Zdravím kolegové,
předem se omlouvám, že jdu trochu mimo mísu a většinu diskuzí na tomto fóru.
Rád bych vás požádal, za se nepodělíte o rady a vylepšení pro malou ISP firmu. Trochu jsem začal pomáhat kámošovi s jeho sítí, kterou pokrývá pár vesniček u nás a poskytuje internet do domácností. Většinu sítě má postavenou na platformě Mikrotiku + pár starších APček různých značek. Jak jsem se dočetl, tak ten mikrotik asi nebude až tak špatný, ovšem zatím moc nemám páru jaké kouzla dokáže.
Prosím našel by se někdo, kdo by trochu poradil jaké vychytávky se dají vytvořit? Tak třeba resetátor - dobrá věc pro ušetření PHM. Tak trochu nám chybí a sem tam se něco žvejkne. Má někdo typ, jak to vychytat a neutrácet za již hotová avšak často až předražená řešení? Ideální stav - resetovat po nějaké době automaticky, po případě uživatelem na dálku, avšak mít i nějakou možnost jej vyřadit třeba při nějaké přestavbě.
UPS - není nějaká možnost tam těch pár voltíku podržet a nekupovat velké UPS na 230V nějaký šikovný návod na tišták co je třeba schopen dobíjet baterky z auta a v případě výpadku přepnout na ně?
Dohled - ISPadmin asi perfektní program, jen škoda že chtějí celkem větší peníz. Nějaké vhodné řešení či free prográmek se kterým máte zkušenosti?
Hlídání linek - dokud se klient neozve, kolikrát ani nemáme páru že nám někdo vlezl na kanál. Jde to pak nějak automaticky ladit a hlídat? Je nějaká rozumná možnost, jak si zjistit kolik to právě jede v té a té vesnici? mít tam něco, kde bych mohl se mohl připojit a třeba si tam proměřit rychlost jako koncový klient?
Kde máme klienty? Pravda, koupit si mapku a dělat puntíky nad konkrétním domem s šipkou na vysílač. Nebo zas ten ISPadmin. Není nějaká třetí možnost kromě vykašlání se na to?
Je někde slušný lexikon jaké scripty se dají nahodit do toho mikrotiku? (jj, na stránky mikrotiku už jsem se díval, oprašuji svou angličtinu, - jsou i nějaké další možnosti kde studovat?)
Nějaké další finty, jak za relativně malou investici a vlastní snahou, vylepšit a spravovat síť? Jak ji dobře ukovat železo a co vše by se mělo nacházet na dobrém přístupovém bodu pro vesnici?
Pro klinenty jak tak sleduji, je u nás nejvíce používaná venkovní jednotka od UBNT. Vše je však pořád dokola opakující se klikačka (hesla, nastavení DHCP, vyplňování DNS serveru, nastavování v Advancet a system...) jediné vzrůšo nastane při skenování sítě a nastavení ip (pokud ale vím kam se to připojí, můžu si vytahnout SSID z MK a zas nuda. )Není nějaký šikovný prográmek, co by to již sám předvyplnil? Tak samo i pro tp-link, dlink či jiné mašinky?
Je mi jasné, že určitě budete chtít více informací ať je s čím pracovat, prosím však o trpělivost, zatím jsem nováček co hledá zdroje. V každém případě rada od zkušeného člověka je často cennější, než kvanta článku a zdlouhavých blogů co je již napsáno, avšak nebráním se studování pokud mi dáte nějaký solidní tip a či odkaz.