EN vs. CZ/SK klávesnice

linux_noob

EN vs. CZ/SK klávesnice
« kdy: 22. 12. 2013, 15:53:52 »
Zdravim, nedavno jsem se setkal s tvrzenim, ze programatori pouzivaji EN klavesnici. Ja osobne pouzivam na vsechno CZ klavesnici, nicmene nebranil bych se prechodu na EN, kazdopadne ale nechci pouzivat obcas EN a obcas CZ klavesnici, chci si vybrat jednu a u ty zustat. CZ zatim pouzivam proto, ze ac bezne pisu bez diakritiky, tak obcas precejenom neco trochu formalnejsiho musim sesmolit - tz. diakritiku potrebuju ::)

Co pouzivate vy a proc?
« Poslední změna: 22. 12. 2013, 20:25:28 od Petr Krčmář »

Komo

Re:EN vs CZ/SK klavesnice
« Odpověď #1 kdy: 22. 12. 2013, 15:58:25 »
Tak pri programatoroch je to z hladiska syntaxe pochopitelne.
Za seba EN/SK (qwerty) zhruba 95:5

Nomen Omen

« Odpověď #2 kdy: 22. 12. 2013, 16:31:57 »

klw

« Odpověď #3 kdy: 22. 12. 2013, 17:09:57 »
Používám upravenou českou QWERTY klávesnici, vycházející ovšem z české QWERTZ, která byla kdysi v KDE v době, kdy jsem ještě používal Linux. Kromě přehozeného Y/Z jsem si přidal některé důležité znaky (např. pomlčku), případně jiné mírně přemístil.

Protože většinou píšu česky (nikoliv cesky) a zároveň zdrojový kód u mě dělá možná i 60 – 70 % napsaného textu, tak jsem řešil tentýž problém – nechtěl jsem neustále přepínat mezi klávesnicemi a přemýšlet, který znak (z kterého rozložení) se zrovna napíše, když zmáčku konkrétní klávesu (případně mazat, přepínat a psát znovu). Největší problém by pro mě bylo Y/Z – proto jsem si zvolil QWERTY, protože když už k anglické klávesnici náhodou přijdu, tak alespoň písmenka nemusím řešit. Psát některé znaky přes pravý ALT je podle mě otázkou zvyku, výhoda mít všechny znaky na jednom rozložení to bohatě vyváží.

Tomik

« Odpověď #4 kdy: 22. 12. 2013, 17:16:53 »
Hehe, většina kolegů používá anglickou klávesnici a pak je pro ně utrpení, když se chopí mé české. AltGr funguje spolehlivě a nemám důvod měnit.

linux_noob

« Odpověď #5 kdy: 22. 12. 2013, 17:30:50 »
Zatim co jsem pouzival CZ klavesnici na programovani tak jsem jel vetsinou bez problemu, obcas leda, ze v nekterych IDE je na nejakou konkretni klavesovou zkratku uz neco namapovano, ale hlavne uz to mam hodne zazity, QWERTZ vs. QWERTY je jeste dobry, ale kdyz pak ma clovek na EN klavesnici neco zmenit ve vimu tak je to docela peklo ::)

K tomu voku, osobne se mi ta myslenka moc nelibi, uz jenom proto, ze zatim vetsinou pouzivam widle :-[ A me se jedna spis o to kdyz mam neco psat v prostredi, ktere neni pod moji kontrolou.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #6 kdy: 22. 12. 2013, 17:59:38 »
Já CZ --> QWERTY a jsem bez přepínání.  ;)

« Odpověď #7 kdy: 22. 12. 2013, 18:03:01 »
ja jsem zde asi totalni exot, kdyz pouzivam Dvoraka  ;D na Macu ho mam castecne lokalizovany (pracovni pocitac), na Wydlich taky, jen na Linuxich pouzivam anglickyho vanilla dvoraka

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #8 kdy: 22. 12. 2013, 18:42:46 »
Ber to tak, že exoti jsou vzácní a chránění.  ;)

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 22. 12. 2013, 18:49:09 »
cz - qwertz, take bez prepinani. ale vetsina studentu na fakulte pouziva en, takze jsem asi vyjimka. je trochu usmevne, ze pisu radsi "cesky" nez "česky", mozna lenost, nebo jen zvyk, fakt nevim. jediny problem je, jak pise linux_noob, s nekterymi IDE, ze ve vychozim nastaveni maji casto nastaveny zkratky kolidujici se specialnimi symboly pres altgr (@{[]}$\).

Ber to tak, že exoti jsou vzácní a chránění.  ;)

;D

Jimm

« Odpověď #10 kdy: 22. 12. 2013, 18:58:17 »
CZ- QWERTZ
A mám s tím všude problémy, nedej bože že někdo z kolegů potřebuje něco napsat na mé klávesnici.
Ovšem nemohu za to, učili nás to ve škole všemi deseti, neumím si představit jak bych se to přeučoval, i když všemi deseti už nepíšu... :)

Kolega

« Odpověď #11 kdy: 22. 12. 2013, 19:26:44 »
No, já používám standartně CS - QWERTZ a všechno mi pravej alt schroustá, imho nevidím důvod přecházet na EN (navíc rád píšu hezky česky a zvyk je železná košile ... )

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 22. 12. 2013, 19:30:36 »
jojo, u mě vede česká linuxová qwertz, ať žije AltGr!

Radovan.

« Odpověď #13 kdy: 22. 12. 2013, 19:39:27 »
AltGr to jistí, přepínání na americkou jsem používal naposled na Widlích, a jsem rád že je to pryč ;-)

martin-ux

Re:EN vs. CZ/SK klávesnice
« Odpověď #14 kdy: 22. 12. 2013, 20:32:53 »
tak, nemyslim, ze je to len vysadou programatorov .. v shelly tiez moc diakritiku netreba. i ked, jeden nikdy nevie .. co som videl niektore tie lokalizacie tak sa bojim, ze raz namiesto reboot bude cmd "vypnúť". :)

za mna mozem povedat, ze nemam nikde inu ako EN klavesnicu. a vsetko v nativnom, EN prostredi.
oficialne emaily v ramci SR pisem bez diakritiky.