Jak dělat nejlepší mp3?

Lukas

Jak dělat nejlepší mp3?
« kdy: 25. 08. 2010, 11:58:23 »
Ahoj všichni, přemýšlím o tom, jak je asi nejlepší dělat mp3. Vždycky jsem používal lame, ale dělal jsem 192 VBR a teď bych rád měl něco lepšího. Jaké parametry jsou podle vás nejrozumnější na kvalitu a na nejlepší poměr kvalita/velikost? Rozhodně chci mp3, všechna moje zařízení (autorádio, kapesní přehrávač, telefon) umějí právě mp3. Díky za radu.

hajzelodkosti

Re: Jak dělat nejlepší mp3?
« Odpověď #1 kdy: 25. 08. 2010, 12:32:28 »
podla toho kolko mas pamati
ked malo a potrebujes setrit tak 96kbps
inac kludne 320kbps
a VBR
CBR sux

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 25. 08. 2010, 12:36:46 »
Asi by stalo za to udelat si par testu a zkusit, kde jeste slysite rozdil. Pokud jste stravil zivot v hajovne na palouku v lese a mate sluch, jako netopyr, bitrate nesetrete. Pokud naopak zijete mezi zahustenou silnici na jedne strane a zeleznici na strane druhe, kousek od letiste a jeste leta poslouchate techno a jinou fajnovou hudbu na maximalni vykon, ktery vam jeste nespali reprobedny a kazdy tyden jste na diskotece, 64kbps by vam melo stacit.

« Odpověď #3 kdy: 25. 08. 2010, 13:29:35 »
Ahoj všichni, přemýšlím o tom, jak je asi nejlepší dělat mp3. Vždycky jsem používal lame, ale dělal jsem 192 VBR a teď bych rád měl něco lepšího. Jaké parametry jsou podle vás nejrozumnější na kvalitu a na nejlepší poměr kvalita/velikost? Rozhodně chci mp3, všechna moje zařízení (autorádio, kapesní přehrávač, telefon) umějí právě mp3. Díky za radu.

lame --preset insane

Lepší MP3 získáš jen těžko. Píšeš, že nechceš nic jiného, ale i tak doporučím FLAC.

DevilsHead

« Odpověď #4 kdy: 25. 08. 2010, 23:49:57 »
Já používám následující parametry:

$ lame -m j --vbr-new -b 64 -B 192 vstup.wav vystup.mp3

Výsledkem je poměrně slušná mp3 s rozumným datovým tokem. Ke kvalitě hodně přispívá to joint-stereo (první parametr), protože neodděluje striktně dva kanály, ale vytváří si jen nějaký rozdílový kanál. Pro zvuk samotný je pak podstatně víc pásma.

marwyn

« Odpověď #5 kdy: 26. 08. 2010, 19:05:47 »
DevilsHead: pěkná kravina s tím joint stereo. Doporučuju si o tom něco přečíst a necucat jenom z vlastní hlavy. Tahle metoda rozhodně ke kvalitnější mp3 nevede.

« Odpověď #6 kdy: 26. 08. 2010, 20:28:33 »
Záleží jak na co. Aktuální populární hudba bývá až na výjimky nahrána jako „dvoukanálové mono“, tedy převážná část zvukových dat je společná pro oba kanály a joint stereo zřejmě spíše prospěje.

Proti tomu nahrávky (zejména) ze 60. let, které jsou výrazně „více stereo“, včetně takových extrémů jako zvuk jen v jednom kanálu, můžou omezeným spektrem rozdílového kanálu při režimu joint-stereo utrpět.

marwyn

« Odpověď #7 kdy: 26. 08. 2010, 21:05:08 »
Hlavně tomu pravému kanálu, ve kterém jsou rozdíly, ani trochu neprospívá ztrátová komprese.

Inkvizitor

« Odpověď #8 kdy: 26. 08. 2010, 23:35:19 »
JardoP, můj takřka jmenovče, nezáleží jenom na sluchu dotyčného, ale i na žánru. Podle mých zkueností třeba metal potřebuje vyšší bitrate, protože jinak se elektrické kytary ošklivě tlučou s činely apod. Podle mě osobně nemá obecně smysl dávat nižší bitrate, než 192 kbps, 320 je už kvalita, která by měla stačit většině uší. Co se týče poměru výkon (zvuková kvalita) versus cena (zabrané místo), ten je podle mě pořád důležitý, protože například na 8GB kartu, pokud člověk poslouchá hodně často a nechce pořád přemazávat, se těch alb ve vysoké kvalitě zase až tolik nevejde. Autorádio obzvlášť, tam podle mě nemá smysl dávat moc vysokou kvalitu. 192 kbps je až až.

LWQ

« Odpověď #9 kdy: 27. 08. 2010, 10:21:52 »
S dovolenim pridam svuj nazor coby cloveka uz pet let se aktive zabyvajiciho se hudbou ...

Ze zacatku sem toho moc nevedel a kvalitu MP3 neresil, byl rad ze nejake mam.

Casem a hlavne po nastupu pouze legalni hudbu to resim jednoduse. Vse 320kbps CBR ve stereu. Tedy zadny zpropadeny VBR, jointy a podobny zhuverilosti na zvuku  ::)

Pravda treba mobilu ci tem jednoduchym mp3 prehravacum da 320kbps dost "pokourit", ale vysledek stoji za to. Co se tyce mista tak neni treba nic resit, bezna skladna se vejde do 20MB, tedy na velmi beznou 8GB SD kartu se vejde minimalne 400 takovych skladeb a to uz je obrovske cislo na to, aby me obsah omrzel. Nehlede na to, ze pri dnesni cene SD karet muzu mit nekolik a treba na zanry.

Asi toliko ma troska do mlynaa ...  8)

Vojtěch

« Odpověď #10 kdy: 27. 08. 2010, 11:19:57 »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 27. 08. 2010, 17:54:32 »
Inkvizitor: Posluchaci, ktery jiz leta posloucha v aute a doma techno a podobne na plny vykon sveho nekolikasetwatoweho zesilovace, az se z beden kouri, musi stacit i binarni vystup spinany podle bubnu a to bez ohledu na zanr, staci, kdyz jsou tam bubny. Urcite jste takoveho jiz potkal. Jedou autem na druhe strane frekventovane ulice a vam z jejich hudby stale jeste zalehaji usi. Zkuste si predstavit, v jakem stavu je jejich sluch. Vsiml jste si nekdy, treba pri vstupu do putyky s velkymi bednami a hlasitou reprodukci, jak tam maji neprirozene vytazene vysoke frekvence? Lide, kteri se v takovem kravalu hodne pohybuji maji jiz totalne zniceny prijem vysek a tak to dohaneji na equalizeru. Ovsem prujezd vlaku nejsou schopni poznat od rockove skladby.

« Odpověď #12 kdy: 29. 08. 2010, 08:41:58 »
1. Pouzit nejnovejsi LAME (alespon 3.94)
2. pro VBR nejlepsi mp3 co muzete dostat vznikne pouzitim techto prepinacu:
-V 0 --vbr-new --add-id3v2 --ignore-tag-errors

o trochu horsi, ale nejspise nerozeznatelne:
-V 2 --vbr-new --add-id3v2 --ignore-tag-errors

3. CBR je podle me zbytecne, nicmene pro cbr pouzit prepinace

-b 320 --add-id3v2 --ignore-tag-errors

Urcite staci pouzit ty prepinace -V cislo --vbr-new, ale spravna mp3 musi podle me byt taky spravne otagovana  :P