Do serveru HDD, nebo SSD? Pro a proti

mca

• 181
    • Zobrazit profil
Re:Do serveru HDD, nebo SSD? Pro a proti
« Odpověď #15 kdy: 27. 01. 2014, 17:12:42 »
Vetsinu SSD odaplis po par minutach v mixovanem workloadu. Pokud hledas mixovany workload pro 24/7/365 s hranici 20k IOpS v plnem ASU (LVol SSD bytostne nesnasi), hledas ve vodach Seagata Pulsar XT.2, ktery nese zatezovy radic s vykonnou logikou interni topologie, jez preklada vlastnimu radici a cache. Takove SSD to vydrzi a nehledi se ani na pocet prepisu na 24hodin, coz je limitujici u drtive vetsiny enterprise SSD. High-End zadne limity nema a nemohou. Na VPS hosting si klidne kupo 50x Samsung EVO jako "husty SSD" a do 7 sekund jsou na 1/3, po 5ti minutach na 5MB/s randowm write a po 20minutach kolabuji. Intel S3700 take rozhodne nepatri z zatezovym SSD, ktere bys mohl nasadit na DB/OLTP, protoze mluvis o nejzakladnejsim Entry SSD. U SSD se bere jako kriterium vykonu predevsim toplogie a vlastni logika dynamickeho mapovani pro kterou potrebujes nezbytne vysokou SA, ktera se vyrazane podili na vykonech takoveho SSD, protoze radic nemusi zbytecne zamestnavat sam sebe zmenami (vyhledat, prepsat, ... refreshnout) v jeho vnitrni strukture a flexibilne si drzi rezervy v SA.

« Odpověď #16 kdy: 27. 01. 2014, 17:23:56 »
Používal jsem nějakej rok na databázi pro číselníková data (minimální zápis). Jednou jsem se setkal s tím, že se SSD disk zasekl (bylo třeba vypnout zapnout).
Pokud člověk ví na co to chce a jak se s tím pracuje může to být velký přínos. Pokud to nasadí na běžná data pravděpodobně ho časem zničí.
Když pod tím je failover na jiný třeba běžný disk, je to jedno maximálně se to trošku zpomalí na dobu, než proběhne výměna.

Pro vyhledávání, analytické funkce to může být naprosto super pokud se jedná o mnoho gigabajtů dat (nelze to narvat do RAM - kterou bych používal primárně).

Hlavně přemýšlet a nebát se :)
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

« Odpověď #17 kdy: 27. 01. 2014, 17:25:20 »
To je jasny. 3700 byla jako ukazka toho naprosto nejlevnejsiho disku na zakladni pouziti pro par webu.

Aby chapal, ze vubec neni rec o tom co vidi na eshopech v cene 2-3tis za 128GB a ze nejaky husty stovky MB/s z marketingovych materialu nejsou to co ho zajima.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 27. 01. 2014, 17:26:32 »

Re:Do serveru HDD nebo SSD ? Pro a proti.
« Odpověď #19 kdy: 27. 01. 2014, 18:07:57 »
no a to je to. samozrejme musis pouzit disky ktere jsou plne kompatibilni s radicem. frajer se tam pta na M500 no tak co na to rict? asi jen to, ze "myslel" namisto aby "vedel". Chlapec chce reklamovat, ze si poridil pick-upa na dovazeni 20 europalet denne z italie.. a jeste se priznava k neschopnosti poridit 30ks solidnich serverovych SSD v evrope.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 28. 01. 2014, 00:17:36 »
Tak flešky do toho mám již nyní dvě, má to naštěstí 6 USB.

Ovšem live distribuce jako klient?    Pojede na tom minimálně jedna doména, navíc pokud člověk netrvá na koncovce cz , org , apod. a stačí mu html dá se vše další "vyřešit" adresářema a koncovkou html.
Ale půjdu spíš po kapacitě takže HDD.

Neni nutne mit live distro, muzete si nainstalovat Linux na flash nebo SD. Dulezite ale je, aby se na to furt nepsalo. Tedy napriklad drzet logy v pameti a zapsat je az pri vypinani nebo restartu. Coz ma nevyhodu v tom, ze kdyz lehne system, logy jsou v pr.....

