Petr Krčmář »

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
Re:Jak zacit s mainframy?
« Odpověď #1 kdy: 28. 02. 2014, 14:02:42 »
ZKus nějaký unixový systém (Linux, Solaris), pak se dá najít práce třeba na AIX, což už běží na mainframech...

jehovista

« Odpověď #2 kdy: 28. 02. 2014, 14:24:30 »
Co to znamena venovat mainframum? Chces programovat aplikace, ktere na nich pobezi? Nebo je spravovat? Jinak k odpovedi vyse bych rekl, ze u toho co se bezne nazyva slovem mainframe, se od komercnich unixu prechazi na linux. Jestli teda nedefinujes mainframe jako "stroj, kde bezi komercni unix".

WS

« Odpověď #3 kdy: 28. 02. 2014, 14:28:41 »
Jako mainframe vidim to, co jsem videl na videu, kde do toho strileli a ono to fungovalo dal. :D

Ne, ted vazne - rad bych je zkusil programovat, vim, ze IBM pro ne ma system z/OS, ktery se hodne pouziva, ale zaskocila me tu ta zminka o Linuxu. Jinak Linux bezne pouzivam, nikdy jsem nemel Windows jako primarni system (a nez jsem nastoupil na stredni, tak ani jako sekundarni, prislo mi to tak samozrejme, ze jsem to ani nezminil), takze nejake mensi zkusenosti mam i zde.

Koukal jsem po tom AIX, ale na x86 hardware to asi nebezi, kouknu vecer po nejakych emulatorech, pripadne pokud nejaky mate, budu rad, kdyz poslete odkaz.

K42

« Odpověď #4 kdy: 28. 02. 2014, 15:00:43 »
Nějaká literatura je dostupná na webu IBM, účet na mainframe lze udělat zde: http://pub1.rzkh.de/ (free)

maga

« Odpověď #5 kdy: 28. 02. 2014, 15:01:05 »
AIX ti nikdy na x86 nepobezi, potrebuje Power platformu (pozor ne PowerPC) a jedinej "emulator" kterej jde castecne pouzit je qemu (umi jen PowerPC). Pokud to chces s AIXem myslet vazne, kup si starej IBM P-system aspon 5+ CPU (stoji par korun v bazarech) a zacni si hrat na nem

WS

« Odpověď #6 kdy: 28. 02. 2014, 15:22:38 »
Popravde, nevim, jestli to chci myslet s AIX vazne - nikde nemuzu najit, jak moc se to porad pouziva a do budoucna bude pouzivat, nechci se ucit neco, co tu za pet let nebude. Neznate nejakou komunitu, podobnou treba tomuto foru, ktera by se mainframum venovala?

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 28. 02. 2014, 16:17:33 »
AIX se rozhodně používá ve státní sféře, na ministerstvu, na letištích... Je to 2 měsíce zpět, co mi na to nabízeli job a hledali jen někoho se znalostí Linux, kdo se to doučí  ;)

Ale varuji tě, admin mainframu přijde do práce, odpíchne si, kope se dozadeke, a pak si odpíchne a jde domů. Je tam jen proto, kdyby se něco pokazilo = děsná nuda.

andy

« Odpověď #8 kdy: 28. 02. 2014, 16:52:43 »
No s tym programovanim to vidim asi tak...nauc sa javu, stiahni si websphere a hraj sa..

Cyr

« Odpověď #9 kdy: 28. 02. 2014, 17:06:42 »
Mainframe určitě nezanikne v nějakym krátkym horizontu - pravděpodobně ani v dlouhodobějším.

To co doporučil maga je taky způsob jak začít. Pokud se chceš dozvědět něco víc od lidí, kteří s tim někdy přišli do styku, tak se podívej třebas na firmu CA technologies a zkus tam někoho kontaktovat.

xyz

Re:Jak začít s mainframy?
« Odpověď #10 kdy: 28. 02. 2014, 18:35:29 »
Prijd do CA, budeme brzy nabirat spoustu lidi (i bez predchozich zkusenosti) a je to idealni zpusob, jak se to naucit (a mimo praci to IMHO nema cenu, protoze domu si to clovek stejne neporidi).

WS

« Odpověď #11 kdy: 28. 02. 2014, 18:48:19 »
Rad bych prisel do CA, ale bydlim moc daleko (Pardubice) a jsem teprve ve tretaku stredni... Treba za par let. Mezitim se to chci naucit, at jsem pak ready. ;)

xyz

« Odpověď #12 kdy: 28. 02. 2014, 20:41:46 »
Rad bych prisel do CA, ale bydlim moc daleko (Pardubice) a jsem teprve ve tretaku stredni... Treba za par let. Mezitim se to chci naucit, at jsem pak ready. ;)

V takovem pripade mam jinou radu: vykaslat se na to! Dostuduj a nauc se poradne computer science (nebo jiny obor, co te bude zajimat). To se ti neztrati, a vydrzi ti to dele nez jakakoli konkretni technologie. Ty prichazeji a odchazeji, ale pokud ma clovek dobry teoreticky zaklad, nauci se je snadno. Zato teoreticky zaklad se pozdeji uci daleko hur. Navic v mladi ma clovek vetsi moznosti, je dobre trochu riskovat a ziskat nejake obecnejsi znalosti. Navic mainframe neni zrovna bezna technologie, takze to fakt nestoji za to.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 28. 02. 2014, 20:45:00 »
Ale varuji tě, admin mainframu přijde do práce, odpíchne si, kope se dozadeke, a pak si odpíchne a jde domů. Je tam jen proto, kdyby se něco pokazilo = děsná nuda.

Na druhou stranu, takovy admin prijde do prace, da si kafe a precte si kus na Kindlu. Pak si neco dostuduje a nasledne si muze treba neco programovat, aby nezakrnel a zustal na urovni. Kde jinde ma na tohle clovek cas?

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 28. 02. 2014, 20:52:51 »
Nemůžeš si číst Kindle, navíc spousta společností chce alespoň papírově vykazovat nějakou práci, tzn. že tu práci musíš předstírat, třeba si studovat dokumentaci. Je to fakt vopruz největší, za pár let tě to už začne srát