LXDE a rozbitá práva po aktualizaci

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
LXDE a rozbitá práva po aktualizaci
« kdy: 23. 02. 2014, 10:17:56 »
Zdravíčko,

jedu na Gentoo a asi před týdnem nebo dvěma jsem přecházel na novou verzi lxsession, z verze 0.4.6.1 na 0.4.9.2-r1.

Při aktualizaci mi vyskočil blok lxsession <-> lxsession-edit. Zjistil jsem si, že to je v tý nový verzi už součástí lxsession, takže jsem ten -edit unmergoval a najel na novou lxsession.

Od týhle aktualizace (samozřejmě přiteklo dalších asi 50 balíků, který alespoň zdánlivě s problémem nesouvisí), nemám v LXDE možnost vypnout nebo restartovat PC. Nevadí, vypínám čudlem a ten dál fachá... Ale včera jsem připojil k počítači flashku a pcmanfm mi vyhodil chybu "Not authorized". Tohle pravděpodobně souvisí s nabídkou vypnutí.

Co jsem hledal, je problém v tom, že nemám oprávnění jako uživatel připojovat a odpojovat zařízení. Hrabu se v tom už několik hodin a nemůžu se pohnout.

Koukal jsem už na Gentoo forum, kde to někdo vyřešil, ale pro mě tohle řešení neplatí. Nicméně tam odkazujou na skvěle napsanej návod. Podle toho jsem jel, vynechal jsem emerge hal, devicekit a gvfs. První dva nemám možnost emergnout, gvfs nemá být pro funkcionalitu třeba.

Shrnutí: Jádro nastavené dobře, návod jsem projel, kroky udělal. Používám LXDM. Problém je v tom, že v ck-list-sessions je moje session neaktivní, "FALSE".

Neřešil jste to někdo?
« Poslední změna: 23. 02. 2014, 21:50:13 od Petr Krčmář »

#

Re:LXDE problém správy po aktualizaci lxsession
« Odpověď #1 kdy: 23. 02. 2014, 10:40:59 »
 cat ~/.xinitrc ?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 23. 02. 2014, 14:53:52 »
V Debianu mi montovani take kravi. Kupodivu to chodi v Lubuntu (posledni LTS), alespon s vetsinou disku. Akorat iPod mi nejde namontovat a jeden disk se zase da odmontovat akorat nasilim umount -fl pod rootem.

V Debianu jsem reseni nevygoogloval a nakonec jsem se na to vykaslal a nainstaloval si pmount, ktery ma vyhodu, ze montuje do /media, bezi pod userem a staci mu jediny parametr - jmeno disku, takze se clovek nadre mnohem mene, nez s normalnim mountem.

Proc to kravi nekde nekdo psal, ale uz si pamatuji akorat velmi vagne, ze je to snad nejaka bota v pcmanfm a jak se zda, je to jedna z "drobnosti", ktere nikomu nevadi, tak ji neopravuji.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 23. 02. 2014, 18:30:15 »
cat ~/.xinitrc ?

Nemám .xinitrc

JardaP.: Kdyby mi to ještě nedávno nejelo bez problémů, asi bych taky sáhnul po jinym způsobu. A možná to tak stejně dopadne... Mrknu ještě na verzi pcmanfm a zkusím počíst...

Ještě dodám, že upower a udisks mám, use flagy u dotčených balíků taky.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 23. 02. 2014, 19:16:51 »
Pokud to nejak vyresis, tak prosimte napis jak. Treba to pujde napasovat na Debian.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #5 kdy: 23. 02. 2014, 20:25:09 »
Pokud to vyřeším, dám vědět sem a pošlu Ti i SZ, protože je možný, že to vyřešim až za sto let. Mívám tendence věci odkládat a vracet se k nim někdy časem... Když to nedám do příštího víkendu, asi to takhle odložím.

Pokud to zprovozním, věřím, že to půjde napasovat na Debian.

Jestli máš čas a chuť a po ruce to PC, který už teď funguje (s Lubuntu), ozvi se mi na jabber (mam tady v profilu, tuším...), mohli bysme si dát info o nějaký konfiguraci a celkově by to fachalo rychlejš. Měl bych odkud opisovat ;-)

#

« Odpověď #6 kdy: 23. 02. 2014, 20:37:47 »
Pokud nemas .xinitrc tak si zjisti odkud spoustis startlxde a pridej si tam neco na zpusob

exec ck-launch-session dbus-launch startlxde

...

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:LXDE a rozbitá práva po aktualizaci
« Odpověď #7 kdy: 23. 02. 2014, 22:19:07 »
Pokud nemas .xinitrc tak si zjisti odkud spoustis startlxde a pridej si tam neco na zpusob

exec ck-launch-session dbus-launch startlxde

Našel jsem (/etc/lxdm/Xsession), změnil jsem, otočil jsem /etc/init.d/xdm, přihlásil se, zkontroloval session a stále FALSE :-(

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #8 kdy: 23. 02. 2014, 23:33:43 »
Tak celý to fakt je tím, že v ck-list-sessions je řádek
active = FALSE

Toho jsem se už dokázal (ručně) zbavit. Stačí si v ~/.xinitrc nastavit
exec ck-launch-session startlxde

a pak nastartovat Xka ručně z terminálu pomocí
startx

Následně už mám
active = TRUE

A teď chci požádat někoho zkušenýho - jak mám zařídit, aby se mi X/LXDE spouštěly "jako z konzole"?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #9 kdy: 24. 02. 2014, 00:07:25 »
To máš na mysli The default runlevel v /etc/inittab ??

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #10 kdy: 24. 02. 2014, 08:49:07 »
Nemám páru, co chci :-)

Dočetl jsem se, že consolekit (nebo polkit nebo pam) se nemají v oblibě se su nebo sudo. Když spustím z konzole Xka jako uživatel jede všechno jak má. Teď potřebuju zařídit aby LXDM spouštělo Xka jako user a ne jako root. Alespoň myslím, že potřebuju něco takovýho...

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #11 kdy: 26. 02. 2014, 20:35:07 »
 ;D ;D ;D

Nebudete tomu věřit, mám vyřešeno ;D Po všech peripetiích jsem zjistil, že stačí u LXDM povolit USE flag consolekit a je hotovo...

Do historie jsem nepátral, ale je víc než pravděpodobné, že přišel do systému nový consolekit, který něco změnil a tím pádem je potřeba jeho podpora u LXDM.

Pro Jardu to jsou asi špatný zprávy. Ledaže by mrknul, co je v tom Debianu (kterej mu nefachal) za verzi consolekit a LXDM.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 27. 02. 2014, 10:10:26 »
Hm, tak az nebudu prilis liny, az protriham jablone, vymaluju polovicce kuchyn, naroubuju jablone a svestky, tak se nekdy zkusim podivat, jestli najdu nejakou souvislost s Debianem. ;-)