Hezké GUI pro vlastní aplikace

Jaroslav

Hezké GUI pro vlastní aplikace
« kdy: 15. 12. 2013, 22:51:10 »
Rad bych zacal pro svoje aplikace vytvaret nejake vkusnejsi rozhrani. Rad bych dosahl vzhledu jako ma treba μTorrent, Skype, Chrome aj. Zkousel sem hledat na internetu nejake tutorialy, nic mene nic nevedlo k onomu kyzenemu vysledku. Nemohl by nekdo poradit nejaky tutorial nebo knizku, ktera mu pomohla v podobne situaci?

Aktualne pisu programy v C / C++ / Java pro praci s Mysql (editovani,reporty dat ...), novy uzivatelsky interface by mel zvladnout vykreslovani grafu, zobrazeni dat z DB v tabulkach, kliknutim vyvolat editaci aj.

« Poslední změna: 16. 12. 2013, 13:49:23 od Petr Krčmář »

Jaroslav

Re:Google Chrome - GUI
« Odpověď #1 kdy: 15. 12. 2013, 22:53:52 »
Omlouvam se spatne jsem pojmenoval toto vlakno...   

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 16. 12. 2013, 06:42:38 »
O skypu se povídá, že používá knihovnu Qt. Chrome používá GTK na linuxu, Cocoa na Macu a pro Widle mají vlastní, viz http://dev.chromium.org/developers/design-documents/chromeviews . uTorrent je na Widlích tuším přímo přes Win32 api, ale je to jen můj dojem.

Co se týče Qt, jedná se o celkem povedený aplikační framework pro C++, kde si pomocí jazyka podobného CSS můžeš jednoduše měnit vzhled ovládacích prvků. Podobně funguje na JavaFX a WPF.

Pokud programuješ na Javě, tak doporučuji spíš JavaFX - je to sice ještě mladý projekt a chybí mu některé věci, na druhou stranu oddělení view/controller, nativní podpora databindingu a možnost dělat psí kusy se vzhledem aplikace jsou dost dobré věci. Určitě bych nešel do Swingu, pokud chceš aplikaci, která má kulervoucí vzhled a do toho ještě hraje a zpívá a animuje každou hovadinu - ne, že by to nešlo, ale původně k tomu nebyl určen a ohýbat ho není sranda. Chceš-li to na C++, pak moje doporučení je Qt.

Ad napodobení vzhledu jiné aplikace - myslím, že tady žádné knihy nejsou. Prostě se na ni podívej a udělej to podle toho :-) . Jestli chceš poradit s něčím konkrétním, pak na to asi založ samostatné vlákno, kde napíšeš v čem děláš (JavaFX/Qt...) a dáš screenshot konkrétní části UI.

vyvojar

« Odpověď #3 kdy: 16. 12. 2013, 12:11:49 »
Hoj, frameworky ti vždycky poskytují nějaké widgety jako tlačítka atd.. Pomocí toho nedosáhneš vlastního vzhledu, protože všechny ty komponenty vypadají většinou shodně s prvky, které poskytuje daný OS (takže tlačítko na macu vypadá jako tlačítko na macu :))
Pokud chceš nějaký vlastní pěkný vzhled aplikace (např. si ho navhrneš ve photoshopu), tak to většinou probíhá tak, že si najdeš na webu danýho frameworku, z jaký třídy máš podědit, pokud chceš komponentu s vlastním vzhledem a pak překryješ metodu pro vykreslování a v podstatě si ten prvek vykreslíš sám (a sám si pak taky handluješ inputy jako kliky myší atd). Začni třeba tím, že si uděláš nějaký toolbar s tlačítkama. Prostě nějakou obdelníkovou oblast, do který si vykreslíš nějakou barvu či přechod a nějaké ikony. Můžeš si pak udělat co tě napadně.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 16. 12. 2013, 13:13:25 »
Hlavne prosimvas nedelejte meziksich, jako ma Chrome. Jestli do desktopu neco zapada, jak hroch do jacuzzi, tak je to aplikace s UI odlisnym od zbytku systemu. Autori podobnych UI by meli byt roztvrceni, upaleni, napichnuti na kul a obeseni.

andy

Re:Hezké GUI pro vlastní aplikace
« Odpověď #5 kdy: 16. 12. 2013, 14:06:56 »
Ak chces nieco viac light, mozes skusit cesky ultimate++. Je viac stavany na databazy. Ja som c++ lama, ale robilo sa mi s tym dobre.

neruda

« Odpověď #6 kdy: 16. 12. 2013, 16:01:12 »
c++ Qt5
Java JavaFx

Nic jineho podle mne dnes nema cenu.
JavaFX me akorat stve tim, ze v dohledne dobe nebude oficialne portovatelna na Android ... Pak uz by to bylo dokonale ...

Ivan

« Odpověď #7 kdy: 16. 12. 2013, 16:09:02 »
Sam delam v Qt aplikaci na management Oracle (a dalsich DB). Ted nedavno me prekvapilo, jak je udelany MySQL Workbech. Ma to vlastni "mikro" GUI framework, ktery na Linuxu pouziva Gtk, na MACu Cocoa a na Woknach .NET. Ve vysledku to vypada "nativnejsi" nez QT.

omg

« Odpověď #8 kdy: 16. 12. 2013, 16:27:12 »
psat to jako web aplikaci a zobrazovat ve webkitu

Kolega

« Odpověď #9 kdy: 16. 12. 2013, 16:37:50 »
Zdar, já používám GTK, a na téhle stránce najdeš spoustu super návodů jak začít http://zetcode.com/