Obcházení licencí přes modery

ibuprofen4000

Obcházení licencí přes modery
« kdy: 30. 12. 2013, 19:15:33 »
Ahojte...

Zaujimal by ma nazor na takyto scenar:

dajme tomu, ze robime pocitacovu hru s autickami, ale nemame licencie na realne nazvy a modely auticok... Takze si auticka v hre vymyslime... Problem je, ze konkurencne hry taketo licencie maju, a tym padom sme na trhu odstaveny... Tiez ale mame komunitu (samozrejme pc komunitu :D), ktora je sikovna... Takze umyselne vytvorime taky system, ze hraci (zakaznici) mozu pomerne jednoducho pridat do hry vlastne nazvy vozidiel (napr. vymyslene-srandovne alebo aj realne nazvy), parametre aut a zamenit textury a modely aut v hre za lubovolne - pripadne pridat nove... Tym padom davame priestor na vytvorenie modov s realnymi autami, a predpokladajme, ze komunita (resp. zakaznici) takyto system budu pouzivat (resp. nemaju ziadne vyhrady :D) - teda kupia hru, a nasledne si stiahnu od moderov (teda nie od nas ;) ) mod s konkretnymi modelmi aut, ktore ich zaujimaju...

- Predpokladajme, ze komunitny moderi si vytvoria mody pre rozne obdobia motorizmu, a vysledne pocty komunitnych aut budu omnoho vacsie ako u konkurencnych hier....
- Predopokladajme, ze vzhladom na absenciu licencii bude vysledna hra omnoho lacnejsia, a bude stat zlomok ceny konkurencnych hier...
- Zanedbajme, ze tento system bude mat vplyv na hratelnost (resp. vyrovnanost herneho systemu-niekto si urobi super rychle nerozbitne auto) a problemy spojene s dodavanim vlastnych aut (nestabilita, nekorektne modely)...

Otazky:

1.Myslite, ze by toto niekto z konkurencie prip. z automobiliek (alebo majitelov prav na znacky/ochranne znamky) riesil ? Teda ci by zakrocil proti nam (vyrobcovi hry) za to, ze nas system umoznuje pouzivanie modov tretich stran, ktore porusuju zakony/ochranne znacky/licencie a pod. ? Mozme sa zbavit zodpovednosti ? - Predpokladajme, ze by hra bola trnom v oku konkurencie kvoli nizkej cene, a automobilky by sa bali, ze pridu o zisk z predaja licencii (samozrejme v reali nonsense)...

2.Myslite, ze je takyto system moralne v poriadku ?

PS: samozrejme hra s autickami nebude  ;)
« Poslední změna: 31. 12. 2013, 10:16:21 od Petr Krčmář »

Jenda

Re:Obchadzanie licencii cez moderov
« Odpověď #1 kdy: 30. 12. 2013, 19:31:45 »
1.Myslite, ze by toto niekto z konkurencie prip. z automobiliek (alebo majitelov prav na znacky/ochranne znamky) riesil ? Teda ci by zakrocil proti nam (vyrobcovi hry) za to, ze nas system umoznuje pouzivanie modov tretich stran, ktore porusuju zakony/ochranne znacky/licencie a pod. ? Mozme sa zbavit zodpovednosti ? - Predpokladajme, ze by hra bola trnom v oku konkurencie kvoli nizkej cene, a automobilky by sa bali, ze pridu o zisk z predaja licencii (samozrejme v reali nonsense)...

IANAL proti vám legálně nijak zakročit nemůžou, alespoň v ČR. Pro případ, že se pokusí zakročit bokem (návštěva obchodního partnera s „neodolatelnou nabídkou“), bych měl připravenou skrytou kameru.

Nemám nejmenší problém s tou částí s modama. Velmi dobře bych si ale být vámi rozmyslel, jestli budu vystupovat proti pirátění samotné hry. Situace, kdy neuznáváte licence na design aut, ale současně vyžadujete respektovat nějakou proprietární licenci své hry, by totiž byla schizofrenní.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #2 kdy: 30. 12. 2013, 19:33:27 »
Pokud si vymodeluješ auto podle reálu a dáš mu i reálný název, nemůže to nikdo napadnout. Proto nemá smysl se zabývat bodem dvě.

