Zvětšení linuxového oddílu

Honza

Zvětšení linuxového oddílu
« kdy: 24. 02. 2014, 22:51:28 »
Ahoj,

docela dávno jsem si nainstaloval na svůj notebook s 1TB diskem Linux Mint, ale poměrně neprozíravě jsem mu uvolnil jenom 50GB oddíl. Teď bych ho rád zvětšil, ale zároveň nechci přijít o data, takže by mě zajímalo, jestli je to vůbec možné a na co si případně dát pozor. Mám v plánu použít GParted z boot CD. Předem díky za odpověď.
« Poslední změna: 24. 02. 2014, 23:50:40 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:zvětšení Linux oddílu
« Odpověď #1 kdy: 24. 02. 2014, 23:16:36 »
Tak pozor bych dal hlavne na vytvoreni zalohy predtim, nez zacnes s pokusy. I pri pouziti osvedceneho nastroje a postupu muze vzniknout situace, ze se vse posere tak, ze to uz nikdo neda dohromady.

Ostatne kdyz to mas instalovane teprve nedavno, tak tam asi nebude tak moc dat. Nejjednodussi by bylo tedy vse rsyncovat i s pravy na externi disk, prerozdelit ten disk a narvat to zpet a obnovit grub.

Honza

« Odpověď #2 kdy: 24. 02. 2014, 23:29:41 »
Díky. Dat jako takových tu zas tak moc nemám, ale jde mi spíš o veškerá nastavení, která nechci dělat znovu. Nejnutnější věci si samozřejmě zazálohuju, ale hlavně jsem chtěl vědět, jestli se s tím linux vůbec dokáže srovnat ( = jestli to není sebevražda).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24. 02. 2014, 23:54:19 »
Tak teoreticky by clovek mohl zkusit Gparted. Samo az pote, co si udelal dostacujici zalohu. Jenze je otazka, jestli to zrovna bude fungovat. Ja mam zkusenost spise spatnou. Po zmenseni NTFS mi jednou Widle uz nenabootovaly, jindy, po zvetseni oddilu na jinem disku, zase sice doslo ke zvetseni oddilu, nicmene FS porad hlasil puvodni velikost. A pokus o presun a nasledne zvetseni oddilu Ext3 nebo Ext4 nabo co to bylo dopadl tak, ze pocitac pul dne vrcel, v logu se objevovaly hlasky, jak to dela to ci ono a pak to krachlo a bylo to presne tak, jako predtim. Cili pokud je dat malo, tak bych se na to vykaslal, udelal zalohu, prerozdelil a narval zpet.

Nastaveni mas v /etc, uzivatelska nastaveni v adresarich a souborech s teckou v home adresari.  Cili pokud to kompletne zazalohujes, tak to pak nasypes zpet a je to. Budes muset obnoviit grub, ten ti rsync neobnovi. A kdyby bylo nejhur a neslo ti to, tak to preinstalujes a pak tam nacpes akorat zalohu /etc a /home a mas to. Z toho duvodu bych doporucil si tez ulozit seznam nainstalovanych balicku, aby sis nemusel lamat hlavu, co jsi tam mel, kdyby nastala nejhorsi varianta.

Jedina mensi neprijemnost je v tom, ze rsync ti rozbije hardlinky, kdy nektere soubory na disku byvaji stejne v ruznych adresarich, ale aby to zabralo mene mista, tak pokud jsou na jednom file systemu, tak se tam nedava dalsi kopie, ale hardlink. Rsync zvlada i tohle, ma na to nejaky parametr, ale dost desne se tim zpomali vytvoreni zalohy.

Pri zaloze rsyncem budes muset popremyslet, co z toho vyloucit. Urcite nechces treba obsah /proc, /sys a /tmp. Obsah /var mozna take nechces, mozna chces, mozna nechces vsechno. Prijde na to, co tam mas. Muze tam treba byt nejaky mail, strasne dulezite logy... Nebo take same kramy, na ktere .... pes. Mint je, jestli mi pamet slouzi, zalozen na Debianu, takze ve /var ma apt ulozene nejake kramy, ktere kdyz si nezazalohujes, tak si zadelas na docela otravne problemy. Takze bych /var vzal radsi cely bez probirani.

Jan Seidl

Re:Zvětšení linuxového oddílu
« Odpověď #4 kdy: 25. 02. 2014, 09:37:15 »
Pokud bys mel LVM, tak je to trivka.. Ale Mint defaultne LVM nepouziva (cimz chci rict ze pristi instalace rozhodne LVM doporucuju)...

jinak pokud mas ten volny prostor za partition kterou chces zvetsit, tak:
fdisk - smazes tu partition a udelas ji od toho sameho bloku jako byla (to je to nejdulezitejsi, jinak to nebude fungovat) a o kolik to chces vetsi...
potom to ulozis, restart, modleni a potom resize2fs

no a jeste nejake podrobnejsi informace, protoze jsem mozna na neco zapomel - uz je to dele, co jsem to delal, ale myslim ze podklad pro to byla toto:
http://codesilence.wordpress.com/2013/03/14/live-resizing-of-an-ext4-filesytem-on-linux/

jivep

« Odpověď #5 kdy: 25. 02. 2014, 12:13:10 »
Netreba plasit,
pokud mas za tou 50G partici volno tak si normalne odzalohuj /etc a /home/user/.xxxxx a pust na to gparted a nastav si velikost jakou chces.
normalne to funguje (na ext3 a ext4) delal sem to uz tolikrat ....

pistal

« Odpověď #6 kdy: 25. 02. 2014, 19:03:09 »
50 GB na system sa ti zda malo? Ved /home mozes mat na inej particii a nemusis nic preinstalovavat.