Ahoj. Ja neviem. Matiky na MFF sa nejako bat extra nemusis. Ako som pisal v inom vlakne, znamy isiel z ucnovky na MFF a ma PhD. z fyziky.
Co sa tyka grafov a diskretnej matematiky, jedna z najlepsich ucebnic zakladov na svete su Kapitoly z diskretni matematiky. Kupis za 200 Kc a ta knizka je fakt genialna.
Co sa tyka urovne MFF, tak obsah je podobny skolam typu MIT, Oxford atd... Ale ucitelia su horsi. Je to sposobe systemom. Na svetovych skolach clovek uci alebo robi vedu ale nie obe veci zaroven a na MFF sa ocakava, ze clovek bude toho vsetko stihat. Veda je prioritnejsia ako ucenie (ale zalezi od vedenia katedry. Su aj ludia, ktori iba ucia, lebo im to ide a su ludia, ktori iba robia vyskum). Samozrejme, najdu sa vynimky, ktori zvladaju jedno aj druhe na genialnej urovni, ale ani nahodou ich nie je vacsina.
Ak uvazujes na Mgr. studium, tak MFF ponuka dost rozdielne programy. Lingvistiku (strojove ucenie, lignvistika, atd..), Teoreticka Informatika (lamda kalkul, logika, matika, algoritmy), Diskretni modely a algoritmy (diskretka, rozne grafy, konecna matematika), Softwarove systemy (programovanie OS, a predmety okolo SW) a Ucitelstvo.
Ligvistika - strojove spracovanie jazyka, strojove ucenie, ligvistika. Ma najviac zien a su nakrajsie. Studuju tam aj ludia, co si bc spravili inde.
Teoreticka informatika. Nazov hovori sam za seba a nie je to az take narocne, ako ostatne. Ucitelia si nepotrebuju nieco dokazovat a pocitaju s tym, ze clovek chce nieco dozvediet. Ale z toho co som pocul, tak ludia boli dost sklamani z nejakeho konceptu. Ale na druhej strane, ak Ta nieco zaujme, mozes sa tomu venovat i ked necakaj nejaku krasu... tuto katedru zalozil Vopenka, pokial viem.
Diskretni modely a algoritmy - je uzko specializovany a predpoklada sa, ze clovek je aspon z polovice matematik. Aj vyucujuci su tak
napoly cisti matici a nieco medzi.
SW - vyucujuci su hardcore programatori, architekti atd.. a maju hard core poziadavky. Nie na kazdom predmete, ale je ich dost. Najtazsi predmet je OSY, ked sa programuje v trojici vlastny OS od zaciatku. Je to aspon 5 hodin programovania kazdy den.
Podla toho co pises, tak Teoreticku informatiku by si mohol skusit. Kazdopadne, v kazdom programe mas povinne Datove struktury, Vycislistenost, zlozitost a tam sa fakt rata s tym, ze clovek ovlada matiku z bakalara.
Ale ono, tazko tak cloveku hovorit. Lebo student ma MFF premysla inak ako ostatni a neviem, ci na MFF sa to myslenie dotiahne, alebo ho nejako clovek ziska. Ta presnost a systematickost myslenia tak skutocne je. A predpoklada sa, ze clovek nema problem s programotorskymi ulohami, ktore sa ucia v prvaku na predmetoch Programovanie I, Programovanie II, Algoritmy a datove struktury I, Algoritmy a datove strukury II.