OMG

« Odpověď #3 kdy: 30. 12. 2013, 19:44:36 »
Žalovat může kdokoliv kohokoliv za cokoliv. Možná bude někdo žalovat i vás - jste malí a slabí - třeba nebudete mít dost peněz na vleklé právní spory a vzdáte to i když budete jasně v právu.
Každopádně proti nevidím žádný zásadní problém na vaší straně - takový, aby bylo dopředu jasné, že to prohrajete. Rozhodně si dejte pozor, aby se nedalo snadno spojit, že vy jste nejenom autory modovatelného SW, ale i těch samotných modů. A dejte si velký pozor na to, aby ty mody nebyly vystopovatelné ani k vašim zaměstnancům - i když to budou dělat ve svém volném čase.

Problém rozhodně je v tom, že pokud má být existence modů pro váš SW nějakou výhodou, tak ty mody musí být někde dostupné. Čili nemůže to dostupné jenom přes nějaká uzavřená warez fóra.
Pokud chcete mít za zákazníky normální lidi, tak potřebujete nějaký centralizovaný server, kde budou ty mody - ke stažení, k hodnocení, tříděné podle kategorií, diskuze k nim atd. Přesně tak jak to funguje všude, kde jsou mody bez nějakých právních vad.
A v okamžiku, kdy bude takovýto veřejný server existovat, tak ten server, jeho provozovatelé a přispěvatelé závadných modů budou snadným cílem nepřátel z řad konkurence, nebo těch držitelů autorských práv, které budou ty mody porušovat.

OMG

« Odpověď #4 kdy: 30. 12. 2013, 19:48:17 »
Pokud si vymodeluješ auto podle reálu a dáš mu i reálný název, nemůže to nikdo napadnout. Proto nemá smysl se zabývat bodem dvě.

To je pravda, pokud píšeš z Číny. Na západě se na tohle normálně prodávají licence.

Waseihou

« Odpověď #5 kdy: 30. 12. 2013, 22:51:53 »
Opravdu jsou ty modely taková výhoda rozhodující o koupi? Bylo by zajímavé zamyslet se nad profilem kupujícího a profilem uživatele (ne vždy jsou to ti samí!). Předpokládejme, že hru budou třeba kupovat rodiče dětem na konzoli - tam bude stačit něco jako "Frantík má rád autíčka, a tahle hra je z těch všech her nejlevnější, tak ho přijemně překvapíme!", obdobnou úvahu může udělat i malé děcko - "Jů, nějaká autíčka a jak se to tam blejská..." atp. Další mohou být opravdoví hardcore hráči, těm asi bude záležet na kvalitě simulace. Možnost stáhnout si nový model auta je pro ně důležitá, ale nejspíše budete muset umožnit zadat přímo url modelu. V tom případě na vašich fórech umožněte pouze odkazovat na soubory uložené jinde, přece jenom vy je nedistribuujete a pochybuji že nějaký soud vás bude postihovat za linkování modelů, zvláště pokud jsou to díla uživatelů (není tady náhodou nějak chráněno i jejich autorství?). Určitě nemůžete ale propagovat svůj produkt se sloganen "Stáhněte si Rolls-Royce!". Jako jedno z pravidel fóra uveďte, že jména modelů nesmí být existující značky vozidel, ale umožněte editovat jméno přímo ve hře. Takže uživatel si stáhne Roller-Royal který bude mít v XML/JSON/... všechny parametery (a nebo to bude zip i s texturama...) a pak si ho jen přejmenuje. Jinak pokud vím, tak pro šíření patchů se někdy používá bittorrernt, takže proč neumožnit stahovat modely přes magnet linky? libtorrent-rasterbar by měl po menší laboraci jít zkompilovat i na MS platformách a přitom podporuje magnet linky, takže na fóru může být dokonce jen to.

Atlantis

« Odpověď #6 kdy: 31. 12. 2013, 00:59:56 »
Počkejte, to se fakt řeší nějaký patenty, značky a tak ve hrách? Já měl spíš dojem že ta automobilka spíš platí, aby její logo bylo v nějaké hře...a když už ne přímo platí, tak je jen a pouze ráda, že tam je to její auto vidět. Přece co jinýho než reklamu jí to přinese? Já měl dojam že automobilka vydělává na prodeji fyzických aut a ne jejich obrázků... Bože to je zase podělanej svět tohleto...