Tom Liberec

« Odpověď #21 kdy: 28. 01. 2014, 01:21:26 »
Tak na to zcela zjevne zatím nestačím. Uplne nejvic by mi vyhovovalo "vyklopit" Debian co mám v Dellu na flesku nebo ještě líp vypálit na externí mech. DVD a pak to takhle pouštět v tom novém prckovi. Přeci jen tam už mi funguje LAMP server a už jsme si vyjasnili i chmod. Dnes jsem si nim skvěle "pokecal" ( popsal samozrejme ) o nmap, libilo se mi jak se sám od sebe branil. Asi to patří k tomu distru, protoze pokud vypnu grafické prostředí tak mi už nepomůže žádné heslo,   ani uživatele ani roota. O všem jen do chvíle než mi jiný příkaz, parametr ukazal ze dokáže vypsat kódy SSH.

Jardo omlouvám se za další začátečnickou otázku.  Sice to s Clonezillou zatim neumím,  ale neni nějaký problém systém jako klon vypalit na DVD poku se tam vejde?
Myslím, že jsi mi to psal ty, že rozumna zaloha je je profil uživatele tedy /home/tom   nešlo by k tomu zazálohovat nejak i roota ?
Tak aby to pak šlo snadno překopírovat,  Zotacu zatím IP přiděluje DHCP, nebude tedy problém s IP?
Není snaha o kopii roota blbost, když pri instalaci zadávám jméno ( stroje nebo OS ) které nebude sedět a nepůjde přepsat?

Musím pomalu a nelámat náladu a práci přes koleno, jinak to zase zmrvim. Ale opakování je matka moudrosti a příkazy se pak snáze pamatují.

Rhinox

« Odpověď #22 kdy: 28. 01. 2014, 06:49:30 »
Vetsinu SSD odaplis po par minutach v mixovanem workloadu...
Vetsi pitomost sem opravdu jeste necetl. A to tady uz  bylo ledacos...

JmJ

• 323
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 28. 01. 2014, 07:27:46 »
Trosku mi prijde, ze kolem toho delate velkou vedu. Pokud chcete reseni, u ktereho mate mensi sanci na starosti, vzal bych klasicky hdd. Skoda je, ze tam nejdou dat dva. Pak by slo pouzit nejakou formu zalohovani.

Pred vic jak deseti lety ssd nebylo a kdyz jsme chteli mit server na postu, web, ftp, sambu a na hrani, tak sme do nej narvali "podle nas" rozumne disky a bylo. Takove servery sme meli dva, myslim si, ze v zadnem z nich dokonce disk neodesel, coz samozrejme neni argument. Servery bezely doma, v detskych pokojich majitelu a bezely nepretrzite. Ja takovy server pestuju do dnes, disky jsou tam ted 3 roky uz jine, protoze jsem chtel vetsi kapacitu.

Ze by mel server maly vykon, to rozhodne rict nemuzu a resit v nem ssd me nikdy nenapadlo. Cas na nastudovani jak se ssd v debianim serveru spravne zachazet a penize za disky mi rozhodne neprijdou jako investice, ktera se vrati. Proti ssd nic nemam, pouzivam je v desktopu a atd.

Samozrejme pokazit se muze vse.

Pana mca bych poprosil, jestli by mohl myslet i na nas slabsi duchem a v dalsich prispevcich uzit mene samanskych zkratek, nebo je vysvetlit. Mozna to pak nebude pusobit tak cool a profi, ale zase tomu bude vice lidi rozumet.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 28. 01. 2014, 09:23:15 »
Sice to s Clonezillou zatim neumím,  ale neni nějaký problém systém jako klon vypalit na DVD poku se tam vejde?

Nevim, nepouzivam. Kdyz jsem psal o systemu na flashi nebo SD, mel jsem na mysli hlavne to, aby system slo normalne updatovat, aby to clovek nemusel porad znovy palit na DVD. A hlavne nevim, jestli Clonezillou takto lze vytvorit bootovaci DVD s puvodnim systemem. Krome toho nemam rad DVD, protoze jsou katastrofalne nespolehlive. Snad leda ty s neorganickymi barvivy, o kterych vetsina prodejcu nikdy ani neslysela.

Citace
Myslím, že jsi mi to psal ty, že rozumna zaloha je je profil uživatele tedy /home/tom   nešlo by k tomu zazálohovat nejak i roota ?

Tak snad kdyz potrebujes zalohovat /root, tak zalohuj /root. Nebo mas na mysli /?

Citace
Tak aby to pak šlo snadno překopírovat,  Zotacu zatím IP přiděluje DHCP, nebude tedy problém s IP?

Nechapu. Jaky problem? Proc?

Citace
Není snaha o kopii roota blbost, když pri instalaci zadávám jméno ( stroje nebo OS ) které nebude sedět a nepůjde přepsat?

