To je jistě relevantní argument. A mám další do skutečného serveru, myslím produkčního se také ne cpe SSD.
Navíc se to nebude vypinat, je tedy spravne argumentovat rychlosti? Navíc tady bude limitem spíše rychlost připojeni.
Jedine plus pro SSD je tedy zatím spotřeba.
Ty si se vlastně rozhodl, jen chceš ujistit, že si se rozhodl správně, že?
Ne, aktuální trend je takový, že se začínají nahrazovat klasické disky ssd disky, a to právě v produkčním nasazení, používá je například Amazon atd.
SSD disk bude spolehlivější, pokud bude dobře nastaven, aby třeba zbytečně nezapisoval. Určitě je dobré využívat tmpfs na serveru. Samozřejmě bude dražší. Otázka je, jakou potřebuješ kapacitu. Cena asi nebude hrát takovou roli, rozdíl mezi SSD 120 GB a HDD o velikosti 1 TB je zanedbatelný, protože cenově se ssd vyplatí na spotřebě a předpokládám i na životnosti.
Polož si tyto otázky:
1) bude disk běžet 24 hodin deně sedm dní v týdnu? Potom na klasický levný HDD zapomeň, ale u SSD by to nemusel být problém
2) kolik na něm budeš mít dat?
Já bych se rozhodl asi takto, pokud by se jednalo o file server, například pro sambu nebo nfs, který by mi krmil multimediálním obsahem zařízení, a nemusí běžet pořád, tak bych sáhnul po co nejvyšší kapacitě a klasickém HDD.
Pokud bych potřeboval web server a pod, a nepoužíval bych to na ukládání multimédií, stačila by mi nižší kapacita, neváhal bych a šel do SSD. Pokud by se jednalo jen o nějaké webové pokusy, tak postačí třeba i nějaká flashka a ssd nebo disk není potřeba kupovat.