Zdravim,
hladam daky maly spolahlivy samostatny vpn-server (pripadne kombinovany s routerom/firewallom). Ide o to, ze nechcem vystavit KVM-port mojho servera a port hypervizora (esxi) priamo na internet, tie by som radsej urobil pristupne len cez VPN. Lenze ti parchanti v serverovni sice maju na taketo veci svoj VPN-server, ale chcu za to odomna +20€ mesacne. Navrhol som ze si donesiem daky svoj router/vpn-server, malu krabicku ktoru polozim na moj server, ale aj za to mam platit navyse (ze vraj je to dalsie zariadenie, spotreba, sietovy kabel, atd). Mozem ich okaslat!
Tak ma napadlo toto: zozeniem si daky maly router s vpn-serverom, vlozim dovnutra mojho serveru, a vnutri to dako prekablujem. Napajal by som to z molexu, daky adapter by som zbastlil. Von zo serveru by potom isli uz len 2x eth-porty (tie mam uz teraz): jeden "normalny", a jeden ktory by vnutri v kejse isiel do tohto routeru/vpn-serveru (a z neho potom dalej na KVM a ESXi). No a na toto potrebujem ten vpn-server. Podstatne je toto:
- spolahlivy, lebo bude bezat 24/7, a neviem ako by som riesil restart na dialku
- maly, lebo v mojom 2U-serveri nie je vela miesta (pripadne by som rozobral a dovnutra dal iba samotny plosak)
- mala spotreba (max 10-15W) a napajany cez adapter 12V alebo 5V (to dostanem z ATX-zdroja)
Rozmyslal som ze bud daky mikrotik (RB750GL novy za 50€), alebo cosi z druhej ruky (cisco 5505 som videl za par supov). V podstate potrebujem len VPN-server, a staci mi bohate aj 10Mbit. Ma niekto daky tip?