Tak to jmeno snad nastavim predtim, nez to nekam vypalim, ne?

j

« Odpověď #25 kdy: 28. 01. 2014, 09:34:42 »
To je jistě relevantní argument. A mám další do skutečného serveru, myslím produkčního se také ne cpe SSD.
Navíc se to nebude vypinat, je tedy spravne argumentovat rychlosti? Navíc tady bude limitem spíše rychlost připojeni.

Jedine plus pro SSD je tedy zatím spotřeba.
Si realnej srv vzivote nevidel, ze?

SSD se zcela bezne pouzivaj - pokud je treba jejich vykon. Ovsem nepouzivaj se samo SSD za par fufni, ktery si nekdo koupi v cechaci. Beznejsi je spis ale to, ze srv nema disky vubec, daj se do nej dve karty (trebas SDcka) do zrcadla, z nich to jen nastartuje, a pak to pouziva diskovy pole ... kde SSDcka zcela bezne byt muzou ...

Podotykam, ze za jedno takovy SSDcko das klido 100k a vic.

Kup si hybrid a mas po starostiach   :P
Jop, to nefunguje zarucene nikde a nikdy ... jen to sebou nese nevyhody obeho.

---
Jinak samo, u serveru se vzdy predpoklada minimalne zrcadlo.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 28. 01. 2014, 11:00:53 »
Pokud se bavíme o domácím serveru a jedné doméně, kde bude nějaký statický web a pod, tak mu nenabízejte enterprise ssd. Jednak si je stjeně nekoupí, a jednak je to úplně zbytečně. Můj komp je taky server, taky je tam doména a je to obyčejný dell precision workstation 390 s 4 GB ECC ram. Mám obyč Kingston HyperX 3K 120GB na systém a Barakůdu 1500 GB green na data. Je to prostě na hraní, a můžu tomu říkat server, když chci. Používáte tady server jako nějaké zaklínadlo enterprise řešení, ale již jednou uvedl, že se jedná o domácí server, tak bych to zas tak horké neviděl.

Rhinox

« Odpověď #27 kdy: 28. 01. 2014, 11:42:22 »
Kup si hybrid a mas po starostiach   :P
Jop, to nefunguje zarucene nikde a nikdy ... jen to sebou nese nevyhody obeho.

Jinak samo, u serveru se vzdy predpoklada minimalne zrcadlo.

Hybridni disk je prakticky to same, co u LSI nazyvaj "CacheCade": SSD ve funkci cache. Akorat u hybridniho disku je to vsechno v jedne krabici...

Krom toho existuje taky neco jako "hybridni zrcadlo": nektere radice podporuji raid1 s SSD+HDD. V podstate vyuzivas vyhodu rychlosti a iops SSD, a HDD se porad mnohem pomaleji synchronisuje na pozadi...

BTW, servr mi bezi 4 roky, mam v nem 4xSSD (Intely X25-M, dnes uz opravdu historicke kousky) a 2xHDD (nake Toshiby/SAS). Za celej ten cas odesel jenom 1x Toshiba/HDD. Jasne ze ty X25-M uz nejsou tak rychle jak "zamlada", ovsem porad jsou podstatne rychlejsi nez HDD...

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 28. 01. 2014, 11:59:31 »
Jinymi slovy hybridni pole, kde profitujes z obou vlastnosti. Popisujes X25-M (10 paralernich kanalu s rychlejsi a odolnejsi 34nm NAND), coz je mozna veteran (na svou dobu velmi ceneny diky stabilni 4k random write), ale porad snese vic, nez soucasne client/consumer SSD.Take jsme davali "neznicitelne" obycejne Intel 320 a stejne je nemuzes merit s se soucasnou generaci obycejnych SSD. Jenze tohle soudoba generace client/consumer SSD neustoji ani jako vicevlaknove cteni, natoz zapis. Neporovnavej neporovnatelne.

« Odpověď #29 kdy: 28. 01. 2014, 16:32:44 »
Kdyz ono zrovna x25-m a 320 byly SSD s nulovym "marketingovym" potencialem v podobe hustokrutoprisnych stovek MB/s v porovnani s tehdejsim treba SandForce naprosto skvele vyrobky - jejich kvality jsou proste nekde jinde.

Verim, ze kdyby intel dodnes vyrabel presne tak jak byl intel 320 a byl by cenove +/- nekde kolem soucasne rady 530 tak to bude naprosto nejprodavanejsi typ SSD na trhu. Takovy samsungy 840EVO by nemelo cenu ani davat na trh.