« Odpověď #7 kdy: 31. 12. 2013, 01:28:30 »
Tyjo, celou dobu čtení dotazu jsem se nudil a říkal si, že to je tisícprvní variace na téma "chci to ukrást, ale udělat to právně čistě", než padla tahle otázka.

Můžeš nějak tuhle větu rozvést? Ideálně ve formě, jak bys ji podal čtyřletýmu dítěti.

(nedělám si srandu, fakt by mě zajímalo, na co se tímhle vlastně ptáš :)

TomasP

« Odpověď #8 kdy: 31. 12. 2013, 01:29:18 »
Atlantis: někde jsem četl, že největší problém pro automobilky a to proč se nepoužívají oficiální názvy je deformační model....

Atlantis

« Odpověď #9 kdy: 31. 12. 2013, 03:38:36 »
Jako že se jim nelíbí když je to "jejich" auto rozmlácený? Já naprostro žasnu nad tím marketingovo-právním světem... Jako že bych si řekl, hm, tohle auto si nekoupím, to jsem rozmlátil v need for speedech?  :o

Jenda

« Odpověď #10 kdy: 31. 12. 2013, 07:09:12 »
Tyjo, celou dobu čtení dotazu jsem se nudil a říkal si, že to je tisícprvní variace na téma "chci to ukrást, ale udělat to právně čistě", než padla tahle otázka.

Můžeš nějak tuhle větu rozvést? Ideálně ve formě, jak bys ji podal čtyřletýmu dítěti.

Mně to přišlo docela jasný: „Kdyby ti nehrozil postih, udělal bys to?“

Jenda

« Odpověď #11 kdy: 31. 12. 2013, 07:16:25 »
Jako že se jim nelíbí když je to "jejich" auto rozmlácený? Já naprostro žasnu nad tím marketingovo-právním světem... Jako že bych si řekl, hm, tohle auto si nekoupím, to jsem rozmlátil v need for speedech?  :o

Neeee! Je to úplně normální prodej licencí k nesvobodnému dílu, kterým design takového auta (nejspíš) je. Nejde jim o to, jestli je jejich auto rozmlácený, stejně, jako Svěrákovi nejde o to, jestli si jeho písničky pouštíš na záchodě, nebo jestli děláš remixy. Prostě za to chtějí prachy úplně stejně, jako chce Microsoft za wokna a Pixar za Shreka.

Ještě update pro Mirka Prýmka: nenapsal jsem to moc přesně. Obecně, máš koncept nějakých morálních soudů? No, tak je to přesně takový. Jsou lidé, kteří si třeba myslí, že koncept „duševního vlastnictví“ je nesmysl, a pro ty pak je to, co právní řád běžně hodnotí jako porušování copyrightu, naprosto v pořádku. Samozřejmě ale musí být konzistentní, tj. nesmí jim pak třeba vadit ani porušování GPL nebo licence k jejich vlastním dílům. Na to jsem upozorňoval už ve svém prvním komentáři.

ferren

« Odpověď #12 kdy: 31. 12. 2013, 07:47:45 »
modelivou situaci jsem zazil v zcela konktetni podobe (hra Mafia, auta temer stoleti stara). presto jsme licence nemeli a tak zadna realna jmena nebyla, I kdyz se mnohdy jednalo o mrtve znacky. kazdou ale vetsinou nekdo aspon symbolicky drzi. ono je I problem neco se vsemi vykomunikovat I kdyby nakonec byli pro (coz by jiste zaplatit chteli, presne proto si tu znacku leta parkuji).
nechat to na moderech je zcela validni a ok, her k tomu nedavat oficialni navod. neni to nic o moralce, koneckoncu benefit mit nekde znacku oficialne furt zustava, I s lehkou modovatelnosti to handicap je (vetsina to nikdy neudela)

ferren

« Odpověď #13 kdy: 31. 12. 2013, 08:00:28 »
jeste dodatek, priznacne je ze jde jen o symbolicke pojmenovani, fyzicka podoba nikdy nikomu nevadila ( odvozenina dila je sama o sobe dilo)

a02x

« Odpověď #14 kdy: 31. 12. 2013, 08:06:43 »